Hlavní navigace

Vláda nevyslyšela podnikatele, limit pro paušály nechce vrátit

27. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda vydala nesouhlasné stanovisko k návrhu zákona, kterým by se vrátilo zastropení výdajových paušálů na úroveň, která platila až do konce loňského roku.

Jak už dříve uvedlo ministerstvo financí, snížený limit zastropování paušálních výdajů vycházející z mezního příjmu 1 mil. korun se váže na to, že se při tomto příjmu stává podnikatel plátcem DPH a stejně tak musí vést evidenci příjmů a výdajů. Tím se vytrácí smysl paušálních výdajů, kterým má být snížení administrativy.

Čtěte také: Jak můžete legálně obejít stropy u výdajových paušálů? Možností existuje několik

Podnikatelé chtěli zpět limit pro paušály, vláda je proti

Vláda nevyslyšela volání podnikatelů a nepodpořila návrh novely zákona o daních z příjmů z pera občanských demokratů opětovně. Ten počítá s navrácením limitů paušálů na hodnoty platné ještě v loňském roce. Snížením limitu atraktivita výdajových paušálů pro mnoho drobných podnikatelů ale poklesla a vloni schválená novela se tak stala jedním z řady kroků, které v minulém volebním období směřovaly k omezování a regulaci drobného podnikání v České republice. Uplatňování výdajových paušálů podnikateli je přitom výhodné i pro stát, výrazně zjednodušuje byrokracii, upozorňovala například Hospodářská komora ČR.

Vláda ale vydala nesouhlasné stanovisko, které již předtím vyslovilo i ministerstvo financí. Podle ministerstva bylo původním záměrem pro stanovení paušálních výdajů snížit a zjednodušit administrativu drobným podnikatelům spojenou s podnikáním. Tento nástroj má tak podle ministerstva smysl v těch případech, kdy poplatníkům nevzniká ani z jiných důvodů povinnost vést záznamy o skutečně vynaložených výdajích. Stávající limit zastropování paušálních výdajů vycházející z mezního příjmu 1 mil. Kč se váže na skutečnost, že se při překročení tohoto limitu stane podnikatel plátcem DPH.

Čtěte také: Výdajové paušály se ještě více omezí. Změny mohou platit už pro rok 2017

Vznikne-li tedy povinnost plátce daně z přidané hodnoty, vytrácí se smysl paušálních výdajů v rámci daně z příjmů fyzických osob, neboť plátci daně z přidané hodnoty vzniká povinnost vést evidenci pro účely daně z přidané hodnoty. Paušální výdaje u plátce daně z přidané hodnoty se tak stávají nástrojem daňové optimalizace daně z příjmů fyzických osob a nikoliv nástrojem ke snížení administrativy, protože takový poplatník musí sledovat a evidovat skutečné výdaje, uvedlo ministerstvo financí ve svém stanovisku.

O návrhu novely nicméně bude, a to i navzdory nesouhlasnému stanovisku vlády, rozhodovat Poslanecká sněmovna.

Další obsah

Fotky z nedělní demonstrace ze svobodu, demokracii a svobodné podnikání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).