Hlavní navigace

exPRESS: Rozhodnutí MMF rozhoupalo kurz koruny

25. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Mezinárodní měnový fond ohlásil, že připravuje balík finanční pomoci hned pro několik států. I když se ve čtvrtek analytici chytali za hlavu, někteří připouštějí, že právě toto rozhodnutí stojí za horskou dráhou koruny.

Mezinárodní měnový fond se připojí k poskytování finanční pomoci »

Finanční pomoc pro své banky ohlásilo Japonsko a Francie. Následovat se je chystá i Mezinárodní měnový fond (MMF), který připravuje balík finanční pomoci hned pro několik států. I přes fakt, že se vlády s pomocí centrálních bank snaží nalít do bankovních systémů finanční prostředky, nezdá se, že by se důvěra věřitelů obnovovala.

Japonsko a Francie jsou dalšími z řady států, které budou do svých bankovních systémů lít nové finanční prostředky. Francie pro své banky uvolní 10,5 miliardy eur pro zajištění jejich rezerv. MMF se chystá ke stejnému kroku hned v několika zemích najednou. Ač finanční odvětví v různých zemích již svou finanční podporu dostalo, nezdá se, že by se situace výrazně obracela k lepšímu.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Pomoc pro Island dostává jasnější kontury

V minulém týdnu jednali zástupci Islandu a Ruska o čtyřmiliardové půjčce. K dohodě však nedošlo. Nyní se k šesti miliardové finanční injekci, chystá Mezinárodní měnový fond, skandinávské země a Japonsko.

Burzy během týdne opět padaly

Evropské burzy se během čtvrtka výrazně propadly. Varšavská burza klesla o 5,6 %, frankfurtská o 3,7 % a madridská o 5,2 %. Ztráty postihly i pražskou burzu.

Pražská burza bude patřit Vídni

Noví vídeňští partneři si od transakce slibují významnou spolupráci a posílení stávající osy Budapešť – Lublaň – Vídeň. Akcionáři pražské burzy ve spolupráci vidí možnost podpořit expanzi českých kapitálových trhů.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Snižování byrokracie ušetřilo českým podnikatelům téměř pět miliard korun

Byrokracie přitom každý rok pro české subjekty představuje zátěž ve výši 76,5 miliard korun, uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. To také připravuje ve spolupráci s dalšími resorty plán do roku 2010, který má administrativní zátěž podnikatelů ještě snížit.

Prokazování uchazečů o veřejné zakázky bude jednodušší

Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo vnitra připravují napojení Seznamu kvalifikovaných dodavatelů na projekt Czech Point. Ten byl vytvořen za účelem redukce přílišné byrokracie ve vztahu občan – veřejná správa.

Daňové slevy urychlují růst čistých mezd

Děje se tak díky aplikaci daňových slev, které v hrubých mzdách ještě nejsou promítnuty. Ministerstvo zároveň provedlo porovnání čistých mezd mezi roky 2007 a 2008.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Mýtné se bude platit za vozidla od 3,5 tuny

Odsouhlasili to alespoň poslanci v první čtením návrh zákona, kterým se tato povinnost zavádí. V současnosti se mýtné vztahuje na auta nad 12 tun.

školení květen 24 - novinky

Dlouhodobě nezaměstnaných je o třetinu méně

Pokles byl zaznamenán po zavedení změn v sociálním systému po 1. lednu 2009. Nyní je pokles dlouhodobě nezaměstnaných výraznější než pokles celkového počtu nezaměstnaných.

Česká televize spustí příští rok nový pořad, ve kterém podnikatelé získají až 1,5 milionu korun

Nový televizní pořad Den D nabídne podnikatelům s originálním projektem až 1,5 milionu korun. První podmínkou je projít konkursem, který právě startuje.

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).