Hlavní navigace

Prostituce jako podnikatelský obor? Vláda příslušný zákon nejspíše nepodpoří

25. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Hlavní město Praha připravilo před půl rokem zákon, který by legalizoval prostituci. Jak však vyplývá z návrhu stanoviska vlády, podporu kabinetu zákon nezíská.

Vládě se nelíbí návrh zastupitelů hlavního města Prahy, kterým by se legalizovala prostituce. Podle vlády musí nejprve proběhnout široká politická, společenská a odborná diskuze o potřebě společnosti na řešení této otázky a přístupu státu k regulaci prostituce. Návrh zákona prý navíc obsahuje řadu technických chyb a nepřesností. V návrhu stanoviska vlády se proto uvádí nesouhlas s předloženým zákonem. O normě bude vláda rozhodovat zítra.

Vláda návrh zamítne, pro je jen ministerstvo financí

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Vláda vysloví se zákonem o regulaci prostituce nesouhlas.

Na zítřejším jednání vlády by měla dojít na přetřes i tématika regulace prostituce. Jak ale vyplývá ze zveřejněného návrhu stanoviska vlády, kabinet se zákonem o regulaci prostituce vysloví s největší pravděpodobností nesouhlas. Vláda ovšem nebrala návrh na lehkou váhu a požádala o vyjádření názoru všechna ministerstva. Většina z nich se postavila proti zákonu. Jediné ministerstvo, které úpravu regulace prostituce obecně podpořilo, je ministerstvo financí. I to ale upozornilo na řadu nedostatků, které návrh zákona o regulaci prostituce obsahuje.

Čtěte také: 3 zakázané činnosti, u kterých stojí za zvážení legalizace (NÁZOR)

Návrh prý obsahuje řadu chyb

Vládě na normě vadí řada věcí. Jedná se údajně o citlivou společenskou tématiku, které musí předcházet široká politická, společenská a odborná diskuze. Vláda též považuje za právně sporný způsob stanovení nabytí účinnosti zákona. Ta je totiž vázána na den, kterým přestane být Česká republika vázána Úmluvou o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob. “Z tohoto důvodu je nezbytné primárně vyřešit otázku výpovědi shora uvedené mezinárodní smlouvy, a teprve následně rozhodnout o případném přijetí navrhované právní úpravy, a to nejlépe ve formě vládního návrhu zákona. Proto vláda považuje případné projednávání a schválení předloženého návrhu zákona nyní za předčasné,” doplňuje vláda v návrhu stanoviska.

Vláda v neposlední řadě poukazuje na věcné a technické chyby, které zákon obsahuje. Například úprava posuzování zdravotní způsobilosti je podle vlády nesystematicky roztříštěna do několika ustanovení a v některých případech je věcně nevhodná. Vládá dále upozorňuje, že zřízení zvláštního informačního systému veřejné správy sloužícího v podobě registru údajů o osobách oprávněných k provozování prostituce není účelné. Výkladové problémy by zase mohla vyvovlat změna zákona o místních poplatcích. Z návrhu totiž není patrné, zda se jedná o jeden či dva poplatky a není také definován pojem „užitná plocha“, ačkoliv se od užitné plochy odvíjí výše místního poplatku.

Daně x

Návrh počítá s tím, že by se prostitutky staly podnikatelkami

Návrh zákona, který si klade za cíl prostituci legalizovat a regulovat, předložilo v červenci loňského roku zastupitelstvo hlavního města Prahy. Prostituci by podle návrhu mohly vykonávat osoby, které by splnily dané podmínky a obdržely příslušné oprávnění. Prostituci by zároveň šlo provozovat pouze v prostorách tomu určených. Cena povolení by činila 1000 Kč na první rok a za každý další rok by se platilo 500 Kč. Zastupitelé též plánovali vznik nového registru, kde by se všechny osoby živící se prostitucí evidovaly.

Čtěte více: Do podnikatelských oborů možná přibude prostituce. Čtěte, co by obnášela

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).