Hlavní navigace

Silniční daň v kostce

8. 11. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kdo bude řešit silniční daň za rok 2023? Kdo je nyní poplatníkem a jaká vozidla jsou předmětem daně? Shrnujeme vám silniční daň v kostce.

Několikrát zmiňovaná novela zákona o silniční dani, která nabyla účinnosti od 1. ledna 2022, přinesla zúžení nejen předmětu daně, ale také poplatníků, kterých se silniční daň týká. V tomto článku pro vás shrnujeme základní body zákona.

Co je předmětem daně

Dle zákona o silniční dani se za předmět daně považuje zdanitelné vozidlo. Zdanitelné vozidlo je potom definované jako silniční vozidlo kategorie N2 a N3 a jejich přípojná vozidla kategorie 03 nebo 04, pokud jsou registrována v registru vozidel v České republice.

Zákon však definuje i ta vozidla, která jsou silničním vozidlem, ale nejsou považována za předmět daně. Jedná se o vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a silniční vozidla kategorie N, pokud se jedná o vozidlo zvláštního určení nebo terénní vozidlo zvláštního určení. Předmětem daně také není silniční vozidlo kategorie O s kódem druhu karoserie DA.

Co je od daně osvobozeno

Zákon o silniční dani od daně osvobozuje některá zdanitelná vozidla, a to v tom kalendářním měsíci, ve kterém byly splněny podmínky pro osvobození ve všech dnech, kdy byly u tohoto zdanitelného vozidla naplněny skutečnosti, které jsou předmětem daně. Zjednodušeně řečeno lze zdanitelné vozidlo osvobodit pouze v případě, že je pro daný účel využíváno po celý kalendářní měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).