Hlavní navigace

Přiznání byste měli podat do pondělí, beztrestně se ale můžete o týden opozdit

31. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Základní lhůta pro podání daňového přiznání sice vyprší již v pondělí 3. Dubna, bez rizika pokuty se ale lze s přiznáním ještě o několik dní opozdit.

Penále totiž začíná nabíhat až šestý pracovní den po uplynutí lhůty. Navíc platí, že pokuta se nepředepíše, pokud její výše nepřesáhne 200 Kč.

Bez pokuty lze přiznání odevzdat ještě 10. dubna

Podnikatelé a další poplatníci, kteří podávají daňové přiznání, mají na jeho vyplnění a odevzdání několik posledních dní. Standardně se přiznání podává do 1. dubna, vzhledem k tomu ale, že letos 1. duben připadá na sobotu, lze přiznání odevzdat ještě v pondělí 3. dubna. Tento termín ovšem platí jen pro poplatníky bez daňových poradců. Kdo daňového poradce využívá, má lhůtu prodlouženou o 3 měsíce. Protože také 1. červenec připadá na sobotu, mohou poplatníci s daňovým poradcem podávat přiznání až do pondělí 3. července. Do 3. dubna však musí příslušnému finančnímu úřadu tuto skutečnost doložit.

Stále také platí, že za den podání se bere den, kdy OSVČ odevzdá přiznání na finančním úřadě, poště či ho odešle prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky. Jestliže se ale podnikatel s přiznáním opozdí, nemusí se obávat, že hned dostane pokutu. Podle daňového řádu totiž začíná nabíhat penále až od 6. dne. Beztrestně tak lze přiznání podat ještě v pondělí 10. dubna. Kdo nestihne ani tuto lhůtu, začne mu nabíhat penále, které činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně ale penále nepředepíše.

Čtěte více: Máme opět komplexní kalendář daně z příjmů a pojistného pro OSVČ v roce 2017

Pozor na elektronické podání

Ohledně pokut se ale musí mít na pozoru již poplatníci se zpřístupněnou datovou schránkou. Pokud totiž učiní podání přiznání jinak než elektronicky, automaticky dostanou pokutu 2000 korun.

Čtěte více: Nepodáte přiznání elektronicky, ačkoli to máte za povinnost? Zaplatíte 2000 Kč

Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).