Hlavní navigace

Vyplatí se vám paušální daň? Můžete si to spočítat

12. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Sněmovnou prošel návrh na zavedení tzv. paušální daně pro OSVČ. Rezort financí nabízí možnost spočítat si, zda se jim vyplatí.

Paušální daň má živnostníkům přinést zjednodušení odvodových povinností, snížení administrativní náročnosti a finanční úsporu. Malým podnikatelům poskytne možnost vyřešit trojí odvody na jednom formuláři. Ministerstvo financí plánuje zavedení paušální daně od 1. ledna 2021.

Výše paušální daně pro příští rok vychází 5 469 Kč měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 Kč a daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 %. To pro příští rok odpovídá výši 2 976 Kč. 

Ministerstvo financí nabízí prostřednictvím kalkulačky možnost zjistit přínosy paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele. Vedle případné finanční úspory na odvodech a daních se jedná o benefity v podobě minimalizace kontrol ze strany správce daně a správců veřejných pojistných a také více času a klidu na podnikání.

Kalkulačka, kterou lze využít, zobrazuje modelový příklad vybraných slev na dani a dalších nákladů.

Jak už před časem spočítal server Podnikatel.cz, paušální daň se výrazně vyplatí především OSVČ se 40% paušálem, které nevyužívají žádné slevy či zvýhodnění na dani a mají vysoké příjmy. Některé OSVČ vydělají na paušálu až 120 tisíc korun ročně. Naopak OSVČ s 80 % vždy na paušálním odvodu přímo prodělají (samozřejmě ale mohou ušetřit díky úspoře administrativních nákladů). U 60% paušálu pak záleží na výši příjmů a slevách a zvýhodněních, která poplatník uplatňuje. Záleží pak i na tom, zda může třeba daňové zvýhodnění místo OSVČ využít jeho/její manželka/manžel.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).