Hlavní navigace

S označováním provozovny číslem počkejte, brzy tato povinnost skončí

5. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Pokud jste už od živnostenského úřadu dostali přidělené identifikační číslo k provozovně, s jejím označením nespěchejte. Můžete tak ušetřit. MPO totiž připravilo zákon, který tuto povinnost ruší.

Povinnost podnikatelů označovat nové provozovny identifikační číslem platí teprve rok, přesto však podle všeho brzy skončí v propadlišti dějin. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) totiž připravilo novelu živnostenského zákona, která by značení provozoven měla zrušit, tato identifikace by měla zůstat jenom pro potřeby úřadů. Novela dále rozšiřuje nabídka služeb centrálních registračních míst a ulehčuje podnikatelům papírování a ohlašování při stěhování.

Podnikatelé navrhované novinky vítají, jelikož podle nich skutečně snižuje a zjednodušuje administrativu. Stávajícím živnostníkům však možná změny kolem identifikačních čísel provozoven nepomohou, jelikož zákon je teprve v připomínkovém řízení. Přestože ministerstvo věří, že by zákon mohl začít platit v dubnu příštího roku, existuje možnost, že nabude účinnosti až v době, kdy budou muset mít podnikatelé svou provozovnu již označenou.

S označením provozovny ještě vyčkejte

Kvůli přípravě nových základních registrů dostává od loňského července každá nově ohlášená provozovna své identifikační číslo, kterým ji musí podnikatel viditelně označit. Své identifikační číslo dostaly (či ještě dostanou) i provozovny nahlášené před 1. červencem 2010. Těm je živnostenské úřady průběžně stále přiřazují a dle stávající legislativy by všechny provozovny měly mít přidělená identifikační čísla do začátku července příštího roku. Podnikatelé pak musí nejpozději 1. srpna 2012 svoji provozovnu číslem viditelně označit. Čtěte více: Nemáte ještě identifikační číslo provozovny? Možná nebude ani třeba

Jak už server Podnikatel.cz informoval na začátku června, MPO však zvažovalo tuto povinnost pro živnostníky zrušit. Před dvěma týdny přešlo ministerstvo od myšlenek k činům a předložilo novelu živnostenského zákona, která navrhuje označování provozoven zrušit. Identifikační číslo provozovny (IČP) jako takové sice nezanikne, ale bude sloužit pouze jako pomocný údaj v evidencích úřadů. Pomáhá totiž při sledování důležitých ekonomických indikátorů třeba Českému statistickému úřadu, který také jeho zavedení původně prosazoval. Podnikatelům tak odpadne povinnost toto číslo vést a uvádět ho třeba na svých vývěsních štítech. Tady stojí za to dodat, že pokud v jednom místě podniká víc lidí, bylo nutné uvádět číslo provozovny každého z nich. Tato čísla přitom, ač reálně označují jedno místo, jsou různá, upřesnil serveru Podnikatel.cz Jiří Sochor z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud jste tedy nahlašovali provozovnu před 1. červencem 2010, máte již IČP přiděleno a ještě jím provozovnu neoznačili, můžete zkusit počkat. Jestliže zákonodárci stihnou novelu schválit do začátku srpna příštího roku, ušetříte tím peníze i čas. Ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu uvedlo, že podnikatelé musí označení provozovny věnovat průměrně asi půl hodiny. Vzhledem k průměrné měsíčně mzdě v podnikatelské sféře ve výši 152 korun pak ministerstvo spočítalo úsporu administrativních nákladů dosahující celkově 47 milionů korun.

Když ale zkusíte počkat, novela včas nenabude účinnosti a vy nebude mít 1. srpna 2012 provozovnu označenou, riskujete ve správním řízení pokutu až do výše 100 000 korun. V blokovém řízení, které živnostenské úřad naštěstí upřednostňují hrozí maximální pokuta 5000 korun. Zatím to vypadá, že se vám vyplatí počkat. Jak uvedl serveru Podnikatel.cz Jiří Sochor, ministerstvo věří, že by zákon měl nabýt účinnosti ještě v prvním pololetí příštího roku. Zatím se údajně počítá s termínem okolo dubna.

Ulehčí se i stěhování

Novela obsahuje i další změny, které podle ministerstva usnadní živnostníkům administrativu. Podnikatelům se má snížit práce při stěhování, jestliže budou mít místo podnikání na stejné adrese, kde bydlí, bude jim stačit tuto skutečnost dopředu ohlásit živnostenskému úřadu. Při samotném stěhování by se již nemuseli starat o nahlašování změny adresy místa podnikání. Živnostenský úřad si příslušnou adresu zjistí z evidence obyvatel. Stát v minulosti na podnikatele uvalil řadu povinností, které se postupně staly reliktem doby, kdy státní správa pomalu neznala moderní informační techniku, komentoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Poslední hlavní novinkou se má stát rozšíření nabídky služeb centrálních registračních míst (CRM). Novela podnikatelům umožní, aby na CRM mohli oznámit i správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně změnu údajů, kterou neoznamují přímo živnostenskému úřadu. Čtěte také: Přerušení živnosti už nemusíte hlásit, pro sebe si to však nenechávejte

Daně x

Podnikatelé novelu vítají

Samotní podnikatelé plánované změny vítají. Podle Evy Svobodové, generální ředitelky Asociace malých a středních podniků ČR, přinese zjednodušení snížení administrativní povinnosti pro živnostníky. Souhlas se zrušením povinnosti označovat provozovny identifikačním číslem vyjádřili i zástupci Hospodářské komory ČR. Je to sice zdánlivá drobnost, ale takovýchto povinností mají dnes podnikatelé celou řadu a nejsme přesvědčeni, že jsou vždy nutné, dodal serveru Podnikatel.cz Petr Kopáček, tiskový mluvčí Hospodářské komory ČR.

Kopáček se domnívá, že by státní správa měla reagovat na technologické posuny, např. elektronizaci správy, a nevyžadovat po firmách například stejné údaje dvakrát. Čím méně bude státní správa podnikatele zatěžovat zbytečnými úkony a povinnostmi, tím se více budou moci soustředit na své podnikání a tím přímo i přispívat prosperitě celé ekonomiky, uzavřel Kopáček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).