Hlavní navigace

Podnikatelé říkají dost, na Telefonní seznam podávají hromadné trestní oznámení

26. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nekalé praktiky společnosti Telefonní seznam ČR a SR by mohly být u konce. Podnikatelé na firmu podávají hromadné trestní oznámení.

Za iniciativou stojí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Ta řeší případ v rámci svého speciálního SOS útvaru, který se zaměřuje na šikanu podnikatelů.

Telefonní seznam používá nekalé praktiky, jednatel je z Maďarska

Ve spolupráci s advokátní kanceláří CEE Attorneys tak podává hromadné trestní oznámení na společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o. Ta rozesílá faktury, jejichž proplacení znamená pro podnikatele, že budou uvedeni v telefonním seznamu mobilniseznam.cz.

Jenže společnost se podvodem dopouští nekalého jednání. Na zadní části listiny, která na první pohled vypadá pouze jako daňový doklad, se nachází nabídka k uzavření smlouvy, která je uzavřena okamžikem úhrady částky uvedené na faktuře.

Pokud tedy firmy jednou zaplatí obnos ve výši 3 tisíce korun, stávají se rukojmími společnosti a pod hrozbou pokuty ve výši 140 % ročního úroku musí každé následující čtvrtletí odvést totožnou částku za umístění v seznamu, a to aniž by o to postižená firma ve skutečnosti stála. Pokus o dohodu se společností neměl přitom šanci na úspěch.

Pokud se trestný čin prokáže, podnikatelé budou moci žádat odškodnění

Trestný čin podvodu spáchá ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl. Orgány činné v trestním řízení musí nyní posoudit, zda postup uvedené společnosti byl skutečně veden v úmyslu uvést podnikatele v omyl, o čemž jsem osobně přesvědčena, uvedla Iveta Koubková, vedoucí advokátka CEE Attorneys, která poškozené společnosti zastupuje.

Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o.

Firma Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o., společnost s ručením omezeným, vznikla dne 02. 6. 2015. V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou C 88252, Krajský soud v Brně. Její základní kapitál je ve výši 200 000 Kč. Jediným jednatelem je Gyula Erich Katona z Maďarské republiky, který je zároveň jednatelem ve společnostech Office servisní a distribuční s.r.o. a Weatherfold Consulting Czech s.r.o.

Zdroj: Podnikatel.cz – Rejstřík

Právě na podnikatele se společnost zaměřila z toho důvodu, že na smlouvu sjednanou mezi podnikateli se nevztahují přísná pravidla spotřebitelských smluv. Poškozené společnosti tak nemohou bez dalšího od smluv odstoupit či použít jiné zákonné nástroje, které mají k dispozici spotřebitelé. Pokud by se však podařilo dokázat, že chtěla společnost protistranu záměrně uvést v omyl, znamenalo by to, že se dopustila trestného činu, za což by musela nést následky, říká místopředseda AMSP ČR Zdeněk Tomíček.

V případě, že soud rozhodne o vině, pak by se mohli poškození podnikatelé domáhat náhrady škody z titulu poškozených a společnosti Telefonní seznam České republiky a Slovenska by hrozilo zrušení a následná likvidace. Asociace doufá, že tento případ by se pak mohl stát precedentem pro další podobné podvody, kterým podnikatelé musejí čelit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).