Hlavní navigace

exPRESS: Přiznání k dani z nemovitostí lze podat také elektronicky

29. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Majitelé nemovitostí včetně novostaveb by měli zbystřit. Konec lhůty pro podání přiznání k dani z nemovitostí vyprší v pondělí 1. února. Přiznání přijímají finanční úřady i elektronicky.

Daň z nemovitosti platí také majitelé novostaveb »

Konec lhůty pro podání přiznání k dani z nemovitostí připadá letos na pondělí 1. února. Zpozornět by měli především majitelé novostaveb, kterých se tato daň od letošního roku také týká. Nejen, že jim bylo zrušeno osvobození, na které měli dříve nárok, ale letos se také zdvojnásobují sazby daně. Ty budou tak vyšší u všech staveb s výjimkou staveb sloužících pro ostatní podnikatelskou činnost. Jak upozorňuje Finanční ředitelství v Ostravě upozorňuje, že není nutné kvůli této dani navštěvovat příslušný finanční úřad. Veškeré informace i elektronické podání jsou dostupné na internetových stránkách České daňové správy.

Pomocí elektronické aplikace umístěné na těchto stránkách je možné formulář vyplnit, a to s pomocí automatických nápověd, výpočtů a logických kontrol. Nic nebrání ani vytištění tiskopisu a jeho osobnímu předání na finanční úřad v papírové podobě. Daleko rychlejší však je jeho elektronické odeslání příslušnému finančnímu úřadu, upozorňuje mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová. Ta dále doplňuje, že odeslat lze jak daňové přiznání opatřené zaručeným elektronickým podpisem, tak daňové přiznání bez tohoto podpisu. V druhém případě je pak nutno ještě pomocí aplikace vytisknout tzv. e-tiskopis (což je jedna stránka nahrazující několikastránkový vyplněný formulář). Tento e-tiskopis je pak nezbytné ručně podepsat a do 5 dnů doručit na finanční úřad, připomíná Homolová.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Rok 2009 byl ve znamení osekávání benefitů

Zaměstnanci přišli v roce 2009 o některé ze zaměstnaneckých benefitů. Firmy kvůli krizi šetřily a výhody tak omezily na minimum. Jak vyplývá z průzkumu společnosti Profesia, dovolenou nad rámec zákona mohlo vloni využít až o třetinu méně zaměstnanců než v předchozím roce.

Multikina mají v Česku výborný byznys

Osminásobně se zvýšil počet multikin v Česku za posledních deset let. Vloni jich bylo celkem 24 oproti pouhým 3 v roce 1999. Vyplývá to z informací Unie filmových distributorů. Podle informace unie se zvýšil mnohonásobně také počet návštěvníků, a to zhruba desetkrát, počet představení více než 15krát.

Zájem o virtuální kanceláře roste

Virtuální kanceláře jsou v popředí zájmu. Počet klientů, kteří tuto službu využívají, se v roce 2009 zvýšil oproti předchozímu období o více než 35 procent. V Praze byl nárůst dokonce 60%. Vyplývá to z informací společnosti SMART Office.

exPRESS - Koleje 02
Zákony, úřady a daně

Vyšší DPH zdražila bankovní služby

Bankovní služby jsou dražší. Od 1. ledna 2010 se obě sazby daně z přidané hodnoty zvýšily o 1 % z 9 na 10 %, resp. z 19 na 20 %. Ale platbě DPH podléhají i vybrané služby a ty od ledna také zdražily. Informoval o tom finanční server Měšec.cz.

exPRESS - Koleje 03
Provoz a finance

Čokolády Figaro obsahovaly bakterie salmonely, výrobce je preventivně stáhl z trhu

Společnost Kraft Foods musela preventivně stáhnout z českého trhu tři čokolády Figaro. Je to kvůli internímu šetření, které prokázalo v těchto výrobcích výskyt bakterií salmonely. Jak uvedla mluvčí Kraft Foods, do této chvíle nemá společnost žádné informace o tom, že by došlo po konzumaci některého z produktů vyrobených v bratislavské továrně k nákaze salmonelou.

Daně x

Pojišťovna Kooperativa si vybrala nové sídlo, stěhovat se bude do Karlína

Dva roky trvalo výběrové řízení na nové sídlo společnosti Kooperativa. Ta nakonec své nové prostory našla v pražském Karlíně, kde bude mít k dispozici 36 000 m2. Výběr nového sídla pojišťovny se tak zařadil mezi 6 největších obchodů zaznamenaných v novodobé historii pražského kancelářského trhu.

Termíny na doplacení sociálního a zdravotního pojištění se liší 

Také v roce 2010 zůstávají rozdílné termíny pro zúčtování doplatku na sociální a zdravotní pojištění. Zatímco doplatek na pojistném na sociálním zabezpečení musí OSVČ zaplatit do 8 dnů od podání přehledu o příjmech a výdajích, u zdravotního pojištění je lhůta do 8 dnů od podání daňového přiznání.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).