Hlavní navigace

Restaurace by stravenky za nižší DPH obětovaly

17. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Česko dostává možnost přeřadit služby s vysokou hodnotou přidané práce do nižší sazby DPH. Lítý boj se asi strhne u restauračních služeb, u kterých ministerstvo financí podmiňuje pokles DPH zrušením daňového zvýhodnění stravenek.

České předsednictví Evropské unii (EU) si připsalo další plusové body. Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi se podařilo minulý týden dojednat na půdě Evropské unie přeřazení některých služeb do snížené sazby DPH. Na tomto tématu se evropské státy přitom neshodly po řadu let. Dohoda se týká služeb s vysokou hodnotou přidané lidské práce jako jsou například restaurační služby, kadeřnické služby, či opravy soukromého bydlení.

Ministerstvo financí plánuje dohodu aplikovat i v České republice. Miroslav Kalousek však stanovil podmínku, že přeřazení restauračních služeb do nižší sazby DPH musí kompenzovat zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Opozice a odbory se však staví jednoznačně proti. S návrhem naopak souhlasí restauratéři, kteří by stravenky na úkor nižšího DPH obětovali.

Úspěch českého předsednictví, dohoda po mnoha letech

Světová krize napomohla České republice k uzavření dohody, na které si předchozí předsedající země vylámaly zuby. Jedná se o přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH. Opatření se týká těch služeb, které mají vysokou hodnotou přidané lidské práce, tj. restauračních služeb, kadeřnických služeb, oprav a renovací soukromého bydlení, domácích pečovatelských služeb, drobných oprav obuvi a textilu a všech typů knih. Současně se českému ministrovi financí podařilo vyjednat prodloužení výjimek u několika služeb, které tak i nadále mohou zůstat ve snížené sazbě DPH.

Jednotlivým členským státům pak zůstane na zvážení, zda dané služby do snížené sazby zařadí. Ministerstvo financí již avizovalo, že přeřazení daných služeb do 9% snížené sazby DPH by rádo aplikovalo i v Česku. Zároveň připustilo, že u některých odvětví by se nebránilo jen dočasnému přesunutí. Naopak u služeb typu domácí péče, úklid domácností a oprav bytů navrhne trvalé přeřazení. Přesun restauračních služeb pak ministerstvo podmiňuje zrušením daňového zvýhodnění stravenek. Myslím si, že na místě by byly i restaurační služby, ale něco za něco. Jenom za předpokladu, že zmizí ty nesmysly se stravenkami. To se domnívám, že by mělo být předloženo společně, řekl na stanici Radiožurnál Miroslav Kalousek.

Právní úprava poskytování zaměstnaneckých benefitů:

  • Není motivující, je to složité a nepřehledné, zatěžující.
    82 %
  • Je složitá, benefity řešíme přímou dohodou se zaměstnancem.
    9 %
  • Neřeším ji, problematiku řeší můj/má účetní.
    1 %
  • Nezajímám se o tuto problematiku.
    8 %

Nižší DPH u restaurací za konec stravenek

Podle Kalouska by mělo opatření především pomoci zachovat zaměstnanost ve zmíněných sektorech. Snížená DPH u vybraných služeb by se samozřejmě podepsala i na rozpočtu, nemělo by se však jednat o nějak výrazné částky. Ministerstvo financí ČR nyní analyzuje všechny možnosti včetně dopadů na veřejné rozpočty, ty by neměly být větší než v řádu jednotek miliard korun, sdělil business serveru Podnikatel.cz Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí.

Největší boj se zřejmě povede u restauračních služeb. Proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek se totiž již dlouhodobě staví opozice a odbory, podle kterých by škrtnutí této daňové výjimky značně poškodilo zaměstnance. S návrhem logicky nesouhlasí ani stravenkové firmy. Skutečnost, že stravenky mají jednoznačný pozitivní dopad nejen pro všechny přímo zúčastněné, zaměstnance a zaměstnavatele, ale i stát, jsme dostatečně odborně prokázali a kvantifikovali v minulosti i nyní, uvedl serveru Podnikatel.cz již dříve Pavel Holomek, marketingový ředitel Accor Services CZ. Čtěte více: Daňová revoluce požírá své děti. Stravenky čeká gilotina.

Stravenky by navíc ráda zachovala i řada firem, a to převážně těch menších, které nemají na rozdíl od velkých společností své vlastní stravovací zařízení. Přesto však velká část podnikatelů zrušení daňového zvýhodnění stravenek schvaluje. Zrušení stravenek jednoznačně vítáme. Mnohem systémovější by bylo zavést například přímou možnost odečtení stvrzenky za stravování zaměstnanců, navrhuje Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Zda by ministerstvo podpořilo snížení DPH pro restaurace i v případě, že by zrušení daňového zvýhodnění stravenek neprošlo, není jisté. Ministerstvo financí se k této verzi nechce prozatím vyjadřovat. Doporučujeme počkat, než půjde kompletní materiál do vlády, kde nad ním bude vedena rozprava, dodal Jakub Haas. Čtěte více: Velká novela zákona o DPH pod lupou.

Banner - Ekonomická recese

Restauratéři by „výměnu“ brali

Snížení DPH pro restaurační služby by restauratéři rozhodně podpořili. Všechny oslovené restaurace a kavárny se vyjádřily jednoznačně pro. Většina z nich by dokonce také přijala podmínku ministerstva financí a pokles DPH by vyměnila za konec daňových úlev pro stravenky. Ony „stravenky“ nejsou totiž stravenkami, ale vlastně platidlem, který používá spousta, možná většina lidí k vlastním nákupům a nikoli pro stravování v jídelnách nebo restauracích, vysvětlil Tomáš Větrovec, managing director pražské restaurace Mlýnec.

Brand24

Současně se také zástupci restauračních zařízení shodují, že nižší sazba DPH jim pomůže jak v oblasti udržení zaměstnanosti, tak v samotném provozu. Zároveň však tyto společnosti neočekávají, že by se pokles DPH projevil v cenách. Ke snížení cen většina restauratérů spíše nesáhne. I při současných cenách je situace mnoha z nich velmi napjatá, takže je pravděpodobnější, že se získané peníze budou snažit spíše investovat do svých lidí, surovin či třeba interiéru, domnívá se Jan Kuklík, obchodní ředitel hotelu Omnia v Janských Lázních. Čtěte více: Udrží se česká ekonomika nad hladinou, nebo ji čeká recese?

Jakou přesnou podobu opatření získá, ukáží následující týdny. Ještě v březnu chce ministerstvo předložit návrh do vlády a v dubnu by ho již měli schvalovat poslanci a senátoři. Nabýt platnosti by tak návrh stále mohl během první poloviny letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).