Hlavní navigace

Změny pro dohodáře účinné od července 2024

17. 6. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Od ledna 2025 by u DPP mělo dojít ke změně výpočtu povinných odvodů na pojištění. Nově se limit pro odvody bude stanovovat i průběžně měnit v závislosti na výši průměrné mzdy v ČR.

Dohody jsou oblíbené zejména pro brigádníky a pracovníky, kteří pro zaměstnavatele pracují jen na zkrácený úvazek o menším počtu hodin. Typicky tedy pro studenty, důchodce nebo zaměstnance na rodičovské dovolené. 

WT100

Transpoziční novela zákoníku práce ovšem přišla s relativně rozsáhlými a ne vždy pozitivně přijímanými změnami, které se dohodářů týkají. Jaké v roce 2023 a 2024 nastaly změny pro dohodáře a co nás čeká od července 2024?

Změny týkající se dohod, které již nabyly účinnosti

Na základě transpoziční novely zákoníku práce už celá řada změn nabyla účinnosti, kdy část z nich je účinná od října 2023 a zbývající část od ledna 2024. Jednak došlo k aplikaci části čtvrté zákoníku práce na dohodáře, z čehož zaměstnavatelům nově plyne povinnost poskytovat zaměstnancům přestávky v práci na jídlo a oddech, garantovat doby nepřetržitého denního odpočinku a nepřetržitého odpočinku v týdnu, respektovat právní úpravu noční práce, pracovní pohotovosti a v neposlední řadě evidovat pracovní dobu i u zaměstnanců pracujících na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (tj. stejným způsobem jako u zaměstnanců v klasickém pracovním poměru).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).