Hlavní navigace

Vláda zvyšuje minimální mzdu. Snížíme zaměstnanecké benefity, hrozí podnikatelé

20. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
České ekonomice se daří a to je i podle vlády důvod, proč navýšit minimální mzdu, která je jednou z nejnižších v Evropské unii. Jenže podnikatelé se bouří.

Vláda také letos rozhodla o zvýšení minimální mzdy. Stejně jako pro letošní rok i v roce 2016 bude navýšena o 700 korun na celkových 9900 korun. Většina podnikatelů-zaměstnavatelů je ale jednoznačně proti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky však vláda svými kroky zlepšuje situaci zaměstnanců: Ale rovněž napravuje pochybení předchozích pravicových vlád, které zvýšení minimální mzdy dlouhodobě blokovaly a v důsledku toho má naše země stále jednu z nejnižších minimálních mezd v EU, komentoval dnešní rozhodnutí Sobotka. 

Ilustrační obrázek
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Zaměstnanci se radují, zaměstnavatelé jsou rozhodně proti.

S tím však nesouhlasí podnikatelé. Jak vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory ČR, skoro 70 procent podnikatelů je proti vládou navrženému navýšení minimální mzdy. Podle nich to ohrozí konkurenceschopnost firem.

S tím souvisí i možnost snížení zaměstnaneckých benefitů či propouštění. Jak upozornil prezident komory Vladimír Dlouhý, firmy by mohly v brzké době zavádět automatizované systémy pro pozice s nejnižšími platy. V neposlední řadě se pak firmy obávají i toho, že se zvýšení mzdových nákladů bude muset odrazit i na kvalitě produktů a služeb, interpretuje výsledky průzkumu HK ČR Dlouhý.

Brand24

Čtěte také: Vyšší minimální mzda nám uškodí, neměli by ji určovat politici, tvrdí asociace

Podle podnikatelů, kteří se rozhodně postavili proti zvýšení minimální mzdy, by minimální mzda měla vzrůst o maximálních 400 korun. Minimální mzdu je nutné stanovovat ve vztahu ke skutečnému výkonu národní ekonomiky, a to především s ohledem na budoucí vývoj ekonomiky, nikoliv jen pomocí zpětných ukazatelů, jako je tomu doposud, a nad to nárazovými politickými rozhodnutími, připomíná Dlouhý.

Vláda dnes rozhodla rovněž o zvýšení minimální mzdy pro zdravotně postižené, a to o 1300 korun. Minimální mzda se pro zdravotně handicapované zvýší od nového roku z 8000 korun na 9300 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).