Hlavní navigace

Ano, bude to dražší. Pořízení #EET nebude stát miliony, ale miliardu

11. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Evidence tržeb má před sebou další velký otazník. Podle expertizy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo financí, bude pořízení #EET výrazně dražší.

Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Dalo by se říci s nadsázkou k odhadům, kolik vlastně bude stát daňové poplatníky zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Že to vyjde na 300 milionů s nějakým ročním provozem 180 milionů? 

Pořízení permanentního dohledu nad podnikateli vyjde státní pokladnu, tedy kapsu daňových poplatníků, na zhruba miliardu korun. A další miliardy se utopí v nákladech na pořízení technického zabezpečení, tedy pokladen a tiskáren, které si budou muset podnikatelé povinně zakoupit. Vyplývá to z expertizy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo financí a o které informoval deník E15, jenž měl materiál k dispozici. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Pořízení EET bude stát daňové poplatníky více, než se předpokládalo.

Ministr financí Andrej Babiš přitom ujišťoval, že náklady na pořízení EET se budou počítat v milionových řádech. Nákup softwaru pro Finanční správu měl vyjít na zhruba 50 milionů korun: A náklady na roční provoz systému odhadujeme maximálně do 180 milionů, řekl serveru Podnikatel.cz šéf Finanční správy Martin Janeček. 

Čtěte také: 180 milionů korun bude stát roční provoz systému #EET, říká šéf Finanční správy

K tomu se však musí ještě připočíst náklady na zaměstnance. Jen Finanční správa jich pro EET musí vyčlenit zhruba 300, některé odhady však hovoří celkově až o 400 zaměstnancích. Jak píše E15, personální náklady měly stát nanejvýš 250 milionů korun ročně. 

Pořizovací náklady budou vyšší, než MF původně předpokládalo

Jenže studie tvrdí, že pořizovací náklady na EET se budou pohybovat ve výši zhruba 390 milionů korun a provoz vyjde celkově na 420 milionů korun ročně. Jaké tedy budou skutečné náklady, si veřejnost může zatím jen domýšlet. 

Elektronická evidence tržeb, která bude řešena zákonem o evidenci tržeb, ma zabránit fenoménu krácení tržeb. Tento problém se týká extrémně velké skupiny daňových subjektů, které není v silách Finanční správy ČR zkontrolovat. Toto je skutečnost, která jde napříč Evropou, proto celá řada daňových členských států Evropské unie má nějaká řešení, kterými kontroluje výše tržeb, hájil nový projekt šéf Finanční správy Janeček. 

EET si došlápne na nepoctivé provozovatele restaurací

Od zavedení EET si tak vláda slibuje lepší kontrolu nad daňovými subjekty ale také přínos pro státní kasu. Jak zároveň připomíná známý podnikatel a publicista Jiří Hlavenka, evidence tržeb by měla zamezit fintám, které používají někteří provozovatelé českých restaurací, na které ostatně EET dopadne v první vlně: Jestli personál restaurací je oficiálně na pracáku, pak vězte, že mzdu číšníka platíte hezky ze svých krvavě odvedených daní, připomíná v článku O evidenci tržeb aneb Jak se podvádí v restauratérství Hlavenka. 

Elektronická evidence by měla být zavedena od února roku 2016, návrh zákona již prošel vládou a nyní čeká na schvalovací kolečko Parlamentem a podpis prezidenta. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).