Hlavní navigace

Roste počet firem, které vlastní ženy. Může za to emancipace a taky muži

2. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve výhradním vlastnictví žen je v ČR aktuálně 15 % společností. Počet stále narůstá. Důvodem je mimo jiné ochota mužů podílet se na chodu rodiny.

Podnikání v České republice je stále více v mužské režii. Ženy si ale za posledních deset let vydobývají stále lepší pozici. Aktuálně vlastní 15 % společností, dalších 17 % vlastní ženy spolu s muži. Celkem tak mají ženy majetkový podíl v necelé třetině firem. 

Důvodů, proč v posledních deseti letech roste počet společností ve výlučném vlastnictví žen, může být několik. Jsou emancipovanější a snaží se být soběstačnějšími. Roste také počet zejména mladších mužů, kteří přebírají starosti o děti nebo sdílejí péči o rodinu. Důležitou roli hraje také rostoucí individualizace, která se v posledních letech v podnikání projevuje, vyjmenovává možné důvody Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. 

Psali jsme: Podnikání je pro ženy atraktivní. Vloni to například byly ony, kdo zásadně táhl statistiky počtu OSVČ nahoru. O 21. století se mluví jako o době podnikání žen. Více v článku Chtějí věci dělat po svém. Ženy láká do byznysu svoboda i prosperita

Podíl společností v rukách žen versus délka fungování

Podíl společností vlastněných výhradně ženami roste spolu s tím, jak se snižuje doba jejich fungování na trhu. U firem, které na trhu působí déle než 20 let, tvoří ryze ženské společnosti pouhou desetinu, u firem do pěti let stáří mají dvojnásobný podíl. Ženy vlastní společnosti spíše menší, a to jak z hlediska obratu, tak i počtu zaměstnanců. 

O tom, že ženy podnikání táhne, svědčí i statistiky. Čtěte více, a to v článku Nárůst počtu OSVČ táhnou ženy, přibylo jich desetkrát více než mužů.

Daně x

Převládá oblast sociální a zdravotní 

Když už se ženy rozhodnou pro byznys, z velké většiny se uplatňují v oblasti sociální a zdravotní. Je to jediné odvětví, ve kterém podniká více společností ve vlastnictví žen než ve vlastnictví mužů. Výrazně ženským odvětvím je také vzdělávání, ve kterém jsou společnosti vlastněné ženami zastoupeny 40 %, uzavírá Kameníčková. 

V rámci seriálu Příběhy podnikatelů přinášíme celou řadu vyprávění o ženách, které se samy pustily do podnikání. Například o Šárce Havlíčkové, která opustila top management v kultuře a stala se terapeutkou. Přečtěte si vícNabízí speciální terapii, která pomáhá se stresem i bolestí zad. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).