Hlavní navigace

25 000 korun pro OSVČ skoro bez podmínek, příspěvek má dostat až 700 tisíc OSVČ

3. 4. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Aktualizováno: 25 tisíc pro OSVČ podepsal i prezident a už jde podávat žádosti. (8. 4. 2020 18:59)
Ministryně financí dnes uvedla, že se podmínky příspěvku 25 tisíc korun pro OSVČ změní a že OSVČ nebudou muset dokládat pokles tržeb, jak se původně plánovalo.

Podpora má být tak nakonec určena pro všechny OSVČ, které začaly podnikat před 12. březnem, tedy před datem, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Jedinou výjimkou mají být OSVČ, které mají souběh se zaměstnáním. Přečtěte si, jak se změnily podmínky programu Pětadvacítka.

25 tisíc nakonec skoro pro každého

Původně ministerstvo financí podmiňovalo podporu 25 tisíc korun pro OSVČ tím, aby OSVČ vykázala v období leden-březen 2020 ve srovnání s obdobím leden-březen 2019 pokles daňově uznatelných příjmů alespoň o 10 %. Návrh se ale nakonec na popud podnikatelských asociací změnil, podmínka porovnání tržeb z něj vypadla a na příspěvek má tak dosáhnout až 700 tisíc OSVČ.

Na částku v nominální výši 25 000 Kč (tzv. kompenzační bonus) bude mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků:

  • Jedná se o osobu samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně).
  • Vykonávaná činnost je činností hlavní.
  • Vykonávaná činnost může být i činností vedlejší, pokud OSVČ současně nevykonává zaměstnání.
  • OSVČ byla aktivní ke dni 12. března 2020. Případně může jít také o OSVČ, jejíž činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).
  • OSVČ prohlásí, že nemohla tuto činnost zcela nebo zčásti vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa OSVČ nebo jejího zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných OSVČ či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti).
  • Splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.

Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020 a vyplácet se má 500 Kč za každý den tohoto období, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč. Kompenzační bonus se bude vyplácet za ty kalendářní dny, za které žadatel neobdržel podporu v nezaměstnanosti. Kompenzační bonus je též započitatelným příjmem pro stanovení nároku na dávky vyplácené podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a zákona upravujícího státní sociální podporu.

OSVČ budou moct naopak současně čerpat jak kompenzační bonus, tak ošetřovné pro OSVČ. Kompenzační bonus nebude daňově uznatelným příjmem a nebude nepodléhat ani sociálnímu a zdravotnímu pojistnému. Žádným způsobem tedy neovlivní nárok na daňové úlevy.

Vykonáváte živnost jako hlavní činnost?

Podpora bude vyplacena oproti vyplněné žádosti. Žádost by měla být jednostránková a bude obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku na kompenzační bonus a číslo bankovního účtu, na které má být částka odeslána. Žádosti budou přijímány poštou, prostřednictvím datové schránky či prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro finanční správu (EPO), na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady a půjde je podat i e-mailem bez elektronického podpisu. Finanční správa začala již žádosti přijímat.

Zdroj: FS ( interaktivní formuláře jsou testovány a optimalizovány pro MS Windows od verze 7 a Acrobat Reader 9.1 a novější. Neotevírejte interaktivní pdf přímo ve webovém prohlížeči, formulář nejprve uložte na disk. Doporučený SW nestačí mít jen nainstalovaný na počítači, formulář je potřeba otevírat přímo v doporučeném SW)

Zpětně vás úřady mohou zkontrolovat

Nárok na příspěvek nebudou úřady ověřovat, ale zpětně, pokud zjistí na základě postupu k odstranění pochybností nebo na základě daňové kontroly, že nebyly splněny podmínky pro vznik nároku na příspěvek a příspěvek nebyl vyměřen ve správné výši, doměří daň ve výši rozdílu vyměřeného kompenzačního bonusu a částky nově zjištěné. Penále se z doměrku platit nemá, ale OSVČ by zřejmě musela uhradit úroky z prodlení.

Na úpravě se podílely profesní organizace

Na změně návrhu se podíleli i odborníci z profesních asociací, konkrétně Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Tomáš Hajdušek, vedoucí sekce správy daní Komory daňových poradců a Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Měli jsme tři jednoduché požadavky: aby na podporu dosáhl každý, kdo byl zasažen současnou krizí, aby podmínky netrestaly úspěšné živnostníky, kteří dokázali svůj byznys rozvíjet, a aby byla žádost co nejjednodušší, komentoval Tomáš Prouza.

Důležité pro nás bylo, aby na podporu dosáhl každý, kdo byl současnou situací jakkoliv zasažen, a aby byli zahrnuti i ti podnikatelé, kteří nepodnikají celý rok, i ti, kteří svou živnost zahájili letos. Ti byli z původního návrhu vyloučeni, aniž pro to byl nějaký důvod. Posledním zásadním požadavkem bylo, aby se podpora týkala i těch živnostníků, kteří v březnu v panice přerušili živnost kvůli nejasné situaci a téměř dvoutýdenní absenci informací, zda je pro ně nějaká pomoc zvažována, a přihlásili se na úřad práce, doplnila Pavla Břečková.

První návrh se vůbec nepovedl, byl jsem jeho velkým kritikem. Oceňuji, že to ministerstvo uznalo a velmi si cením toho, že jsem byl paní ministryní přizván k nápravě. Nový návrh považuji za velmi dobré a fakticky téměř plošné řešení. Je tak zaručeno, že podpora dorazí všem OSVČ, které ji potřebují, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Hajdušek. Prakticky každý, kdo o podporu požádá a čestně prohlásí, že mu vládní opatření proti koronaviru způsobila ekonomické obtíže, podporu obdrží. Jednoduše a rychle. A to je určitě dobře. Jenom rychlá pomoc je skutečná pomoc. Na odhalení případných zneužití a černých pasažérů bude po odeznění krize času dost, uzavřel Hajdušek

Čtěte také: Řada OSVČ na 25 tisíc nedosáhne, podmínky jsou nesmyslné. Dejte podporu všem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).