Hlavní navigace

Vydírání podnikatelů – fenomén 90. let, nebo stále aktuální hrozba?

13. 3. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek
Podnikat a mít úspěch s sebou přináší i riziko útoků. Kdo jsou vyděrači, jak většinou postupují, o co jim jde a jak se před nimi bránit? Odpovědi v článku.

Divoká 90. léta, kdy se nejeden podnikatel strachoval o svůj majetek, nebo dokonce život, jsou dávno za námi. Přesto se informace o vydírání podnikatelů objevují několikrát do roka více méně pravidelně až do dnešních dnů. Začátkem února tohoto roku přinesla média zprávu o odloženém soudním jednání v kauze gangu, který vydíral podnikatele na severu Čech. Loni na podzim byl kvůli vydírání zadržen podnikatel z Příbrami. A teprve loni justice ukončila případ nechvalně proslulého Toflova gangu.

Čtvrtina firem ještě před deseti lety považovala vydírání za zcela běžnou součást konkurenčního prostředí. Podnikatelé se takto vyslovili v průzkumu Hospodářské komory. Téměř čtvrtina firem měla tehdy s vydíráním přímou zkušenost, další třetina uvedla, že zná případy vydírání ze svého okolí, a jen zbývající část, tedy menší polovina firem, se s tímto nešvarem nikdy nesetkala. Morálka podnikatelského prostředí se sice rok od roku zlepšuje a díky tomu se zvyšuje i pocit bezpečí podnikatelů, přesto se stav ideálním nazývat nedá. Obecně lze konstatovat, že počet případů kvalifikovaných jako trestný čin vydírání se počítá v jednotkách. Jejich počet je v posledních letech klesající, shodně jako i ostatní trestná činnost. Největší problém na tomto úseku byl v 90. letech minulého století, uvádí Ivana Nguyenová, vrchní komisařka a mluvčí Policejního prezidia ČR. Přesná čísla bohužel policie k dispozici nemá. Eviduje jen celkový počet případů vydírání a nerozlišuje, zda v nich šlo o podnikatele nebo jiné osoby.

Pro lepší obrázek o aktuální situaci se proto server Podnikatel.cz obrátil i na bezpečnostní agentury. I ty potvrdily, že případů je jen několik do roka. V průměru se jedná o dva až tři takové případy ročně. Počet poptávek a zakázek, které se týkají vydírání, je stále stejný. Neřekl bych, že jich je více nebo méně než před lety. Na českém trhu ale působíme jen 7 let, takže divoká 90. léta jsme nezažili, říká Peter Uram, zakladatel agentury Red Hawk Security. Podobné zkušenosti mají v agentuře Kondor 112. Od roku 2014, kdy působím v oblasti komerční bezpečnosti, jsem problematiku vydírání řešil v řádech jednotek případů ročně. To však neznamená, že se jí nezabývaly jiné firmy. Na nás se totiž primárně obrací lidé z Olomouckého, Jihomoravského a Zlínského kraje. Ze své dosavadní praxe také vím, že mnoho případů vydírání se k orgánům činným v trestním řízení vůbec nedostane, říká majitel agentury Dušan Tejkal s tím, že když působil jako vrchní komisař policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, zabýval se problematikou vydírání téměř každý den, a to i v souvislosti s organizovaným zločinem.

Psali jsme: Dodávat zboží do obchodních řetězců? Možná budete čelit nátlakům a vydírání

Vydírat se dá i „legálně“

Vyděrači si podle policie nevybírají. Zaměřují se jak na živnostníky a malé podnikatele, tak na majitele velkých firem. Stále platí, že nejčastějším důvodem je v tomto směru konkurence v podnikatelském prostředí, případně platební neschopnost. Vyděrači se pak rekrutují zase přímo mezi podnikateli nebo si k tomuto účelu najímají osoby z kriminálního prostředí, komentuje Ivana Nguyenová z Policejního prezidia ČR. Do vyděračství se ale stále zapojují i policisté. Rozhodně to není jen otázkou minulosti, kdy byli muži zákona zapojeni třeba do Toflova nebo Berdychova gangu. Právě kvůli účasti na vydírání zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů detektiva elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i v roce 2015. 

K vydírání se uchylují jednotlivci nebo organizované skupiny mající primárně za cíl finanční profit, případně upevnění svého mocenského postavení nebo posílení vlivu. V nemalé míře mohou být vyděrači i obyčejní věřitelé, kteří se snaží o navrácení svých pohledávek, případně o to, aby se dostálo smluvním závazkům. Tato problematika je stále velice aktuální ve stavebnictví a příbuzných oborech. Ve většině těchto případů bývají pachateli trestného činu vydíráni samotní malí podnikatelé nebo živnostníci, popisuje své zkušenosti Dušan Tejkal.

§ 175 trestního zákoníku 

Vydírání 

(1)      Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem.

(2)      Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

b) spáchá-li takový čin nejméně se dvěma osobami, 

c) spáchá-li takový čin se zbraní, 

d) způsobí-li takovým činem značnou škodu, 

e) spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti, nebo

f) spáchá-li takový čin na jiném pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání.

(3)      Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, 

a) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví, 

b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady (§ 309), teroristického útoku (§ 311) nebo teroru (§ 312) nebo 

c) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

(4)      Odnětím svobody na osm až šestnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

(5)      Příprava je trestná.

Nutno ale podotknout, že v určitém směru se nemusí vždy jednat přímo o spáchání trestného činu vydírání podle § 175 trestního zákoníku, ale například o trestný čin nebezpečného vyhrožování podle § 353 trestního zákoníku. Velké firmy, které zaměstnávají své vlastní právní nebo bezpečnostní poradce, jsou schopny své protivníky a konkurenty vydírat prostřednictvím legálních kroků, kterými se k trestněprávní rovině jen přibližují. Malá firma nebo živnostník naopak svou neuvážeností či úmyslem tuto rovinu překračují, což následně vede k jejich postihu. Stejně tomu je podle Dušana Tejkala z agentury Kondor 112 i v opačném případě, kdy jsou zmiňované obchodní společnosti nebo živnostníci v roli poškozených. Firma, která bude mít vlastní právní či bezpečnostní poradce, bude útokům ze strany vyděračů čelit aktivně a hlavně včas, což je velmi důležité. Toto nelze říct u menších firem a živnostníků, kteří se svým rozhodnutím obrátit se na odborníky v oblasti bezpečnosti nebo na orgány činné v trestním řízení mnohdy čekají až příliš dlouho z důvodu nerozhodnosti nebo aktuální ekonomické situace.

I ochrana totiž něco stojí. A není to málo. Proto se na soukromé bezpečnostní agentury obracejí hlavně movitější klienti. A proč je vůbec celý obor ochrany osob tak finančně náročný, a tudíž pro spoustu klientů nedostupný? Na ochranu klienta obvykle nasazujeme několikačlenný tým bývalých vojáků a policistů, kteří s ním a jeho rodinou tráví 24 hodin denně. Další tým zajišťuje místa schůzek a jednání před tím, než tam klient přijede se svým osobním ochranným týmem. Chráněná osoba se musí vzdát cestování ve svém voze. Používáme několik našich vozů, které střídáme, a tyto vozy řídí vždy naši řidiči, popisuje část činností Peter Uram z Red Hawk Security. Celý ochranný tým má řádově 10 až 20 strážců, kteří se různě střídají, a tyto strážce, vozidla a veškeré vybavení je třeba zaplatit.

Připomeňte si: Jak byste se zachovali vy, kdyby vás někdo zkusil citově vydírat skrze dítě?

Od vyděračů pomůže jen policie, agentury dohlédnou na vaše bezpečí

O závažnosti trestného činu vydírání svědčí to, že tento trestný čin spadá do druhé hlavy zvláštní části trestního zákoníku. Jedná se o trestný čin vedený proti svobodě a právům na ochranu osobnosti a soukromí, což znamená, že jeho závažnost je velmi vysoká. Případy vydírání jsou zařazeny do skupiny násilné trestné činnosti, a protože se tato skupina považuje za závažnou, jsou u ní i odpovídající výše trestu odnětí svobody, dodává Ivana Nguyenová. Vyděrači obvykle požadují zejména finance a různé majetky. Přesto se podle vyjádření poskytnutého Policejním prezidiem ČR dá hovořit i o ohrožení na životě, a to zejména v souvislosti s omezováním osobní svobody nebo zbavení osobní svobody.

Podle Petera Urama za vydíráním často není nic osobního. I pro zločince je to zkrátka jen byznys. S tím souhlasí i Dušan Tejkal z agentury Kondor 112: Ve většině případů se jedná „pouze“ o výhrůžky a různé druhy zastrašování spočívající zejména v poškozování majetku. Jsou však případy, kdy pachatelé používají k umocnění svých výhrůžek fyzické násilí, a to nejen proti poškozenému, ale také proti jeho rodinným příslušníkům. Pouze výjimečně pak ty nejzávažnější případy vydírání mohou skončit i smrtí poškozeného. Doporučuje se tyto situace nepodceňovat a včas se obrátit na odborníka v oblasti bezpečnosti nebo na policii.

A má se vydíraný nejprve obrátit na soukromou agenturu, nebo raději rovnou na policii? Liší se to případ od případu, ale u policie vydíraný tak či tak skončí. Nikdo jiný za něj problém v legální rovině nevyřeší. Na tom se zástupci bezpečnostních agentur shodují. Rozumím tomu, že mnoho poškozených nemá s policií příliš dobré zkušenosti, ale v tomto případě se skutečně jedná o nejlepší východisko z dané situace, říká Dušan Tejkal. Pokud má člověk obavy obrátit se na místní oddělení, je dobré svůj problém řešit na úrovni celostátních útvarů nebo alespoň v jiném kraji, než ve kterém podniká. Policie disponuje množstvím schopných lidí, které na řešení konkrétních případů může nasadit z klientského pohledu zadarmo, což žádná soukromá agentura nabídnout nemůže. V loňském roce se objasněnost těchto případů blížila k 70 %. Doba dopadení je individuální u každého jednotlivého případu, uvádí Ivana Nguyenová, vrchní komisařka a mluvčí Policejního prezidia ČR.

Agentury je ale vhodné kontaktovat minimálně pro konzultace. V jistém ohledu totiž nabízejí víc než muži zákona. Jde zejména o zajištění bezpečnosti do doby, než policie celou věc vyřeší. Případná ochrana osob je obecně specifikována v trestním řádu a zejména pak v zákoně o obětech trestných činů. Policie vám ochranu obvykle nenabízí, respektive ne takovou, jakou byste v takové chvíli asi očekávali. Pokud vám v noci bude někdo házet zápalné lahve na dům, tak samozřejmě můžete vytočit 158 a policie přijede. Nemůžete ale očekávat, že s vámi ozbrojení policisté budou 24 hodin denně. Tuto nepřetržitou ochranu zajišťujeme my. Zároveň jsme schopni poradit, co přesně dělat, prověřit případné odposlechy a tak dále, uvádí Peter Uram z agentury Red Hawk Security a Dušan Tejkal z agentury Kondor 112 dodává: K nabídce námi poskytovaných služeb patří i zastupování poškozeného v trestním řízení podle § 50 trestního řádu, což zahrnuje kvalifikované a profesionální zastupování každého, komu není příjemné trávit svůj čas před orgány činnými v trestním řízení.

Mohlo by vás zajímat: Finanční úřad vydírá nepravdivými daty

A důležitá rada na závěr. Předejít vydírání se dost dobře nedá. Jakmile člověk dosáhne jistého úspěchu a má majetek, může se stát terčem vyděračů prakticky kdykoliv. Pokud je podnikatel vydírán, neměl by podléhat emocím a měl by si zachovat chladnou hlavu. Je vhodné co nejrychleji zkontaktovat policii a v případě velkého nebezpečí i bezpečnostní agenturu. K obecným doporučením pak patří soustředit se na výběr obchodních partnerů, chovat se ve světě podnikání korektně a nepouštět se do oblastí a praktik blízkých kriminálnímu podsvětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).