Hlavní navigace

Prodává bezpečí. Pronajímá totiž bezpečnostní schránky v srdci Prahy

2. 12. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Téma bezpečnosti se ve firemním prostředí řeší. A je to znát i na poptávce po bezpečnostních schránkách. Filip Křeček nám prozradil, jak tento byznys funguje.

Prague Safe Deposit je v Česku aktivní hned od začátku 90. let. Pečuje o tisíce schránek, které jsou nenápadně ukryté v podzemí v pražské ulici Na Příkopě.

Firma Prague Safe Deposit je v Česku aktivní konkrétně od roku 1992 a je součástí společnosti, která bezpečnostní schránky provozuje i jinde po světě. V Česku jsme byli první, kdo nabídl možnost pronájmu bezpečnostních schránek mimo banky, říká k tomu Country Manager Filip Křeček.

Schránky v historické bance

V nebankovním prostředí mají podle Filipa i dnes jen jednoho velkého konkurenta. Myslím si však, že oba můžeme pěkně fungovat vedle sebe. My jsme klasičtější, prémiový dodavatel více v bankovním stylu, zatímco konkurence zvolila high-tech přístup. Oslovujeme tedy trochu jinou klientelu, které vyhovuje něco jiného a podle toho si vybere, vysvětluje.

Místo v Praze firma už jednou změnila s tím, jak se počet jejích schránek a zájem o její služby zvyšoval. Byznys totiž od začátku významně rostl. V roce 2012 našla ideální azyl v Praze v ulici Na Příkopě, kde je doteď. Ale roste dál, z hlediska meziročního přírůstku nových zájemců o bezpečnostní schránky minimálně dvojnásobně.

Když scházíme dolů do podzemí ve vnitrobloku Kolowratského paláce, procházíme nejprve skleněnými a pak mřížovými dveřmi, které se otevírají jen z recepce na bzučák. Jak Filip prozrazuje, před druhou světovou válkou byly tady v podzemí trezory banky, kterou vlastnila rodina Petschků – a ta patřila mezi nejvýznamnější podnikatele první republiky. Pro naše klienty je důležité, že jsme diskrétně schovaní uvnitř ve dvorním traktu, komentuje místo Filip. Sestupujeme k recepci a pak se vydáváme na prohlídku.

Od 6000 korun na rok

Bezpečnostní schránku si může klient pronajmout na jeden den i na neomezeně dlouhou dobu. Velikostně jde o schránky nejmenší, až po velké skříňové trezory. Standardně však fungujeme s klienty na roční bázi a cena začíná zhruba na šesti tisících korun za rok u nejmenší schránky. Velké skříňové schránky pak stojí ročně v řádech desetitisíců korun, vysvětluje Filip. Mají zde také prostor vyčleněný a přizpůsobený speciálně na úschovu uměleckých děl, ať už jsou to cenné sochy, obrazy nebo třeba vzácné hudební nástroje. Se dřevem přitom pracuje jiný podnikatel, Petr Šilhánek. O něm se více dočtete v článku Dvacet let chodil do práce v kravatě. Pak se vyučil a teď podniká v truhlařině.

I klient dovnitř vstoupí mřížovými dveřmi, které mu musí otevřít recepční. S pomocí své magnetické karty a bezpečnostního kódu, který si sám zvolil, se pak dostane přes další mříže dál k trezorům a ke své schránce. Může si s sebou vzít, koho chce, nemusí se k návštěvě objednávat dopředu, což je podle Filipa výhoda. Otevřeno je 24 hodin denně a klienti tu mají garantovanou stoprocentní anonymitu. Pronajmout si schránku přitom není nijak složité. Stačí k tomu předložit osobní doklad, podepsat smlouvu a zaplatit pronájem. Během patnácti minut je nový klient odbavený, upřesňuje Filip.

Hlavní je neztratit klíč

K dispozici jsou dvě sekce o několika tisících schránkách, které jsou voduvzdorné i požáruvzdorné a jsou vyrobené švédským specialistou na trezory Gunnebo s tradicí od 18. století. Zákazník obdrží dvoje klíče od své schránky a my do ní nemáme žádný přístup, vysvětluje Filip. Když klíče ztratí, musí přiletět technik ze Švédska, zámek za přítomnosti klienta odvrtá a vymění a stojí to hodně peněz. Stává se to, ale ne moc často, prozrazuje další bezpečnostní detail. Přečtě si také o tom, jak podniká Vera Novikova v oblasti únikových her, a to v článku Jak funguje byznys únikových her? Podívali jsme se přímo na místo dění.

Celý prostor přitom monitorují kamery napojené na pult centralizované ochrany. Ale klientům k dispozici je i jeden nemonitorovaný prostor bez kamer, kde mají soukromí a mohou si ho i předem rezervovat. Zdržet se u schránky mohou tak dlouho, jak chtějí, klidně i hodiny, nebo naopak přijít „na skok“ několikrát za den, jak potřebují.

Klienti jsou podle Filipa z řad soukromých osob i firem, nejvíce jich však je z malých a středních podniků. Je to podle něj i proto, že zrovna menší firmy nemají často možnost investovat velké peníze do vlastního zabezpečení proti zlodějům a bezpečnostní schránka je pro ně řešení, jak si bezpečnost zajistit. Mohou u nás mít například důležité dokumenty, smlouvy, směnky nebo datové nosiče a nemusí se o ně bát, tvrdí. A protože investoři Prague Safe Deposit nejsou v tomto byznyse aktivní jen v Česku, mají klienti možnost využívat také mezinárodní úschovu v rámci celé sítě. Ať už je to Velká Británie, Španělsko nebo Dálný Východ.

Když se dva perou…

Při své práci občas Filip narazí i na kurióznější případy. Připomíná třeba jednu zkušenost z poslední doby. Šlo o dědictví, o něž se ucházely dva znesvářené tábory. Museli jsme jim vypracovat na míru protokolární postup, kdo a za jakých podmínek má ke schránce přístup, co a kdo si z ní může odnést, vzpomíná. A doplňuje i další případ, kdy se může schránka hodit, tentokrát z firemního prostředí: Dvě firmy si něco prodávaly a v tu dobu měly dokumenty uložené u nás ve schránce. Přístup k ní měli společně zástupci obou firem, dokonce u nás, na neutrální půdě, podepisovali o prodeji smlouvu.

Zákazníkům o sobě dávají vědět prostřednictvím webu, využívají digitální nástroje jako cílené PPC kampaně. Nejsme v propagaci pasivní, ze zásady ale naše služby nikomu nevnucujeme. Takto si nás najdou ti, kteří potřebu našich služeb mají, objasňuje Filip svůj přístup. Na bezpečnostních schránkách ho baví, že jde o obor, který není úplně běžný. Je to obor, který má velký potenciál. Můj cíl samozřejmě je posilovat naše renomé a zaplnit všechny naše schránky, což je při několika tisících, které jich tu máme, opravdu výzva. A pak zase zvětšit prostory, usmívá se. Pokud přitom firma poroste dál tak, jako nyní, je podle něj na čase o tom vážně uvažovat.

Regiony? Zatím vyčkávají

Výhledově by se také chtěl ještě více zaměřit na oblast umění, spolupracovat při aukcích na krátkodobé úschově a podobně. A protože má i mimopražské klienty, kteří do schránky do hlavního města dojíždějí, teoreticky uvažuje také o rozšíření do regionů. Jenže aby byl náš byznys zajímavý a profitabilní, potřebujeme mít velký objem klientů a troufám si říct, že v regionech jich tolik ještě není. Mapovali jsme Brno, Ostravu nebo Plzeň, zatím však zůstáváme v Praze, dodává s tím, že jeho tým, který se o klienty stará, teď čítá kolem deseti lidí.

Ačkoliv jde o specifický byznys, z hlediska pravidel pro podnikání ve svém oboru Filip na žádné komplikace nenaráží. Jen jsou některé věci, které musíme dodržovat a průběžně sledovat. Třeba seznam nežádoucích osob, který vydává ministerstvo financí, nebo se musíme řídit zákonem o praní špinavých peněz, vysvětluje některé podrobnosti. A také připomíná, že určité věci do schránek prostě nepatří – ať už jsou to třeba hořlaviny, výbušniny nebo potraviny, které podléhají zkáze. Dodržovat přísná bezpečností pravidla však ve svém oboru považuje za samozřejmost. Ani na záchod z bezpečnostních důvodů klienty nepouštíme, dodává na konec jako perličku.

Sledujte i další Příběhy podnikatelů přímo z firemního terénu. Podívejte se třeba, jak v módě podniká Petra Dresslerová:

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).