Hlavní navigace

V Luhačovicích se tvoří perníčky od srdce. Ochutnal je i princ Charles

26. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek
Různých cukrářů je v naší republice hodně, ale pozná se, když někdo připravuje produkty poctivě, pečlivě a s láskou.

Usměvavá Silvie Machalová pracuje ze svého domu v Pozlovicích, kde tvoří Perníčky pro radost. Tímto voňavým cukrovím je tak obklopená také její nejbližší rodina. Za sebou má například perníkový dům podle výkresu nebo 3D autobus a její perníčky dostal i princ Charles. 

Zdobení perníčků se stalo relaxací

Silvie Machalová začínala s perníčky a jejich zdobením jako většina podobných podnikatelů – zdobením perníčků pro sebe, potom pro kamarádky a známé. Její první zakázkou pak byly drobné perníčky s vánoční tematikou. Podle Silvie se vše děje, tak jak má: Mé práce si všimla má kamarádka a řekla o mých perníčcích své známé, co měla obchůdek s dárkovým zbožím a tam to vše začalo…, popisuje. Nejtěžší pro ni tehdy bylo to vše skloubit časově s prací, aby mohla stíhat všechny poptávky. V tu dobu jsem ještě neuměla říct „ne“, a tak jsem zdobila perníčky někdy i do 3 do rána a ráno vstávala do práce, doplňuje.  

Perníkářka měla odmala vztah spíše k řemeslným pracím všeho druhu, ke kterým byla vedená, než k pečení. Když babička zadělala na těsto, už jsem se jí ochomýtala kolem sukně a pomáhala jí, dodává s úsměvem. Vystudovala uměleckou školu se zaměřením na keramiku, ale této profesi se nikdy nevěnovala. Po škole šla pracovat do cestovního ruchu, ale chybělo jí dělat něco „rukama“. Práce s lidmi je někdy psychicky náročná a vyčerpávající, a protože jsem svou práci dělala srdcem, hodně jsem si problémy druhých zabírala. Zdobení perníčků se pro mě stalo relaxací, kdy jsem se koncentrovala na něco jiného a vyčistila si hlavu, vzpomíná.

Den má omezený počet hodin

Z koníčků se tedy stala forma přivýdělku a Silvie Machalová dnes dělá perníčky firmám, dále pro děti, pro lásky a podobně. Často také vyrábí perníčky na svatby, a to od jmenovek po dárky rodičům, svědkům nebo samotným svatebčanům. Záběr je podle ní opravdu široký a závisí to na ročním období, kdy na Vánoce dělá klasické malé tvary a chaloupky, přes rok svatební srdce nebo perníčky pro děti do školek a na oslavy. Baví mě vše, ale jsem antitalent na postavičky. To se nad výtvorem někdy zasměju sama sobě. Ale lidé jsou na mě hodní a zatím jsem neslyšela kritiku, usmívá se.

Taškou pro sebe i změnou zaměstnání začínala také Darina Ermisová z Dara bags, připomeňte si její příběh: Začalo to podomácku spíchnutou taškou. Teď její značka vydělává miliony

Silvie pracuje z domu a využívá toho, že dopoledne jsou děti ve škole a školce a může si k práci pustit zvukovou kulisu v podobě webinářů nebo hudby. Přivydělává si také jinou prací, a tyto dvě aktivity jí tak zabírají hodně času a potřebovala by ho mnohem více. Dokud jsou děti malé, potřebují mě, chci volný čas trávit hlavně s nimi a manželem. Ale jsem aktivní člověk a někdy mne manžel musí usměrňovat, směje se. Občas se tak neubrání tomu, že bojuje sama se sebou a čas od času ji trápí bolesti zad nebo karpály. To už asi k této profesi patří, ale naštěstí vím, jak a čím si pomoct, nic co by mi bránilo přestat perníčky dělat, přiznává.

Přečtěte si, jak to má jiná cukrářka, v tomto článku psaném formou výslechu: Jarmila Jonáková: Cukrářství je řehole, brzdou jsou zákony

K jejím prodejním kanálům patří hlavně facebooková stránka a také doporučení od těch, kteří už perníčky od ní měli. K tomu má webové stránky i profil na Fleru, ale ty nestíhá aktualizovat podle svých představ. Objednávky má však po celý rok a nyní před Vánoci se jí toho nakupila spousta. Velké zakázky o 1200 kusech musím odmítat. Mám jen dvě ruce a den má taky omezený počet hodin, shrnuje.

U perníčků jde o jedinečnost

Co se týče pomůcek k přípravě perníčků, nejvíce je logicky vykrajovátek. Ty Silvie Machalová nikdy nespočítala, ale je jich plná obrovská krabice. Dále potřebuje váleček, desky a troubu a ke zdobení pak celofánové sáčky. Hodně perníkářek používá šablony, ale to jsem nikdy nezkoušela a zkoušet nebudu, protože nechci z perníčků dělat velkovýrobu. Jde mi o jedinečnost a poctivou práci, za kterou se můžu postavit, vysvětluje. Podobně je na tom také se sledováním konkurence – když zahlédne nějaký obrázek nebo perníček, tak jej nikdy nekopíruje. Myslím, že to ani nejde, protože každá máme svůj rukopis, doplňuje.

Z hlediska receptů na těsto Silvie Machalová přišla sama a co se týče zdobení, také používá klasiku: bílek, cukr a citronovou šťávu. Nejdůležitější je konzistence, která musí být hustá a nesmí se roztékat. Když se něco nepovede takzvaně na první dobrou, tak je téměř vždy možnost opravy, a to s trochou opatrnosti. Minulý týden jsem zdobila asi 150 perníčků a na všechny psala PF 2019, do toho jsem dělala srdce na svatbu a jak toho bylo hodně, napsala jsem na ně špatný rok, popisuje.

S vykrajovátky přichází denně do styku také Petra Barešová, připomeňte si její příběh: V baťovském domku tvoří Vykrajovátka na přání. Podívejte se jim pod ruce

Silvie Machalová dělá perníčky pocitově a ke každému kousku přistupuje individuálně. Snažím se vyhovět ve všech směrech, vcítit se do lidí, jejich vkusu, k jakému účelu je perníček určený, snažím se o to, aby každý můj perníček byl jedinečný pro každého mého zákazníka, dodává. U většiny perníčků také na začátku netuší, jak bude vypadat výsledek. Prostě si k němu sednu a začnu zdobit a ono to už jde potom nějak samo, popisuje s úsměvem.

„Člověče, živ se, čím chceš, ale živ se poctivě“

Perníčky pro radost Silvie Machalové byly oceněny ochrannou známkou Tradice Bílých Karpat, regionální známkou PRAVÉ VALAŠSKÉ a Poctivě vyrobené. Tato ocenění jí přímo nepomáhají, ale jsou pro ni vizitkou, že práci dělá dobře. Navíc ochranná známka Tradice Bílých Karpat stojí za tím, že se na ni obrátili z nedalekého Hostětína, aby přichystala nějaký „výtvor“ na návštěvu prince Charlese. O co už konkrétně šlo, si nevzpomínám, ale tuším, že o perníčky s nápisem Hostětín, říká.

Silvie Machalová závěrem přiznává, že má nějaké plány, které by chtěla vyzkoušet, ale zatím jí to nedovoluje čas. Jejím snem však je, že může pracovat z domu a práce je pro ni zábavou. A nejdůležitější plán? Stále se držet motta mé babičky: Člověče, živ se, čím chceš, ale živ se poctivě, uzavírá. 

Podívejte se, jak se pečou perníky v jimi proslavených Pardubicích: 

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).