Hlavní navigace

Střední Evropě vládnou Poláci, my ale máme nejlepší průměrné obraty

2. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek.  Autor: http://www.isifa.com
Nejúspěšnějším firmám rostou obraty, ale prudce klesají zisky. Nejvíce velkých firem je v Polsku. Taková jsou zjištění Mezinárodní úvěrové pojišťovny.

Největší firmy ve střední Evropě dosahují stále vyšších obratů, na druhou stranu zaznamenávají prudký pokles zisku. Míra platební neschopnosti v regionu se kvůli tomu téměř ztrojnásobila. To jsou hlavní zjištění vyplývající z výroční studie Mezinárodní úvěrové pojišťovny Coface, která se zaměřila na 500 nejúspěšnějších firem ve střední a východní Evropě. Analýza poukazuje na fakt, že sice bylo dosaženo nárůstu obratu firem, ale díky jejich působení ve složitých ekonomických podmínkách, byl tento růst kompenzován poklesem jejich ziskovosti. Region je výrazněji nehomogenní než kdy jindy v minulosti, takže část regionu vykazuje hospodářský růst, například Estonsko, a jiná část významný pokles, to platí pro Českou republiku, říká Martin Růžička, manager společnosti Coface pro Českou republiku.

Vyšší obrat, ale prudký pokles zisku

500 nejúspěšnějších firem regionu v loňském roce zvýšilo svůj obrat o 5 % na více než 628 miliard eur. Jedná se ale skutečně jen o obrat. Čisté zisky se o celou třetinu propadly, z předloňských 30 miliard na 20 miliard eur. Nejvyšších obratů dosahují firmy v Polsku, následují je maďarské společnosti, na třetím místě je Česká republika. České firmy mají v katgorii TOP 500 CEE průměrný obrat 68 miliard eur. Pozice České republiky se posune dokonce na první příčku před Polsko, pokud si spočteme průměrný celkový obrat roku 2012 na jednu firmu, což bylo 1,35 miliardy eur. Rovněž v případě sestavování pořadí podle ziskovosti roku 2012 patří České republice třetí příčka, za druhým Maďarskem a prvním Polskem, komentuje Martin Růžička.

Polsko je jasným lídrem

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Velká část klíčových hráčů ze střední a východní Evropy patří do Polska. To si v žebříčku udrželo 171 firem, které dohromady tvoří více než 34% podíl. Nejúspěšnější polské firmy dosáhly v porovnání s předchozím rokem nárůstu obratu o 6 %. A na špičce jsou i přes vykázaný pokles také v kategorii čistého zisku. Druhé Maďarsko je v žebříčku zastoupeno 66 společnostmi a oproti roku 2011 tedy o jednu pozici posílilo. Přestože výkon maďarské ekonomiky klesl o 1,7 %, obrat nejúspěšnějších firem se mírně zvýšil o 2,2 %. Na třetím místě jsou Rumuni, kteří odsunuli Ukrajince. Ještě předloni přitom byli na páté příčce a dá se o nich mluvit jako o skokanech roku. Čísla 54 rumunských firem mluví za vše. Čistý zisk nabral o 37,7 %.

Většina firem z žebříčku TOP 500 CEE se rekrutuje z oboru ropa a plyn. 65 firem z tohoto oboru vytvořilo celkový zisk ve výši 162 miliard eur. Na druhém místě, a to s velkým odstupem, je energetický průmysl. 51 firem nedosáhlo ani poloviny obratu dosaženého sektorem ropy a plynu, konkrétně to je 76 miliard eur. Největší firmou v energetickém průmyslu je ČEZ z České republiky, který se na základě konsolidovaných údajů roku 2012 dostává z 18. místa na 5. pozici v regionu. ČEZ představuje asi 11% podíl na celkovém obratu energetického průmyslu regionu střední a východní Evropy.

Třetím největším sektorem je automobilový průmysl, ve kterém 42 firem vytvořilo obrat ve výši téměř 63 miliard eur. Největší podíly na tomto výsledku automobilového průmyslu byly zaznamenány v České republice a na Slovensku. Škoda Auto je nevětší reprezentantem tohoto odvětví a tvoří 15 % z uvedeného obratu. Škoda Auto loni vykázala obrat 9,5 miliardy eur.

Počet zaměstnanců v 500 nejúspěšnějších firmách regionu se vyvíjí pozitivně. Ve srovnání s předminulým rokem se mírně zvýšil, konkrétně o 1,5 %. Celkově ale studie ukazuje, že zvyšující se míra nezaměstnanosti jde v nejúspěšnějších firmách většinou ruku v ruce s velkým propouštěním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).