Hlavní navigace

Z diskuze: Pojištění není v přehledu daňově uznatelný výdaj

2. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vyplňujete přehled pro pojišťovny nebo daňové přiznání? Máme pár tipů z diskuze, jak vyplnit některé řádky. Nezapomeňte rovněž, že dnes je poslední termín pro odevzdání přiznání pro daň z nemovitosti.

Problémy s přehledy pro pojišťovny

Mám problém na obou přehledech pro OSVČ s řádkou výdaje ČSSZ (řádek 23 výdaje) a VZP (řádek 2 výdaje). Zajímá mě, zda se do výdajů v těchto přehledech stále zahrnují (jako tomu bylo i v dřívějších letech) i zálohy na sociální a zdravotní pojištění za uplynulý rok, či se zapisují pouze náklady z daňového přiznání? Pochopil jsem celkem bez problémů daňové přiznání za rok 2008, kde se to už neodečítá, ale u přehledu?

Odpověděl/a: Pavel Říha

Ani na přehledech pro pojišťovny se to neodečítá. Prostě a jednoduše, platby zdravotního pojištění a sociálního pojištění nejsou daňově uznatelným výdajem a tudíž je nelze uvádět ani na daňovém přiznání, ani na přehledech.

Je to naprosto stejné jako u zaměstnanců.

Máte jiný názor? Reagujte...

Termín pro vyúčtování daně ze závislé činnosti

Prosím poradíte k jakému termínu se toto vyúčtování DPFO ze závislé činnosti podává? Je to konec ledna následujícího roku? Evidují na těchto odvedených zálohách také srážkové daně u dohod?

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Termín i tiskopis najdete v článku. Co se týká záloh u srážkové daně, je třeba použít aktuální formulář pro vyúčtování srážkové daně č. 5466 vzor. č. 11.

Máte jiný názor? Reagujte...

Rodičovský příspěvek a podnikání

Nemá někdo zkušenost, jaké se platí zdravotní pojištění, sociální pojištění a daně, když chci podnikat a zároveň pobírám rodičovský příspěvek?

Odpověděl/a: Jana Šedová

Jsem na tom stejně. Budete se při podnikání chovat stejně, jako kdybyste podnikala při zaměstnání. Zálohy na sociální a zdravotní ze začátku platit nemusíte a po podání daňových přiznání bude záležet na příjmech, co doplatíte.

Máte jiný názor? Reagujte...

Daňový bonus a OSVČ

Chtěla jsem se zeptat, zda někdo neví, jak je to s daňovým bonusem OSVČ? Základ daně je 91 010,–, tudíž bych „měla dostat“ od FÚ daňový bonus. Nenašla jsem ale v DP kolonku, kde si jej vyžádat, nebo OSVČ nemají na daňový bonus nárok? Nenašla jsem ani v zákoně řešení tohoto problému.

Odpověděl/a: Pavel Říha

V řádku 72 až 77 vyplníte bonus a na řádek 91 napíšete tuto částku s minusem . Na poslední stránce pak požádáte o vrácení přeplatku.

Máte jiný názor? Reagujte...

Nezaplacená mzda za květen 2008

Potřeboval bych poradit, jak mám dostat z bývalého zaměstnavatele peníze za loňský květen, které mi stále dluží?

Content First

Odpověděl/a: vytrvalec (neregistrovaný)

Zajděte na úřad práce a oni jej vyzvou, aby vám mzdu vyplatil.

Máte jiný názor? Reagujte...

Pozor: Letos naposledy jsou novostavby osvobozeny od daně z nemovitosti

Právě dnes je poslední termín pro odevzdání přiznání pro daně z nemovitosti. Letos naposledy mohou majitelé novostaveb uplatnit osvobození od daně, týká se to těch, jejichž stavba byla dokončena do roku 2008. Od příštího roku budou platit všichni majitelé bez ohledu na stáří nemovitosti. Pro majitele zateplených objektů končí osvobození rokem 2012. Vyplývá to z novely zákona o dani z nemovitostí, kterou vloni narychlo podepsal prezident Václav Klaus.

Pozn. texty otázek a odpovědí byly redakčně upraveny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).