Hlavní navigace

Katalogové firmy opět útočí. Pozor na to, co podepisujete a za co platíte

20. 11. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 258398
Řadě živnostníků přišla nedávno složenka a úředně se tvářící dopis. Jednalo se o zápis do rejstříku firem. Nejde však o povinný zápis do živnostenského rejstříku, nýbrž jen o obchodní nabídku soukromé firmy. Náhoda, nebo záměr?

Katalogové firmy se opět rozhodly zaútočit na české podnikatele, jen teď zvolily nový rafinovaný způsob, jak z podnikatelů vymámit peníze. Spíše výjimkou jsou nyní případy, kdy se podnikatelé upsali k zaplacení nějaké částky proto, že v rohu podepisované stránky stály malým písmem napsané jiné podmínky než nabízené zařazení do databáze firem. Dočasně v zapomnění upadly i další protiprávní metody katalogových firem vesměs postavené na podvodném a lživém jednání.

Na podnikatele teď ale číhají jiné pasti, které jsou ve své podstatě ještě vychytralejší a navíc podle všeho i legální. Těží sice ze stejných chyb podnikatelů jako dřívější metody, tj. neznalosti, neinformovanosti a především neopatrnosti, ale oproti svým nelegálním předchůdcům jsou jen těžko právně napadnutelné. Katalogové firmy totiž v dopise samy upozorňují, že dopis je pouhá nabídka jejich služeb, tj. povětšinou zapsání do soukromého rejstříku firem a že podnikatel není k ničemu nucen. Bohužel řada hlavně začínajících podnikatelů firmám zaplatila v domnění, že se jedná o povinný zápis do živnostenského či obchodního rejstříku. Peníze zpátky pak dostávají těžko.

Podvodné metody katalogových firem

Katalogové firmy působí v naší republice mnoho let a o jejich metodách se již hodně napsalo. Poněvadž se povětšinou jednalo o společnosti se zahraničním vlastníkem či spolumajitelem, nešlo o náhodné metody, ale o vyzkoušené účinné prostředky. Katalogové společnosti využívaly různé způsoby kontaktu se svou „obětí“, e-mail, poštu, či třeba osobní návštěvu. Dopis od katalogové firmy například pouze požadoval potvrzení adresy, jenže ve skutečnosti se firma zavázala k placení. Obsahem dopisu se často také stala výhodná nabídka bezplatného zařazení kontaktované firmy do katalogu společností. Hodně firem skutečně souhlasilo, nabídku odsouhlasilo a tím si tzv. zadělalo na problémy.

Většinou byl v objednávkách stanoven krátký termín na zrušení objednávky, který počal běžet od data podpisu a první fakturu poslali až po uplynutí tohoto termínu. Na zrušení (odstoupení) katalogové firmy nereagovaly a neakceptovaly ho, potvrdila business serveru Podnikatel.cz Marie Wimmerová, právník z Odboru Institut trhu práce Hospodářské komory ČR.

„Výhodná“ nabídka zpravidla obsahovala nesrozumitelné či někde pod čarou napsané podmínky, o kterých firma vůbec netušila. Po čase začaly chodit faktury a v případě neplacení i výhrůžky soudem. Nechvalně takto prosluly například katalogové firmy Construct Data, Intercable Verlag AG či European City Guide. Čtěte více: Novodobí upíři vašich financí – katalogové firmy.

Dalším známým případem se stala doména rejstrikfirem.cz a její provozovatel společnost AIVision, s.r.o. Zdánlivě výhodná nabídky nalákala řadu firem, které pak po čase s překvapením obdržely složenku na zaplacení „dohodnuté“ inzerce. Pokud dotyčný podnikatel odmítl zaplatit, nastala vášnivá poštovní diskuze, ve které představitel AIVision vyhrožoval soudem. V mnoha případech podnikatel podlehl a raději zaplatil. Čtěte více na Lupa.cz: RejstrikFirem.cz – legitimní podnikání, nebo doupě vyděračů?

Katalogové firmy se poučily, nyní vše podle zákona

Po zveřejnění těchto nekalých praktik však došlo k několika soudním procesům, kde katalogové firmy většinou prohrály. Proběhly ovšem i případy, ve kterých postižená firma soud prohrála a musela poté zaplatit roční poplatek katalogové firmě. Ač tedy soudní procesy nedopadly všechny ve prospěch oklamaných podnikatelů, medializace těchto metod pomohla k větší informovanosti a hlavně k větší opatrnosti podnikatelů.

Patříte také mezi podvedené klienty?

Jenže poslední měsíce ukázaly, že český podnikatel musí být stále ve střehu. Katalogové firmy vymyslely nový způsob, jak vytáhnout z firem a živnostníků peníze. Ke smůle postižených navíc legální. Jde o to, že katalogová firma zašle podnikatelům dopis, ve kterém jim nabízí zařazení do jejich registru firem, zmiňuje i, že se jedná o placenou službu, která nijak nesouvisí s živnostenským či obchodním rejstříkem. Typickým příkladem je firma Firmdata-Česká republika, spol. s.r.o., resp. Informatik-Česká republika, spol. s r.o., resp. Firmreg k.s. (pro zjednodušení v dalším textu pouze uváděna Firmreg, i když je možné, že se v konkrétním případě jednalo o jednu ze zbylých dvou firem) a jejich Rejstřík obchodu a živností.

Firmy Firmdata-Česká republika, spol. s r.o., Informatik-Česká republika, spol. s r.o. i Firmreg jsou totiž propojené a ač vystupují pod jiným jménem, jde v podstatě o tentýž subjekt. Firmy mají stejné sídlo, jsou napsány na vždy na jednoho člena rakouské rodiny Annerlových a ve všech je jednatelka Andrea Ernstová.

Firma mnoha podnikatelům (především živnostníkům) zaslala dopis (viz obrázek) s výše popsaným obsahem. Serveru Podnikatel.cz se ozvalo řada firem a živnostníků, kterým dopis v poslední době přišel. Většina z nich peníze neposlala, přesto je ale dopis znejistěl. A to i proto, že se katalogová společnost soustřeďuje především na začínající živnostníky a firmy, kteří nemají takové zkušenosti.

Náhled dopisu společnosti Firmreg k.s.

Pro zvětšení klikněte
firmreg dopis

Přesně po týdnu, co jsem se zaregistrovala na finančním úřadě, mi přišel zmíněný dopis. Zaskočila mne složenka na danou částku. Samozřejmě jsem částku nezaplatila a hned jsem se šla podívat na internet a zjistit názory druhých. A nespletla jsem se. Jen samé komentáře od podvedených lidí a i názory odborníků, kteří píší, aby to lidé neplatili, potvrdila podnikatelka Nikol Hojná.

Firma neposílá pouze jednu formu dopisu, nýbrž ji zřejmě uzpůsobuje adresátovi.Naší firmě Vášweb přišel 12.11.2008 tento dopis na částku 2237 Kč bez nějakého průvodního dopisu, pouze s nalepenou známkou na obálce, napsal Roman Klíma ze společnosti Vášweb s.r.o.

V ten samý den došel dopis i dalším podnikatelům. Dnes mi přišel dopis a složenka na 1137 korun. Živnostenské oprávnění mám založené od 29.10.2008 a ještě ani neznám IČ, ale firma Firmreg už mi zaslala jejich dopis, uvedl živnostník Petr Strach.

Náhodná podoba se živnostenským rejstříkem?

Problém je v tom, že dopis je psán strohým úřednickým stylem, peníze, které se mají poslat za registraci v Rejstříku obchodu a živnosti, jsou nazvány poplatkem, samotný název registru podobný státním rejstříkům, k dopisu je rovnou přiložena složenka a navíc je popsána živnost dotyčné osoby včetně obsahu podnikání a jejího vzniku. Dopis se dá snadno splést s úředním dopisem ze živnostenského, či finančního úřadu. Našli se proto podnikatelé, kteří pod dojmem, že se jedná o povinný zápis do živnostenského, či obchodního rejstříku, složenku zaplatili.

Že v tomto případě nejde o nezákonnou činnost potvrdili i právníci a odborníci, které business server Podnikatel.cz oslovil. Nejedná se podle nich ani o klamavou reklamu či jiné podvodné praktiky (s ohledem k věcnému obsahu, jeho srozumitelnosti a i velikosti písma). Pokud by si živnostník pořádně přečetl ten sloupek vpravo, asi by jim nic neposlal. Problém bude v tom, že to neprostuduje a pošle jim rovnou peníze. Věc bychom zhodnotili jako na hraně práva, ale ne za jeho hranicí, okomentovala právnička Marie Wimmerová.

Sama firma Firmreg též popírá, že by se jednalo z jejich strany o podvod. Nepožadujeme na podnikatelích peníze, nýbrž jim nabízíme registraci na našem CD. Tuto nabídku podnikatel může nebo nemusí přijmout, uvedla jednatelka společnosti Firmreg Andrea Ernstová.

Navíc firma slibuje, že v případě zmýlení podnikatele peníze vrátí. Pokud podnikatelé nabídce nerozumí nebo svůj názor později změní, patří samozřejmě k naší firemní politice, peníze vrátit, ujišťuje Ernstová.

Nepodepisujte a neplaťte bez důkladného pročtení

Pokud se podnikatel chce vyhnout problémům, měl by si důkladně přečíst vše, co podepisuje a zároveň neposílat nikomu peníze bez ověření. Maximální ostražitost je na místě. Cokoliv od tzv. katalogové firmy přijde, pošlete zpět s odůvodněním, že jste si nic neobjednali, či vůbec nereagujte. Rozhodně by podnikatel neměl podepisovat nic, o čem není stoprocentně přesvědčen, že ví, o co jde.

Pokud se již firma, či živnostník nechal napálit, doporučují mu odborníci faktury neplatit (zaplacením vlastně postižená firma přiznává oprávněnost pohledávky a legálnost objednávky). Katalogová společnost sice vyhrožuje soudním řízením, ale jen proto, aby se důvěřiví lidé zalekli a zaplatili.

Doporučeným dopisem je pak vhodné namítnout, že k podpisu a vyplnění dat došlo uvedením v omyl (popř. vysvětlit jak) a tudíž k uzavření objednávky nedošlo. K vypracování tohoto dopisu však důrazně doporučujeme použít služeb advokáta, který se touto problematikou zabývá, protože tento dopis může být důkazním prostředkem v případném sporu, doplnila na závěr Marie Wimmerová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).