Hlavní navigace

Seriál GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů)

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (angl. General Data Protection Regulation neboli GDPR). Zvyšuje ochranu osobních dat občanů. Platí od 25. května 2018. 

Ptejte se odborníka v poradně GDPR po praktické stránce

 

Ing. Kamil Beránek

Poradce pro GDPR

Poradce se více než 20 let věnuje bezpečnosti a správě dokumentů a dat ve společnostech. V poradně odpovídá jménem společnosti kanceláře Global Sequr, kde se věnuje problematice procesů pro GDPR.

Na co si z hlediska GDPR musí dát pozor e-shopy? Zeptali jsme se odborníků

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se samozřejmě dotkne také internetových obchodů. Zkontrolujte si v našem článku, jestli jste připraveni.

Jana Langerová

Včera 0:00
| 2
Doba čtení: 5 minut

Musíte kvůli GDPR chránit osobní data v ocelové skříni? Odborník radí v poradně

Ať už pronajímáte pokoj nebo provozujete penzion, pracujete s osobními údaji hostů. Odborník v poradně radí, co a jak zařídit v souvislosti s GDPR.

Redakce

24. 4. 2018 15:20
| 6
Doba čtení: 1 minuta

GDPR a výmaz osobních údajů po skončení pracovního poměru

Obecné nařízení GDPR se promítne nejen do zpracování osobních údajů před uzavřením pracovního poměru, v jeho průběhu, ale i po jeho ukončení.

Dagmar Kučerová

16. 4. 2018 0:00
| 9
Doba čtení: 5 minut

Změny kvůli GDPR se nevyhnou ani spisové službě

Ve spisové službě se hodně pracuje s osobními údaji, proto pracovníci jistě ocení doporučení vydaná Ministerstvem vnitra ČR obsahující cenné metodiky.

Jana Langerová

11. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Mohou pokuty za porušení GDPR ohrozit vaši firmu?

Jak se blíží schválení GDPR, tak se častěji hovoří také o pokutách. Čím vším se budou při jejich ukládání řídit dozorovací orgány? A co vám může pomoci?

Jana Langerová

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jaké právní otázky může přinést blockchain?

U příležitosti zveřejnění akčního plánu EU vám přinášíme základní informace o blockchainu a jeho právních aspektech.

Jana Langerová

21. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na adaptační zákon se vláda v demisi vymlouvat nemusí, GDPR prostě bude

Teprve ve středu bude vláda projednávat tzv. adaptační zákon, který se vztahuje k GDPR. A do 25. května ho poslanci ani nestihnou schválit.

Michael Hovorka

19. 3. 2018 13:28
| 2
Doba čtení: 2 minuty

Jak je to s GDPR a transparentností?

S nařízením GDPR se váží povinnosti transparentního zpracování osobních údajů. Jaké jsou v této souvislosti pokyny?

Jana Langerová

19. 3. 2018 0:00
| 5
Doba čtení: 7 minut

PECR, další zkratka, která zavádí nové povinnosti

Kromě GDPR je tady další zkratka PECR (Privacy and Electronic Communications Regulations).

Jana Langerová

2. 3. 2018 0:00
| 5
Doba čtení: 6 minut

Monitoring služebních aut umožní i GDPR. Firemní auto je pracovním nástrojem

Sledovat pohyb služebních aut v pracovní době bude i nadále možné. Pozor ale v případech, kdy je zaměstnanci mohou s povolením použít pro osobní potřebu.

Zdeněk Vesecký

28. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak dopadne GDPR na hotely a penziony? Dotkne se především marketingu

Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů se dotkne i poskytovatelů ubytovacích služeb. A to zejména dat, která slouží k marketingovým účelům.

Zdeněk Vesecký

26. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Víte, co jsou a nejsou osobní údaje? Otestujte své znalosti

Jednoznačně rozpoznat osobní údaje není vůbec jednoduché. Zřejmé to nemusí být ani u těch, které bychom za osobní bez přemýšlení označili.

Zdeněk Vesecký

16. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

HTTPS není jen rozmar Googlu. Letos už vás přechod na něj nemine

Během příštích měsíců bude prakticky nezbytné přejít na zabezpečení HTTPS. Kdo tak učiní, zabije hned dvě mouchy jednou ranou.

Zdeněk Vesecký

12. 2. 2018 0:00
| 7
Doba čtení: 7 minut

Soukromí zaměstnanců je nedotknutelné. Musíte ho zachovávat i ve firmě

Zaměstnavatelé nejsou ve firmách neomezenými vládci. Musí ctít soukromí svých zaměstnanců. GDPR jim příliš bedlivý dohled nad prací zaměstnanců omezí.

Zdeněk Vesecký

7. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak se postavit k (ne)povinnosti vedení záznamů o činnostech zpracování?

Záznamy o činnostech zpracování nebudou jen otravnou povinností. Věnujte jim dostatečnou pozornost a jednou se vám to v dobrém vrátí.

Zdeněk Vesecký

26. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejasnosti kolem výjimky z GDPR pro malé firmy. Nakonec ji využije jen málokdo

Radost z toho, že provozujete jen malou firmu a nebudete tedy muset vést záznamy o činnostech zpracování požadované GDPR, může být předčasná.

Zdeněk Vesecký

24. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Chybějící zpracovatelské smlouvy. Dlouhodobý prohřešek firem má napravit GDPR

Obávané GDPR není žádnou velkou revolucí a závratné investice často nebudou nutné. Stačí naplnit povinnosti, které podnikatelé léta odkládají.

Zdeněk Vesecký

3. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Princip založený na riziku a odpovědnosti. Dva základní pilíře GDPR

GDPR, to jsou nové přístupy k ochraně údajů a také nové povinnosti. Seznamte se s jejich principy.

Zdeněk Vesecký

6. 12. 2017 0:00
| 8
Doba čtení: 5 minut

Udělejte si strýčka a začněte s přípravou na GDPR v předvánoční kampani

Blížící se konec roku s sebou sice nese celou řadu povinností, ale už je potřeba začít myslet i na to, co přinese příští rok. Nenechte je na poslední chvíli.

Zdeněk Vesecký

20. 10. 2017 0:00
| 7
Doba čtení: 6 minut

Víte, co je to bezpečnostní štít Privacy Shield a jak to souvisí s GDPR?

Pokud budete po zavedení GDPR používat mimoevropské cloudové služby, měli byste vědět, že i ty musí evropské nařízení dodržovat.

Zdeněk Vesecký

13. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak dopadne nová regulace GDPR na české e-shopy a weby?

EU bojuje za ochranu soukromí uživatelů internetu. Jde o online nakupování a využívání internetových služeb. Jak se GDPR dotkne provozovatelů e-shopů a webů?

Daniel Hutník

11. 9. 2017 0:00
| 8
Doba čtení: 3 minuty

GDPR: Nový strašák pro firmy. Nařízení shrnuje právník

Nařízení GDPR vstupuje v účinnost už příští rok. Jaké kroky je třeba předtím učinit, abyste GDPR vyhověli a nehrozily vám sankce?

Jiří Matzner

7. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Odpovědnost za osobní údaje je na správci. Na cloudové služby se nevymluvíte

Spoléháte při implementaci GDPR na svého poskytovatele cloudu? Pak byste o něm měli vědět všechno podstatné a znát jeho vnitřní infrastrukturu a procesy.

Zdeněk Vesecký

6. 9. 2017 0:00
| 8
Doba čtení: 6 minut

Narušíte soukromí zaměstnance, uhradíte milion. Sankce hrozí i od inspekce práce

Nejen Úřad pro ochranu osobních údajů, ale teď i inspektorát práce může trestat narušení soukromí zaměstnanců. Připomeňte si, jak můžete své lidi kontrolovat.

Jana Knížková

1. 9. 2017 13:27
Doba čtení: 1 minuta

Je legální obchodovat s osobními údaji a za jakých podmínek?

Při prodeji, ale i nákupu databází kontaktů je třeba držet se určitých pravidel. Jinak hrozí potíže se zákonem. Buďte obezřetní.

Jiří Matzner

30. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Důvěřuj, ale prověřuj. Je váš poskytovatel ERP systému připraven na GDPR?

Vzhledem k nárokům GDPR na informační systémy jsou pro firmy klíčovými partnery jejich IT dodavatelé a integrátoři. Jak je připraven ten váš?

Zdeněk Vesecký

18. 8. 2017 0:00
| 2
Doba čtení: 7 minut

Hlídáte areál své firmy a pracoviště kamerami? Pak vás čekají nové povinnosti

Nařízení GDPR se dotkne i kamerových systémů. Ty totiž identifikují činnost fyzických osob a tím pádem zpracovávají osobní údaje. Co bude v této oblasti nového?

Zdeněk Vesecký

11. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

GDPR bude i ochranou před „blbostí mládí“

Trápí vás starší nevhodný příspěvek sdílený na sociálních sítích nebo o vás vyšel nelichotivý článek? Svou minulost budete moci jednou provždy hodit za hlavu.

Zdeněk Vesecký

26. 7. 2017 0:00
| 9
Doba čtení: 4 minuty

Lze částečně obejít GDPR? Ano, ale s vědomím možného postihu

K povinnostem plynoucím z nařízení GDPR bude možné přistupovat i trochu laxněji. Vždy ovšem s vědomím rizika a možného postihu.

Zdeněk Vesecký

12. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jeden souhlas nestačí. Pro zpracování osobních údajů bude nutný double opt-in

Aby nařízení GDPR skutečně ochránilo soukromí lidí, bude vyžadovat zdvojené kontroly a ověření pravosti. Týká se to třeba udělení souhlasu se zpracováním údajů.

Zdeněk Vesecký

21. 6. 2017 0:00
| 1
Doba čtení: 5 minut