Hlavní navigace

Stát opět přemýšlí, jak podpořit malé a střední podnikatele

31. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vzniká nová koncepce pro podporu podnikatelů, aby k nim mohly plynout unijní i domácí peníze. Zlepšovat by se mělo podnikatelské prostředí a podpora startupů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novou koncepci podpory malých a středních podnikatelů pro rok 2014 až 2020, která souvisí s novým programovacím obdobím Evropské unie i s národní podporou podnikání. V koncepci vytipovalo šest „TOP opatření“, která jsou podle ministerstva pro podnikatele nejdůležitější. Mezi tato opatření patří v první řadě zlepšování podnikatelského prostřední v České republice.

Jeho aktuálnost ostatně potvrzují i výsledky pravidelné studie Světové banky Doing Business 2013, v níž se Česká republika z hlediska příhodnosti prostředí pro malé a střední podnikání umístila na 65. místě ze 185 světových ekonomik.

Čtěte také: V Ghaně, Kataru i Arménii se malým a středním firmám podniká snáze než v Česku

Peníze na startupy

Mezi zásadní opatření patří také zamýšlená podpora inovačního podnikání, a to včetně rozšiřování výzkumných a vývojových aktivit malých a středních podniků, podpora startupů pomocí finančních nástrojů, podpora přírodovědného a technického vzdělávání, podpora exportu produkce a služeb malých a středních firem a v neposlední řadě snižování energetické náročnosti podnikání.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ministerstvo chce podporovat inovační podnikání.

Malé a střední podniky jsou významnou součástí národní ekonomiky a je nezbytné jim připravit půdu pro jejich další rozvoj, uvedl k připravované koncepci ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podpora podnikatelů v příštím programovacím období bude směřovat zejména na oblast kultivace podnikatelského prostředí, podporu výzkumu, vývoje, inovací a také technického vzdělávání. Výrazně bude podporována i ochrana duševního vlastnictví a internacionalizace malých a středních podnikatelů, dodal ředitel sekce fondů EU ministerstva Petr Očko.

Návrh koncepce je přitom nyní v meziresortním připomínkovém řízení a do konce letošního roku by jej měla mít na stole vláda.

Brand24

Nešetřeme na výzkumu

Podpora výzkumu a vývoje není však v poslední době pouze tématem nové koncepce. V uplynulých dnech také podnikatelé reagovali na to, že ministr financí Miroslav Kalousek zmínil oblast výzkumu a vývoje jako jednu z oblastí, kde bude nutné v rozpočtu na příští rok šetřit.

Ekonomika ČR, malá, otevřená a zaměřená na export, nezbytně potřebuje inovační impulzy tak, aby čeští podnikatelé úspěšně obstáli v mezinárodní konkurenci. Podpora vlády aplikovanému výzkumu a vývoji, zejména průmyslovému vývoji, takovým impulzem je, uvedly ve svém společném prohlášení Svaz průmyslu a dopravy České republiky, Hospodářská komora České republiky a Asociace výzkumných organizací. Za prioritní považujeme, aby podpora průmyslovému výzkumu a vývoji byla zachována a podniky, které provádějí výzkum a inovují své procesy a produkci byly co nejvíce podporovány, stojí také v prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).