Hlavní navigace

Porušování soukromí a odměňování, ale i přesčasy. To jsou praktiky fastfoodů

15. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Fastfoody byly v hledáčku inspekce práce. Sledování zaměstnanců kamerami a porušování pracovní doby je jen drobný výčet porušovaných pravidel. Zaplatí miliony.

Mluví se o tom, že jsou v řetězcích úplně příšerné podmínky. Máme v rukou nástroj, jak to řešit, a tím je inspekce práce, potvrdila už dříve ministryně práce Michaela Marksová Tominová. A nezůstalo pouze u slov. 

Čtěte také: Inspekce práce řádí jak černá ruka, cílí na podněty udavačů a pracovní agentury

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Fastfoody svým zaměstnancům nenabízejí zrovna přívětivé prostředí. 

Na základě stížností vyrazili inspektoři práce v loňském roce na desítky kontrol do poboček nadnárodních řetězců s rychlým občerstvením v České republice. V jejich hledáčku byly pobočky provozovatele sítě KFC, McDonald´s ČR a společnosti Tchibo Praha.

Při kontrolách byly zjištěny nedostatky na úseku pracovní doby, odměňování i na úseku ochrany osobních práv zaměstnanců. Informace z podnětů ke kontrole tak byly kontrolami potvrzeny, uvádí zpráva Státního úřadu inspekce práce.

Čtěte také: Nový způsob zdanění souběžných příjmů od roku 2014 v praxi

Mezi běžné porušování pravidel na základě kontrol lze zahrnout snímání zaměstnanců kamerami, čímž je poručeno pravidlo soukromí, porušována je i pracovní doba. Dalším nešvarem fastfoodů je nepřesné odměňování. Kontroly zjistily, že bylo porušováno vyplácení minimální a zaručené mzdy, stejně tak i příplatků. Za porušování předpisů uložila inspekce práce v loni celkem 4033 pokut za víc než 235 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).