Hlavní navigace

Prostý elektronický podpis ve světle novely zákoníku práce

31. 1. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Nejaktuálnější novela zákoníku práce, která nabyla účinnosti již v říjnu 2023, přinesla zásadní změny v oblasti elektronického doručování písemností zaměstnancům.

Rozvolnila však novela zákona č. 262/2006 Sb., v platném znění (dále jen „zákoník práce“), podmínky elektronického nakládání s pracovněprávními dokumenty natolik, aby bylo možné je začít podepisovat i prostým elektronickým podpisem? Pojďme se na danou problematiku podívat z blízka. 

Parametry „prostého“ elektronického podpisu

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014, ze dne 23. července 2014, o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu (dále jen „eIDAS“) jsou za elektronický podpis považována „data v elektronické podobě, která jsou připojena k jiným datům v elektronické podobě nebo jsou s nimi logicky spojena a která podepisující osoba používá k podepsání“. 

Platná právní úprava v dnešní době rozlišuje několik druhů elektronických podpisů, mezi které můžeme zařadit zaručený, uznávaný, kvalifikovaný, jakož i zmíněný prostý elektronický podpis. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).