Hlavní navigace

Úředníci z berňáku prohráli soud. Nesmějí u daňových odpočtů rozhodovat od stolu

10. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční úřad prohrál spor s východočeskou firmou kvůli daňovým odpočtům. Soud navíc úřadu nakázal, že v nejasných případech se má obrátit na nezávislé znalce.

Východočeská firma Fortell vyhrála spor s finančním úřadem. Úředníci po ní chtěli, aby doplatila čtyři miliony korun, protože nemá nárok na daňové odpočty. Firma s tím však nesouhlasila a hnala případ k soudu. Až Nejvyšší správní soud rozhodl, že právo je na straně firmy. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny na své titulní straně i na webu.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Soud se postavil na stranu firmy. 

Výrobce plastových dílů pro automobily a elektrotechniku měl doplatit miliony korun kvůli tomu, že nemá nárok na daňové odpočty na výzkum. Podle úředníků firma totiž nic nového nevymyslela. Jenže Nejvyšší správní soud rozhodl, že v nejasných případech si má úřad najmout nezávislého znalce. Úřad nemohl spolehlivě vyvrátit závěr stěžovatele, že projekty splňovaly podmínky výzkumu a vývoje, rozhodl senát soudkyně Daniely Zemanové.

Firma se před kontrolou z berňáku hájila tím, že k finální podobě výrobku musí dojít cestou pokusů, omylů a experimentů s materiály, čímž splňovala podmínky pro daňový odpočet na výzkum. Podle úředníků vyrábí výrobky pouze na základě výkresů. Zatímco Krajský soud v Hradci Králové viděl případ stejně jako úředníci, Nejvyšší správní soud měl opačné stanovisko a případ příslušnému finančnímu úřadu vrátil s tím, že musí do posudku vnést stanovisko nezávislého znalce.

Finanční úřad se však bránil, že na každý sporný posudek nemůže hledat znalce, protože to zatíží jeho rozpočet. Podle soudu má však na takové posouzení firma nárok a nelze to odůvodňovat tím, že berňák nemá na posouzení dost peněz. To ostatně přiznala i náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. V případě potřeby se musí peníze pochopitelně najít, řekla Hospodářským novinám Hornochová.

Rozsudek Nejvyššího správního soudu může být průlomovým. Čekaly na něj podle deníku další tři firmy, které úředníkům sice dodaly stohy papírů, jenže ti se v nich nevyznali, nebo je doložené dokumenty nezajímaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).