Hlavní navigace

Alza během svátků opět otevřela, podle ČOI tím porušila zákon

27. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Alza, podle licence: Rights Managed
Největší tuzemský e-shop včera opět otevřel svá výdejní místa, včetně toho největšího v Praze. Podle ČOI tím porušil zákon. Obchod to však odmítá.

Podle Alzy je totiž zákon o prodejní době protiústavní, v rozporu s právem Evropské unie a jelikož nedefinuje pojem prodejní plochy, nelze jej aplikovat na provozovnu v celém rozsahu. ČOI nicméně s Alzou již zahájila správní řízení.

Jediné porušení zákona zjistili kontroloři u Alzy

Internetový obchod Alza.cz včera opět otevřel část svých poboček, včetně té největší v pražských Holešovicích, čímž se podle České obchodní inspekce (ČOI) dopustil porušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Jde přitom o jediné porušení zákona, na které kontroloři ČOI během svátků přišli. O Vánocích přitom proběhlo 349 kontrol. S prodejcem Česká obchodní inspekce následně zahájí správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty, doplnil Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI.

Alza.cz nicméně s tím, že by porušila zákon, nesouhlasí. Podle Tomáše Havryluka, místopředsedy představenstva společnosti Alza.cz, si obchod nechal vypracovat odborný právní posudek, na základě kterého prý otevřením provozoven ve státní svátek zákon o prodejní době neporušuje, a to z následujících důvodů:

  1. zákon o prodejní době je protiústavní;
  2. je taktéž v rozporu s právem Evropské unie;
  3. nedefinuje pojem prodejní plochy;
  4. definici prodejní plochy není možné bez dalšího dovodit analogicky;
  5. zákon o prodejní době nelze aplikovat na provozovnu v celém rozsahu;
  6. rozsah, v kterém lze na provozovnu zákon o prodejní době aplikovat, spadá pod zákonnou výjimku.

Čtěte také: Alza 28. října prodejny otevře, jde prý o výdejny. Další e-shopy zavřou

Pokutu zatím dostal jen jeden podnikatel

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až do výše 1 000 000 Kč. V případě opakovaného porušení zákazů až do 5 000 000 Kč. Doposud byla pravomocně uložena pouze jedna pokuta, a to 10 000 Kč pro podnikající fyzickou osobu. Jedná se o podnikatele provozující bazar v Rokycanech, který měl otevřeno a prodával zboží dne 28. 10. 2016. Ze strany inspektorů byla kontrolovaná osoba dotázána, z jakého důvodu je provozovna v den státního svátku otevřena. Podnikající fyzická osoba sdělila, že se domnívala, že může mít otevřeno, protože prodejní plocha provozovny nepřesahuje 200 m2, upřesnil Fröhlich. Během 28. října, prvního svátku, kdy zákaz platil, zjistili kontroloři porušení zákona v 12 případech z 429 kontrol.

Další státní svátek, kterého se zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě týká, bude 1. ledna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).