Hlavní navigace

Psychologie barev v podnikání. Co o sobě barvou řeknete?

2. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Až budete pro svoji firmu vymýšlet barevné logo, nenechte rozhodnutí na své manželce. Podstatné by mělo být, co o sobě zákazníkům chcete říci.

Odborníci specializující se na psychologii reklamy by vám dokázali dlouhé hodiny vyprávět o tom, co výběrem konkrétní barvy o své firmě říkáte. Možná vás ale překvapí, že základy psychologie barev vytvořil už Johann Wolfgang Goethe – od něj jsme se také naučili barvy rozlišovat na teplé a studené.

Správná barva „prodává“

O tom, jaký mají barvy praktický dopad na obchod, mi svého času vyprávěla psycholožka Růžena Komárková z Vysoké školy ekonomické. Nejmenovaný výrobce testoval tři varianty obalu pracího prášku: modrou, žlutou a modrožlutou krabičku. Ženy, které prádlo vypraly v „modrém“ prášku, byly nespokojené, protože jejich oblečení bylo neúplně vyprané, naopak ty, které použily „žlutý“ prášek si stěžovaly, že prášek oblečení příliš opotřebovává. Tušíte správně, že třetí skupina pradlen byla spokojená – žlutomodrá varianta prala dobře a přitom šetrně.

Ilustrační obrázky
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Tmavozelená barva uklidňuje a chrání.

Je to „jenom“ psychologie ukrytá v našich hlavách, a jak vidíte, zdánlivá maličkost dokáže rozhodnout o tom, který výrobek si koupíme, nebo který dodavatel nám bude víc po chuti.

Podívejte se do tabulky, která nabízí vysvětlení, jak jednotlivé barvy vnímáme. Berte také v úvahu, že v různých kulturách bývají barvy vnímány odlišně – zatímco u nás je černá smuteční a bílá svatební, například v Číně, ve Vietnamu nebo Indii věstí bílá barva smrt. Nevěsty ve staré Číně se například oblékaly do červené.


Autor: Zdeněk Fekar, podle licence: Rights Managed

Skoro jako podpis

Barva je jedním z důležitých identifikačních prvků jednotného vizuálního stylu, shrnuje Jan Kolář, známý český grafik, který vytvářel podobu celé řady značek.

Pokud chcete zdůraznit, jak jste dynamičtí, nabití energií, zvolte barvu krve, naopak přívětivý klid a rozvahu symbolizujete modrou barvou. Zkuste si vybavit svoje oblíbené značky – určitě mezi nimi bude hodně používat právě modrou nebo červenou barvu.

O výběru barvy by měla rozhodovat marketingová koncepce podniku. Firma cílící na mladé zákazníky prodávající například outdoorové oblečení bude mít přirozeně jinou barevnost než tradiční značka nabízející zdravotní pomůcky pro seniory, říká Kolář.

Firmu neoblékejte podle trendů

Jak tedy poznat správně zvolenou kombinaci barev? Je dobré vybírat takové barvy, aby byly viditelné a čitelné už na první pohled a z dálky. Dobře zvolenou barvu loga poznáme podle toho, že je možné ji použít na různých pozadích a nesníží se jeho viditelnost ani schopnost logo číst, míní Radek Havlíček ze studia Axapa.

Čas od času jakoby si všichni oblíbili nějakou barvu a používá ji potom hned několik firem. Všimli jste si, že teď se třeba docela hodně používá světle zelená? Je dobře vybírat barvu podle toho, co je aktuálně „in“?

Kvalitní vizuální styl by neměl být sezónní záležitostí. Ty nejlepší značky fungují několik desetiletí a často jsou tím, co je na firmě nejcennější, připomíná Jan Kolář, podle kterého loga vytvářená podle aktuálních trendů rychleji stárnou, rychleji si tak vyžádají i obměnu, což znamená i vyšší náklady.

Čtěte také: Barvami má hrát duha, ne váš firemní web

Chtějte logo od profíka, ne „logíčko“ od synovce

Vyhnout se tomu znamená svěřit práci odborníkovi. Podnikatelé chtějí často ušetřit a nechají třeba logo dělat kohokoli, nebo v ještě horším případě si ho vymyslí sami, přitom ani nemají vkus, vyjmenovává nejčastější chyby, kterých se firmy dopouštějí.

Firmy i státní instituce vizuální styl obecně podceňují, obracejí se na poloprofesionální firmy nebo jednotlivce. Přitom vybrat profesionálního designéra vyžaduje podobnou pozornost jako vybrat si kvalitního právníka nebo architekta, říká Kolář. Nadšenec, který umí pracovat s počítačem nebo šikovný synovec, který hezky kreslí, určitě není nejlepší volbou, varuje.

Krok za krokem: Marketingový speciál pro začínajícího podnikatele

Brand24

Opravdový odborník podnikateli vytvoří nejenom logo, ale i koncept prezentace, kterou nebudete muset často měnit. Dobré logo je většinou na celý život, připomíná Radek Havlíček. Ceny se různí. Záleží také na renomé grafika i na tom, jak moc se umí prodat, přiznává, s tím, že podnikatel přemýšlející i životaschopné grafice by si měl připravit desítky až stovky tisíc korun.

I kvůli ceně proto před tím, než se rozhodnete, kdo vytvoří vizuální podobu vaší firmy, vybírejte pečlivě. Grafický design není koncesovanou činností, takže takzvaných ‚logíček‘ od různých rádobygrafiků je podstatně více než opravdu dobrých značek, varuje Jan Kolář.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).