Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem od Alcator - Pokud vím, přineslo zavedení eura jeden poměrně kuriózní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2008 13:11

    Alcator (neregistrovaný)
    Pokud vím, přineslo zavedení eura jeden poměrně kuriózní negativní dopad, který (opět poměrně překvapivě) v Česku nehrozí.
    Jde o to, že 1 euro má poměrně vysokou hodnotu (vyšší než jednotka většiny měn, které byly na euro transformovány; například startovní kurz eura v německu byl tuším 2 marky = 1 euro apod.). V restauracích je zvykem dávat dýško a obvykle se k tomu používají papírové bankovky (resp. ve všech zemích, které už euro mají, tomu tak bývalo). Když ale ekvivalentem původně papírové bankovky je najednou jedno či dvouerová mince, vedlo to k tomu, že lidé, navyklí mince považovat za drobáky, nechávali v restauracích výrazně vyšší spropitné (dorovnání na celá pětieura, nevzetí si mincí apod.)

    V Česku by toto hrozit nemělo, protože naše nejvyšší mince (50 Kč) je/brzy bude mít vyšší hodnotu než 2 eura, takže si myslím velmi snadno zvykneme, že dýško za běžný oběd pro dva je prostě dvojeurová mince a nazdar.
  • 4. 1. 2008 21:09

    ja (neregistrovaný)
    Já myslel, že dýško se dává jako určité procento z útraty. Dát 60 Kč je při útratě 100 Kč trochu luxus, ale při útratě několik tisíc by člověk byl držgrešle.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).