Hlavní navigace

Přehledně: Co se změní v opatřeních během svátků, přes Silvestra a v lednu?

23. 12. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Vláda ve středu 22. prosince schválila opatření, která budou platit během nadcházejících vánočních svátků, následujících dnů přes Silvestra a v lednu.

Po skončení nouzového stavu přestane platit omezení otevírací doby u restaurací a barů, před Silvestrem ovšem opět dojde k zpřísnění a omezí se počet lidí u stolu a na akcích.

Co platí v současnosti

V současnosti stále platí nouzový stav, který skončí o půlnoci 25. prosince. Aktuálně jsou kromě jiného zakázány vánoční trhy, nesmí se pít alkohol na veřejnosti a restaurace a bary musí zavírat ve 22 hodin.

V restauracích nyní též platí omezení 6 osob u jednoho stolu, přičemž je zakázaná konzumace tzv. na stojáka. Zákazníci musí splnit podmínku ON (mít buď očkování, nebo 180 dnů od prodělání nemoci) a restaurace to musí před obsloužením zkontrolovat. Pokud hosté nesedí u stolu, musí mít respirátor (či obdobný ochranný prostředek s filtrační účinností aspoň 94 %). Povinnost nosit respirátor stále platí i pro číšníky. Od 26. listopadu musí mít stravovací služby zavřeno mezi 22. a 5. hodinou.

Psali jsme: Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách?

Obchodníci a poskytovatelé služeb musí zajistit, aby v provozovně nebylo více zákazníků, než je 1 zákazník na 10 m2 prodejní plochy. V obchodech též musí být u často dotýkaných předmětů (hlavně kliky, zábradlí, nákupní vozíky) umístěny dezinfekční prostředky tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky provozoven a mohly být využívány k pravidelné dezinfekci.

Podmínka ON platí i při využití služeb typu kadeřnictví nebo při návštěvě sportovních nebo kulturních akcí. Také vnitřní sportoviště lze využít pouze při doložení podmínky ON.

Co se týče hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představení včetně cirkusů a varieté, sportovních utkání, zápasů, závodů apod., může je aktuálně navštívit maximálně 1000 diváků.

Dále se nyní rovněž musí jednou týdně testovat OSVČ a zaměstnanci, kteří nemají očkování či neprodělali nemoc v posledních 180 dnech.

Co bude platit 24. a 25 prosince

Vzhledem k tomu, že je vyhlášen nouzový stav, neuplatní se 24. a 25 prosince zákon o prodejní době v maloobchodě. Vláda dnes nicméně rozhodla, že 24. prosince se obchody musí zavřít ve 12 hodin a 25. prosince zůstat zavřené celý den. Budou stanovené nicméně stejné výjimky jako u zákona o prodejní době v maloobchodě. Omezení se netýká:

  • prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2,
  • čerpacích stanic s palivy a mazivy,
  • lékáren,
  • prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích,
  • prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Co bude platit od 26. prosince do 28. prosince

Vzhledem k tomu, že nouzový stav se neprodlouží, od 26. prosince přestanou na základě mimořádného opatření pro maloobchod a služby platit některé dosavadní zákazy. Konkrétně ty pro noční provoz restaurací, barů, diskoték atd., pro provozování adventních trhů a pro konzumaci alkoholu na veřejnosti, které byly navázány na nouzový stav. Zruší se také omezení shromažďovacího práva a omezení pro volby orgánů právnických osob a zasedání orgánu právnické osoby.

Ostatní pravidla, například pro počet lidí u stolu nebo podmínka ON, budou platit jako v současnosti. Stejná pravidla budou i pro kulturní či soukromé akce.

Změny se od 26. prosince ještě dotknou lanovek. Nově se u lanovek, které jsou provozovány v rámci závazku ze smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících, nebude vyžadovat splnění podmínky ON.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Co bude platit od pondělí 27. prosince

Od pondělí 27. prosince budou mít nárok na posilovací dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. Během měsíce ledna by se třetí dávky měly otevřít věkovým skupinám nad 18 let.

Co bude platit od 29. prosince do 2. ledna

V období od 29. prosince do 2. ledna bude platit upravená verze mimořádného opatření. V restauracích budou moci u jednoho stolu sedět namísto 6 osob jen 4 osoby s výjimkou těch, kteří žijí v jedné domácnosti. U veřejných nebo soukromých akcí s kumulací osob bude nově limit maximálně 50 osob ve stejný čas na jednom místě. Ostatní pravidla zůstávají beze změny.

Co bude platit od 3. ledna

Budou platit stejné podmínky jako od 26. do 28. prosince. Opět se tedy zvýší limit pro počet osob u stolu na 6 a maximální počet účastníků u soukromých a veřejných akcí na 100. Ostatní pravidla budou stejná.

Změní se testování žáků

Před začátkem školních lyžařských kurzů bude žákům mladším 18 let stačit nově jeden negativní PCR test a nadále nebude potřeba dalšího testování. Odsouhlaseno bylo také testování ve školách v prvních dvou týdnech v lednu. Během nich se budou testovat dvakrát týdně, od 17. ledna pak jednou týdně.

S ohledem na novou variantu omikron bude nově ověřovací PCR test u podezření na nákazu vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).