Hlavní navigace

Začněte vyplňovat přehled pro zdravotní pojišťovnu, termín se blíží

10. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Také letos čeká více než 600 tisíc podnikatelů povinnost vyplnit a odevzdat přehled pro zdravotní pojišťovnu. Termín je do 3. května včetně.

Květnový termín se týká těch podnikatelů, kteří nemají daňového poradce a kteří podávali daňové přiznání.

Pro ty, co daňové přiznání nepodávali, končí termín odevzdání přehledu právě dnes. Pro ty, co využívají služeb daňového poradce, mají čas až do 3. srpna.

Přehled se podává do měsíce od podaného daňového přiznání

Termín Přehledu se však odvíjí od data, kdy OSVČ podávala daňové přiznání. Přehled musí odevzdat nejpozději do jednoho měsíce, ve kterém měla podat daňové přiznání za uplynulý kalendářní rok. Konečný termín se tak týká pouze těch, kteří odevzdáli daňové přiznání na poslední chvíli. Ostatní se musí řídit měsíční lhůtou.

OSVČ mohou pro vyplnění přehledu pro výpočet pojistného využít chytrého formuláře, který je dostupný na Daňovém portálu serveru Podnikatel.cz. Interaktivní formulář vás při vyplňování povede a příslušné částky za vás spočítá, pak si ho můžete vytisknout. 

Vyplněný a podepsaný Přehled můžete podat na kterékoli pobočce, radí Oldřich Tichý, mluvčí VZP. Od data podání Přehledu se pak odvíjí termín pro zaplacení doplatku pojistného.

Případný nedoplatek je splatný do 8 dnů

Rozdíl mezi zaplacenými zálohami a vypočtenou výší pojistného je splatný vždy nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán Přehled. Termínem pro zaplacení je tedy letos pro většinu OSVČ maximálně 11. května.

Pokud však OSVČ podá přehled dříve, je třeba datum pro platbu vypočítat podle skutečného data podání Přehledu. U osob, které daňové přiznání nepodávají, je doplatek pojistného splatný maximálně do 18. dubna 2017. Podnikatelé s daňovým poradcem počítají termín doplatku pojistného od svého data podání Přehledu; maximálně to může být 11. srpen 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).