Hlavní navigace

Student si přivydělával jako OSVČ. Má nárok na kompenzační bonus?

15. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přivydělával si při studiích jako osoba samostatně výdělečně činná. Vládní opatření však dopadla i na něj a je bez příjmů. Jak to bude s kompenzací?

Návrh zákona, který zavádí příspěvek 25 tisíc Kč pro OSVČ, dostal v Poslanecké sněmovně zelenou. Na částku v nominální výši 25 000 Kč (tzv. kompenzační bonus) bude mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků. 

O jaké konkrétní požadavky jde, čtěte v článku 25 000 Kč pro OSVČ schválila i Sněmovna, zaměstnané OSVČ mají smůlu

Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020 a vyplácet se má 500 Kč za každý den tohoto období, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč. Kompenzační bonus se bude vyplácet za ty kalendářní dny, za které žadatel neobdržel podporu v nezaměstnanosti.

Čtěte více: 25 000 korun pro OSVČ skoro bez podmínek, příspěvek má dostat až 700 tisíc OSVČ

Kompenzace pro studenta, který je zároveň OSVČ

Jak je to s nárokem na kompenzační bonus, pokud jde o studenta, který si jako OSVČ přivydělával a nyní kvůli opatřením činnost vykonávat nemůže a tudíž je bez příjmů? 

Kompenzační bonus je určen i pro studenty, kteří jsou současně OSVČ na vedlejší činnost a výkon této činnosti jim zcela nebo významně znemožnilo šíření koronaviru či související opatření vlády, potvrzuje Ministerstvo financí ČR. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).