Hlavní navigace

Za lež by firmy mohly ztratit přístup k veřejným zakázkám

14. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 258398
V Poslanecké sněmovně leží návrh na zavedení černých listin těch firem, které lhaly při ucházení se o veřejné zakázky. Podobné firmy by měly přístup k veřejným zakázkám ztratit.

Uchazečům o veřejné zakázky, kteří uvedou nepravdivé informace, hrozí, že již nebudou mít v Česku lehký život. Již podruhé totiž politici uvažují o tom, že vznikne černá listina uchazečů o veřejné zakázky (oficiálně podle posledního zákonného návrhu rejstřík osob se zákazem plnění veřejných zakázek). Na té by měli být uvedení právě ti, kteří již jednou uvedli nepravdivé informace nebo podali doklady, které neodpovídají skutečnosti.

Jako jednu ze svých priorit označil vznik podobné černé listiny na lednové tiskové konferenci tehdy nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU – ČSL). Tým ministra plánoval práci na novele zákona o veřejných zakázkách. Chceme, aby existovala černá listina těch, kteří nekale soutěží o veřejné zakázky, řekl tehdy Cyril Svoboda. Záměr také ještě v květnu schválil Topolánkův kabinet. Čtěte více: exPRESS: Firmy, které korumpovaly, půjdou na „blacklist”

Staronový nápad nyní oprášil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Firmám by podle jím předložené novely zákona o veřejných zakázkách hrozilo nejen to, že se již po nekalém soutěžení k dalším veřejným zakázkám nedostanou, ale také pokuty v řádu milionů korun, maximálně pak 10 milionů korun. Důvodem návrhu je i to, že Česká republika musí do konce letošního roku implementovat evropskou směrnici.

Korupce nebo podezření z korupce se sice v novele výslovně jako důvod pro zamezení přístupu k zakázkám neuvádí, podle Miloslava Vlčka však tuto problematiku ošetřuje paragraf 118 novelizovaného zákona týkající se mj. neplatnosti a smluv. Stejně jako navazující paragraf 120 zaměřený na správní delikty zadavatelů veřejných zakázek. Čtěte více: Když stát pokutuje sám sebe, doplatí na to občané

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže návrh uvítal

Dohled nad zadáváním veřejných zakázek má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten má pravomoc jak uložit nápravu v případě pochybení, tak udělit pokutu. Mezi nejvyšší udělené pokuty patří podle statistik Úřadu sankce 5 milionů korun Moravským naftovým dolům, kterou dostaly v roce 2007, letošní osmisettisícová pokuta Ministerstvu práce a sociálních věcí (rozhodnutí však zatím není pravomocné) a pokuta 715 tisíc korun, kterou dostalo v roce 2002 Hlavní město Praha.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ústy svého místopředsedy Kamila Rudoleckého návrh vítá. Návrh Úřadu jednak navrací pravomoc pokutovat uchazeče, kteří při zadávacím řízení předkládají zavádějící či falešné údaje a dokumenty, a kromě toho tito uchazeči dostávají na dobu tří let zákaz účastnit se veřejných zakázek. Domníváme se, že tento nástroj přispěje ke kultivaci zadávání veřejných zakázek v České republice, uvádí Kamil Rudolecký pro business server Podnikatel.cz. Čtěte více: Neberte úplatky, nebo se z toho zblázníte

Jste pro zavedení černých listin v oblasti veřejných zakázek v ČR?

Transparency International hodnotí novelu pozitivně

Veřejnými zakázkami a souvisejícími černými listinami se již řadu let zabývá také nevládní nezisková organizace Transparency International – Česká republika. Černé listiny patří podle Transparency International (TIC) ke standardním protikorupčním opatřením a nástrojům a jsou klíčové pro prevenci a omezení korupce v oblasti veřejných zakázek. TIC také v této oblasti nechala zpracovat jak výzkum, tak právní a ekonomické analýzy. Například v roce 2007 v průzkumu TIC a agentury Gfk vyslovila většina zadavatelů i dodavatelů z prostředí veřejných zakázek souhlas se zavedením černých listin firem, které byly odsouzené za korupční jednání. Naopak většina respondentů byla proti tomu, aby bylo možné se na takovou listinu dostat pouze na základě podezření z korupčního jednání. Čtěte více: O korupci ve veřejné správě a o blbosti podnikatele

Zamezení účasti „nepoctivých” společností na zadávacích řízeních je nástrojem pro dosahování účelu samotného zadávacího řízení. Tímto účelem je dosažení co nejlepší ceny a kvality za požadované plnění právně konformním způsobem. Černé listiny mají také povahu protikorupčního opatření s nejenom represivním, ale také odstrašujícím účinkem, objasňuje pro business server Podnikatel.cz Katarína Oboňová z právní poradny TIC. Připravovaná úprava sice podle ní plně neodpovídá požadavkům TIC, nicméně i tento krok TIC hodnotí pozitivně.

Podnikatelé: Černá listina sama o sobě nepomůže

Samotné zavedení černé listiny firem z důvodu povinné harmonizace naší legislativy s legislativou EU nepomůže a zásadně situaci ohledně braní úplatků nezmění, domnívá se Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Zároveň by bylo podle našeho názoru nutné také razantně zvýšit postihy za korupci pro státní zaměstnance a politiky, nejlépe pro všechny osoby, které jsou placené z veřejného rozpočtu, dodává. Podle Okamury by měly být skutečně odrazující také tresty za korupci. Nevadilo by ani využití agentů – provokatérů, které by však muselo být ošetřeno dobře v zákoně, aby nebylo možné systém zneužít, uzavírá Okamura pro business server Podnikatel.cz.

Hospodářská komora České republiky, která zastupuje na 14 tisíc domácích firem, zatím nechce návrh komentovat. Hospodářská komora České republiky se v tuto chvíli k danému tématu vyjadřovat nechce, odpověděla business serveru Podnikatel.cz Jana Francová z Oddělení komunikace a PR Hospodářské komory ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).