O krok blíže k umělému masu. S čím přišli američtí vědci?

Sdílet

Kultivované maso Autor: Depositphotos

O masu vytvořeném v laboratoři se v poslední době více hovoří a experimenty už probíhají také u nás. Kromě legislativy je problémem i cena, kterou se možná podařilo vyřešit americkým výzkumníkům.

Jak píše Euro.cz, maso vypěstované v laboratoři má podle jeho propagátorů představovat mnohem etičtější a také ekologičtější alternativu k chovu dobytka. I proto se tomuto odvětví v poslední době věnuje stále více startupů z celého světa, které se snaží takzvané kultivované maso dostat i do běžných obchodů a restaurací.

Dosavadním problémem všech jejich výrobků je ale vysoká cena, která je mnohdy oproti klasickému masu několikanásobně vyšší. Právě tento fakt přitom do velké míry odrazuje i spoustu spotřebitelů, jež zatím umělé produkty příliš nevyhledávají. Zcela nová metoda vědců z Tuftsovy univerzity v americkém státě Massachusetts by to ale mohla změnit.

Tamní výzkumníci totiž upravili svalové buňky krav tak, aby dokázaly vyprodukovat jednu z nejdražších součástí kultivovaného masa, kterou jsou růstové faktory. Podle webu Singularity Hub by tento přístup mohl výrobní náklady skutečně výrazně snížit.

Růstový faktor je specifickým druhem signálního proteinu, jenž stimuluje buňky k růstu a zároveň umožňuje jejich dělení. Při pěstování buněk v laboratorních podmínkách je třeba tyto proteiny uměle zavést do média, ve kterém ,maso‘ roste. Jedině tak totiž může dojít k rozmnožení jednotlivých buněk.

Poslechněte si náš podcast o české firmě: 

Pořízení růstových faktorů je ale extrémně drahé, neboť je firmy musejí kupovat od specializovaných průmyslových dodavatelů, mezi jejichž hlavní zákazníky obvykle patří výzkumníci a farmaceutické společnosti. Producenti laboratorního masa přitom tvrdí, že růstové faktory tvoří až 90 procent veškerých jejich výrobních nákladů.

Vědcům z Tuftsovy univerzity se nyní podařilo přimět buňky k produkci fibroblastového růstového faktoru (FGF), což je jeden z nejdůležitějších signálních proteinů. Tohoto zásadního milníku výzkumníci dosáhli s pomocí úpravy několika genů, přičemž žádný další genetický materiál do nich přidávat nemuseli. To je podle odborníků velmi zásadní pro celý budoucí schvalovací proces, jelikož případnou transplantaci genů omezují mnohem přísnější pravidla.

Ještě před zahájením komerční výroby kultivovaného masa bude samozřejmě nutné celou metodu důkladně prozkoumat a vylepšit. Vědci se například budou snažit celý proces zrychlit, aby dosáhli ještě vyšší efektivity. Kromě toho se pak chtějí zabývat i variantou, že vedle FGF by novým přístupem vyráběli také další růstové faktory. (Euro.cz)

Na český trh v budoucnu dorazí maso vyrobené v laboratoři. Kdy a kolik bude stát? Přečtěte si také:

Na český trh v budoucnu dorazí maso vyrobené v laboratoři. Kdy a kolik bude stát?

Autor aktuality

Je redaktorkou Podnikatel.cz a zajímá se o příběhy drobných podnikatelů. Věnuje se také analýzám aktuálních témat.

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).