Hlavní navigace

Názory k článku Vyšší minimální zálohy pro OSVČ? Vláda připraví o peníze ty nejméně výdělečné

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2023 12:35

    zvirek

    Přijde mi logické pokud už něco zvyšovat, tak minimální zálohy, protože to postihne přesně ty nepocitvé OSVČ, které vykazují minimální zisky a inkasují načerno bez dokladu. Takhle by zaplatili aspoň o něco málo víc na tom minimu. I tak pořád méně proti zaměstnancům a poctivým osvč.

    Naopak zvyšovat procenta odvodů soc. a zdravotní logicky postihne více ty, kteří už dnes odvádí poměrně dost, tedy primárně ty pocitvé, kteří příjmy přiznávají ( a´t už dobrovolně, nebo protože je nemají jak ošmelti načerno ).

    Btw. nezmám řemeslníka, který , když přijde domů něco opravit, tak by se nezeptal, chcete to bez dokladu ( a levněji ), nebo s dokladem ? Někteří ani doklad vůbec nenabídnou a berou to jako samozřejmost ( třeba moje holička ). Jako pokud to takhle dělají celý rok, tak musí nezdanit možná i stovky tisíc, takže ti mají na důchod už dávno našetřeno sami, zatímco ti poctiví a zaměstnanci hezky platí odvody pro dnešní důchodce a až půjdou sami do důchodu budou mít prd .....

  • 24. 2. 2023 12:53

    VlK

    Zapomínáte na to, že OSVČ nejsou jen ti, co si vydělávají na živobytí kompletně jako OSVČ, ale všichni, co si jakkoliv málo přivydělávají. Už teď se mnozí naučili, že je lepší vůbec nic nedělat než aspoň něco. Že je rizikové vůbec začínat. Dalším zvýšením minimálních odvodů se problém zesílí.
    Mimochodem stát za své pojištěnce neodvádí ani tolik co OSVČ.
    A zaměstnanci platí min. odvody ze zdravotní daně, nicméně nemají žádnou minimální sociální daň.
    viz také dnešní článek na mesec.cz

  • 24. 2. 2023 13:28

    zvirek

    Pokud si jen přivydělávají, tak do 93 tis/rok neplastí sociální dokonce vůbec. Jinak to mají jako činnost vedlejší a tak by samozřejmě měli minimální zálohy nižší ( tak jako je mají teď ). Ti co to mají jako činnost halvní si nepřivydělávají,ale je to jejich hlavní zdroj příjmů.

  • 25. 2. 2023 20:11

    Tomas

    Radši dám holičce bez účetní, bez papíru, bez odborů, bez šéfa, bez marketingového oddělení 200,- a všechno to jde jí do kapsy, než 600,- té co si vydělá polovic a platí tohle všechno...

    A co se státu týče nezaslouží ani zlámanou grešli důchodcům co celej život maj odvody větší než generace a generace před nima řekne, že na důchod nemá, že jich je moc, že si maj spořit? hahaha jasně že jich bude moc až Husákovi děti zestárnou, ale že právě Husákovi děti! Odváděli jako VELKÁ PRACUJÍCÍ MASA ty největší odvody co stát PROŽRAL NENÍ JEJICH CHYBA ANI vůle! ČR je jedna z mála né snad jediná země kde státní zaměstnanci mají vetší plat jak soukromý sektor TO JE NA PALICI!!!

    25. 2. 2023, 20:12 editováno autorem komentáře

  • 28. 2. 2023 19:55

    Karkulka

    To by mě zajímalo, kde ty živnostníky, co se hned ptají zda "bez dokladu" berete. Mě se na to za 20 let nezeptal ani jeden (jakkoli chápu, že to není důkaz čehokoli).

    A nechápu, že zrovna ty holičky lidi tak dráždí. Na to, aby holička s dvěma dětmi zaplatila vůbec nějaké daně je třeba tržby snad 2 miliony (tzn mít 40 hodin v týdnu plno což je nereálné, a účtovat 1k za hodinu práce), takže tam nedávání účtenek opravdu není kvůli okrádání státu, spíš úspora času. Já vlastně ani nevím, k čemu by mi ta účtenka byla. Jestli ten příjem přizná nebo ne nehraje roli.

  • 24. 2. 2023 17:09

    Lucie

    v době kdy je inflace přes 15%, kdy lidé přicházejí o práce, protože jsou drahé energie a firmy zavírají podniky, tak nejen, že vláda neudělala nic pro nás, české občany, ale ještě sprostě zavádí zvýšení odvodů OSVČ

    nevím co kdo závidí takové holičce, která si s bídou vydělá 30.000Kč měsíčně a to si myslím, že se musí opravdu snažit, z toho odvede každý měsíc 2.944+2.722 = 5.666Kč, zůstane ji tedy nějakých 24.000Kč a z toho si má odložit třeba 4t, aby vyžila v důchodovém věku, kdy ji přijde důchod v dnešních podmínkách cca 10t Kč.
    Takže ji zůstane 20.000Kč, nemá dovolenou 20-25 dní, nemá proplacený paragraf na dítě, přesto že odvádí sociální pojištění. Nemá nemocenskou, protože i kdyby si platila nemocenskou, která se vypočítává podle příjmů a výjde to třeba jen na 200kč/měsíčně, víc platit nemůžete, tak 14 dní nedostanete nic a po 14 dnech asi 300kč na den, takže taky úplný h.... A to, že píšete, že nedá paragon, tak to moc nechápu proč nedá, stejně při paušálních výdajích 60% by ji vyšla 0Kč daň při ročním zúčtování, asi to je nějaká touha ušetřit za účetní. Ještě mě třeba napadá doplnit, že taková paní, která by měla hypotéku a uplatnila si úroky při ročním zúčtování, tak dostane 0Kč. Takže to povědomí o OSVČ je opravdu dosti zkreslené není to žádná hitparáda.

  • 24. 2. 2023 19:03

    zvirek

    Tak v tu chvíli je samozřejmě otázka, proč to třeba ta paní holička dělá a nedá se zaměstnat v nějakém kadeřnickém salonu. No protože by tam dostala zřejmě ještě méně ( zhruba o to, co by odvedla více na daních, zdravotním a sociálním ). V tu chvíli zkrátka musí člověk holt třeba i změnit práci a jít prodávat do lídlu, pokdu tam dostane víc a bude mít zaměstnanecké jistoty ( ale asi bude muset víc máknout ).
    A vzhledem k tomu, že to to paní holička provozuje stále takto, tak to pro ní přeci asi jen bude celkově výhodnější - myslím, že si to umí velmi dobře spočítat - a o tom to je . Nedělejte z živnostníků hloupé chudáčky, naprostá většina moc dobře ví proč to má nastaveno tak , jak to má a že je to pro ně výhodnější , než dělat stejnou práci jako zaměstnanec.

  • 24. 2. 2023 19:20

    VlK

    OSVČ ví, proč to dělají. Jen ne vždy jsou za tím peníze. Holička, zvláště když celý život dělá to samé, možná to dělá nejen pro peníze, ale protože si ráda popovidá s klienty. Protože ji to baví. Protože v jejich městě žádný kadeřnický salon není (a nechce dojíždět mnoho kilometrů). Protože může mít flexibilní práci, když pečuje o děti nebo rodiče. Protože ...

  • 25. 2. 2023 10:18

    zvirek

    Hele, jako chápu neurochirurg, nebo jaderný fyzik, ti to asi nedělají primírně jen pro peníze, ale nenamlouvejte mi, že 90% živnostníků to dělají z lásky a ze zájmu k oboru. Montování trubek, nebo stříhání lidí asi nebude úplně ten případ, kdy práce je koníčkem, spíš je to potřeba si na ten koníček vydělat a potom hezky po práci si ho užít. No a čím více si vydělám ( a tedy méně opdvedu státu ), tím lépe si ten koníček užiju, ne ? Porstě pokdu mám volbu dělat stejnou prácijako zaměstnanec a jako osvč, tak pokud volím osvč je to z 90% proto, že si tak prostě vydělám víc, resp. míň odvedu státu, zvlášť pokud to nezdaním poctivě, že ....

  • 27. 2. 2023 10:10

    martinpoljak

    Na vám podobných mě nikdy nepřestane fascinovat, jak si myslíte, že práce je otrava a všichni všechno dělají jen kvůli penězům. Já to chápu, je to taková vaše sebeprojekce a zároveň ukázkový relikt uvažování zdeformovaného socialismem a minulým režimem obecně.

    Představte si, že já třeba znám stavaře vlastně takového lepšího řemeslníka, žádného magnáta se stavební firmou, u nějž zcela určitě tvoří větší část motivace právě to, že ho to baví. Ano, baví ho zapojovat trubky, stavět stěny, montovat sádrokartony. Ano, představte si, že pro spoustu lidí práce skutečně je zábavou. Že to tak nemáte někde v korporátu vy je váš problém a vaše věc. To ještě fakt neznamená, že to tak mají všichni.

  • 25. 2. 2023 22:03

    ViR

    ...v tu chvíli je samozřejmě otázka, proč to třeba ta paní holička dělá a nedá se zaměstnat v nějakém kadeřnickém salonu.

    Poněkud úsměvný názor, jak říkala moje dcera ve školkovém věku "jelitoidní" :-). Větší něž malé množství kadeřnic provozuje živnost třeba tak, že objíždí několik okolních vesnic "jak si kdo zavolá", samy žijí někde v "Horním Dolíkově", kde možná mají nějakou "oficínu" pro náročnější klientky.

    S tím salonem by měly trochu problém jednak proto, že by se tím pádem staly ty služby poněkud nedostupné právě pro venkovské klientky a klienty, a "druhak" proto že pro ně by to znamenalo denně dojíždět do zaměstnání třeba i 20 - 30 km, což je při horší než špatné dopravní obslužnosti venkova v ČR dost iluzorní. A dojíždět za prací vlastním vozidlem dál než do sousední osady (a často i jej vlastnit) je pro lidi ve třetí skupině zaručených mezd, kam kadeřnice patří (letos 19700 Kč brutto), snad pomalu horší, než "být na dáfkách"

    A jen tak na okraj, není dobré zapomínat, že v ČR žije lehce přes 40 % občanů v obcích pod 2000 obyvatel, přičemž třeba na Vysočině je to 60 %. On je velký rozdíl v "drobném" podnikání v Praze, v krajských a velkých okresních městech, v malých městech a na venkově. A ještě poznámka - obec zpravidla není jedna vesnice či městys, ale několik osad, často od sebe vzdálených třeba dvě hodiny chůze, nezi nimiž jede autobus 2x denně, nebo také vůbec.

  • 25. 2. 2023 19:02

    acx99

    Jestli vůbec něco zvyšovat (s čímž nesouhlasím), tak minimálku. Cokoliv jiného potrestá hlavně ty poctivé, zvýší přerozdělování a část těch poctivých bude motivovat k tomu, aby už poctiví nebyli (což klidně může vést i k tomu, že výnos bude nakonec záporný).
    Daleko lepší by bylo obecné nastavení systému, kdy člověk dostane právě to, co si odvede.

  • 28. 2. 2023 8:07

    Svopex

    Mne zvysi ODS dane o 5000 Kc mesicne? To si snad delaji srandu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).