Hlavní navigace

SUV se hodí i pro podnikatele. Čtěte, jaké má výhody

1. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: internet
Mají atraktivní vzhled, pohon všech kol a jistou dávku praktičnosti. Hodí se však pro podnikání? Zkusili jsme BMW X3. Známe možnosti nákupu a financování.

V současné době je na našem trhu přehršel vozů SUV, tudíž zájemci o tento typ aut mají z čeho vybírat. Nejlevnější malé SUV s pohonem pouze přední nápravy lze pořídit za méně než 300 000 korun. Vezme-li to z druhého konce, tak odlehčit konto o 3 miliony korun nebude rovněž problém. My jsme hledali vůz střední velikosti poháněný dostatečně výkonným a zároveň úsporným motorem, s pohonem všech kol, prémiovým znakem na kapotě a cenou kolem 1 milionu korun. Jako vhodný kandidát se jeví BMW X3, konkrétně ve verzi xDrive 20d (od 866 667 Kč resp. 1 040 000 Kč vč. DPH).

Výkon a hospodárnost

V hierarchii BMW se model X3 řadí mezi menší X1 a větší X5. Našeho figuranta poháněl dvoulitrový diesel s výkonem 135 kW (184 k). Točivý moment 380 Nm se přenáší na všechna čtyři kola skrze 8stupňovou automatickou převodovku. Pro každodenní „přemísťování“ je výkon zcela dostačující a díky sametově řadícímu automatu je jízda o to uvolněnější. Výrobcem udávaná kombinovaná spotřeba 5,6 l/100 km je trochu optimistická. Této hodnoty lze dosáhnout jen při jízdě po dálnici předpisovým tempem. V kombinovaném provozu si X3 vezme mezi 7 a 9 litry nafty na 100 kilometrů, což je slušná hodnota na „čtyřkolku“ s pohotovostní hmotností 1 800 kilogramů. 

Jízdní vlastnosti na silnici jsou příkladné. Z řízení, brzd a jízdy v zatáčkách jsme měli dobrý pocit. Stálý pohon všech kol xDrive stojí na vaší straně, ale pamatujte, že mimo asfalt vás limitují silniční pneumatiky (dojezdové). X3 je s délkou 4648 mm velké tak akorát, manévrování pak ulehčí parkovací senzory či couvací kamera.

Přepravní kapacity

BMW X3 je pětimístné, ale pohodlně odveze cestující čtyři. Zadní sedadla se dají sklápět v poměru 40:20:40. Zavazadlový prostor o objemu 550 litru se dá od kabiny vozu oddělit vytahovací síťkou. Úchytná očka na dně zavazadelníku jsou k dispozici při fixaci nákladu. Rovná podlaha a boční stěny zavazadlového prostoru jsou pokryté kobercem, jak bývá dnes zvykem, v originálním příslušenství BMW pak najdete řadu gumových rohoží a vaniček, které eliminují riziko znečištění. Další kapitolou jsou střešní nosiče, boxy, tažné zařízení apod., kterými můžete vůz vybavit. V samotném kufru přepravíte pár golfových bagů či třicet běžných krabic od bot (vyzkoušeno). Krychlových přepravních boxů, nejmenované nábytkářské firmy, pojme kufr šest. Kancelářské šanony s námi necestovaly, ale pár desítek by se jich do X3 jistě vešlo.

Tím se pomalu dostáváme k odpovědi našeho testu – SUV není dodávka, ale přesto může být podnikatelům nápomocno. Hledáte-li příjemný vůz na krátké i dlouhé vzdálenosti, který se nezalekne rozbité cesty, auto s dávkou praktičnosti, se kterým si neuříznete před obchodními partnery ostudu, pak je SUV správnou volbou. Dovedeme si představit, že majitelům či majitelkám stylových obchůdků s módou, vínem či drobnou elektronikou by esúvéčko jako BMW X3 dobře posloužilo. Říkáte si, že velkoprostorový vůz by byl lepší volbou? MPV nabídne více místa pro zavazadla či pro více cestujících (málokdy však zároveň), ale pohon 4×4 je spíše vzácností než pravidlem. Jízdní výkony a spotřeba paliva bude zhruba na stejné úrovni jako v případě SUV. V otázce image pak MPV prohraje na celé čáře.

Financování, výhody, slevy

Protože jsme testovali BMW, zajímalo nás, jaké finanční služby a výhody BMW nabízí. BMW Financial Services v České republice realizuje UniCredit Leasing CZ. Spadají sem úvěrové produkty, leasing (operativní leasing pro soukromé i právnické osoby, finanční leasing) a pojištění. Při financování lze dosáhnout 0% či nízkého úroku v závislosti na konkrétním modelu, počáteční záloze a délce financování. V současné době ke zvýhodněnému úroku získáte i vánoční bonus ve výši od 15 000 do 30 000 Kč, který lze uplatnit na zimní příslušenství, prodloužení záruky či na BMW lifestyle zboží. Při nákupu BMW lze samozřejmě odečíst DPH, s koupí dvou a více aut má kupující nárok na fleetovou smlouvu s lepší cenovou nabídkou. Jste-li zaměstnancem firmy, která má s BMW uzavřenou fleetovou smlouvu, pak při nákupu služebního nebo soukromého vozu dostanete lepší cenu. 

Brand24

Členové profesních komor mají nárok slevu ve výši 14%. Nakonec jsou zde bonusy, například na skladové vozy ve výši 50 000 Kč a pakety JOY zahrnující výhodný balíček výbavy. Pro model X3 xDrive 20d je zvýhodněná cena paketu JOY 92 644 Kč vč. DPH. Musíme vás ale upozornit, že ne všechny výhody a bonusy lze kombinovat. Nakonec máme pro vás jeden tip – nejlepší poměr cena/výkon mají roční (tzv. manažerské) vozy. Řeč je o zánovních vozech, které mají jen pár tisíc kilometrů na tachometru a lze na ně uplatit služby BMW Financial Services.

TEST BMW X3 xDrive 20d najdete na webu TopDrive.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Tomáš Čanda je šéfredaktor serveru TopDrive.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).