Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přidanění penzijního a životního pojištění podle starých i nových podmínek od Aaronka - Píšete: Povinnost podání daňového přiznání uvádí § 38g zákona...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2024 17:56

    Aaronka

    Píšete:
    Povinnost podání daňového přiznání uvádí § 38g zákona o daních z příjmů. V případě porušení podmínek zaměstnanec dodaní jako příjem podle § 6 zákona o daních z příjmů dosud osvobozené příspěvky zaplacené zaměstnavatelem (osvobození zaměstnaneckého benefitu do limitu 50 000 Kč ročně), a to v předchozích 10 letech (včetně roku, kdy došlo k porušení podmínek). Tyto dosud osvobozené příjmy se stávají příjmem ze závislé činnosti (jejich výši zjistí zaměstnanec z potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele). Zdaní se i v případě, že jsou nižší než 20 000 Kč.
    Takže ZAMĚSTNANEC si to má v daňovém přiznání přidanit k § 6 ? A to jako jak ? Příjmy ze závislé činnosti podléhají odvodům SP a ZP - kde si to tam vypočte ? A kolik procent ? Protože zdanitelný příjem podle § 6 znamená i odvod pojištění za zaměstnavatele - to je ošetřeno jak ? Z toho článku jsem to tedy nepochopila....

  • 26. 2. 2024 18:19

    autorka

    Dobrý den,

    ano, je to tak. Pokud jde o příspěvky zaměstnavatele, které byly dosud od daně osvobozené, ale porušením podmínek nárok na toto osvobození ztrácí, přidaní si je sám zaměstnanec. Jde o příjmy ze závislé činnosti, které se zdaní pod § 6 zákona o daních z příjmů. Zaměstnanec si o tuto částku (je známa z potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele - uvedeno na samostatném řádku) sám zvýší v daňovém přiznání příjem ze závislé činnosti za dané zdaňovací období. Jde o zaměstnance, tudíž v daňovém přiznání se u příjmů ze závislé činnosti žádné sociální a zdravotní pojištění neřeší.

    Takto se postupovalo již dříve u příspěvků zaměstnavatele při porušení podmínek životního pojištění. Z tohoto pohledu nejde o žádnou převratnou změnu v postupu od roku 2024. Jen se nyní týká všech produktů spoření na stáří a dlouhodobé péče (tj. nových smluv).

    Hezký den přeje Dagmar Kučerová

  • 1. 3. 2024 14:08

    Aaronka

    Děkuji. Tzn., že sice ten už neosvobozený příjem půjde do § 6, ale odvodům SP a ZP to nepodléhá.
    Moc děkuji za vysvětlení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).