Hlavní navigace

Do Česka míří chorvatský ministr, na konferenci bude obhajovat #EET

11. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Konference, která tu ještě nebyla. Kvůli evidenci tržeb pozval do Česka ministr financí Andrej Babiš chorvatského ministra, aby vysvětlil chorvatský model EET.

Jak funguje chorvatský model evidence tržeb? Do Česka to přijede vysvětlit chorvatský ministr financí Boris Lalovac a další zástupci chorvatského ministerstva, které pozval ministr financí Andrej Babiš. 

Chorvatský model bude jeho zástupci představen v Praze

Chorvatský model elektronické evidence tržeb (EET), od kterého se Česko inspiruje, funguje již od roku 2013. Na konferenci, která proběhne v Praze dne 16. června od 9:00, budou zástupci chorvatské vlády vysvětlovat, jaké byly náklady na výstavbu tohoto systému a jaké z toho plynou benefity. Zároveň představí jejich IT řešení, které  Chorvatsku funguje již druhým rokem. 


Autor: www.freeimages.com

V Praze se uskuteční konference o EET s účastí chorvatského ministra financí. 

Kromě chorvatský představilů vystoupí na konferenci také ministr financí Andrej Babiš, který se ujme úvodního slova. Diskutovat o EET dorazí i zástupci podnikatelů. Jako první bude mluvit Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory (HK ČR), prostor dostane také další představitel podnikatelů Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR)

Zajímavostí je, že celá konference bude přenášena živě jak na stránkách ministerstva financí, tak i na videoportálu YouTube. Podnikatelé tak můžou sledovat vyjádření české i chorvatské online. 

EET bude zavedena v několika vlnách

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla zabránit krácení tržeb. V první vlně bude zavedena pro provozovatele ubytovacích a stravovacích služeb, v druhé vlně dolehne na maloobchod a velkoobchod. Teprve poté bude Finanční správou vyhotovena tzv. riziková analýza, která vyhodnotí, zda EET zavést i pro další podnikatele, včetně těch drobných. Řemeslníků by se však EET podle slibů Andreje Babiše týkat neměla. 

Čtěte také: Ano, bude to dražší. Pořízení #EET nebude stát miliony, ale miliardu

EET je zakotvena v zákoně o evidenci tržeb, který však obsahuje některé sporné body, jako vysoké pokuty pro podnikatele i fyzické osoby, které znemožní evidenci tržeb. Zákon obsahuje i možnost zavést účtenkovou loterii, kterou vláda prozatím odsunula na dobu neurčitou. Její zavedení však nevylučuje. Elekronická evidence tržeb by měla být spuštěna v únoru příštího roku (2016). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).