Hlavní navigace

Pokud v pondělí daň z příjmu neuhradíte, sankce se vám budou počítat už od dubna

30. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V pondělí 3. května je nejzazší termín nejen pro podání přiznání k dani za rok 2020 v listinné podobě, ale také k uhrazení případného nedoplatku.

Na začátku března byla posunuta lhůta pro přiznání k dani pro všechny o jeden měsíc. Kdo podává přiznání v papírové podobě, může tak letos beztrestně učinit nejpozději v pondělí 3. května

Pro letošní rok platí novinka, že ti, kdo podají daňové přiznání elektronicky, mají lhůtu pro podání daňového přiznání prodlouženou o měsíc. Základní lhůta 1. dubna se tak pro elektronická podání pro letošek posunula na 3. května. 

Pozor na sankce

K prodloužení lhůt opět, stejně jako v loňském roce, došlo skrze prominutí pokut za pozdně podané daňové přiznání a také doplatek daně z příjmů. Pozor ale na to, že odpustek platí jen tehdy, pokud přiznání a doplatek stihnete v náhradním termínu podat a zaplatit. Pokud nikoli, sankce se vám budou počítat už od dubna. Nicméně platí, že kdo podá přiznání elektronicky, byť po termínu, případné sankce dostane až od původní lhůty pro elektronické podání, tedy od 3. května.

Veřejnost může pro podání daňového přiznání využít online finanční úřad, který nabízí možnost pohodlného a jednoduchého vyplnění z domova. Finanční správa v tuto chvíli eviduje 1 623 744 daňových přiznání, které podaly fyzické osoby. Výhodou je, že poplatníci, kteří podají daňové přiznání elektronicky, mají ze zákona prodlouženou lhůtu o jeden měsíc, a to až do 1. června 2021, uvádí generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Pokud jsou přiznání k dani podaná daňovým poradcem, nejzazší lhůta 1. července. Generální pardon se jich netýká.

Přiznání podávají i ti, co se přihlásili k paušální dani

Finanční správa upozorňuje, že daňové přiznání musí za rok 2020 podat i živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani. Paušální režim platí až pro rok 2021 a zálohy na paušální daň placené v letošním roce jsou zálohami roku 2021 a živnostníci tudíž musí za rok 2020 přiznání k dani z příjmů podat. Patří to mezi jeden z nejčastějších omylů ohledně daňových přiznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).