Hlavní navigace

Babiš převedl Agrofert do svěřenských fondů, firma se mu ale vrátí

3. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Andrej Babiš převedl své společnosti Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Jakmile ale skončí v politice, firmy se mu vrátí.

Důvodem převodu je novela zákona o střetu zájmů, která stanovila nové omezení pro poslance, senátory, členy vlády a další veřejné funkcionáře. Ti nebudou moct být provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku ani společníkem, členem nebo ovládající osobou právnické osoby, která je provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku.

Dále se firma, ve které veřejný funkcionář nebo jím ovládaná osoba vlastní alespoň 25% podíl, nesmí účastnit zadávacích řízení podle zákona upravujícího zadávání veřejných zakázek jako účastník nebo poddodavatel, prostřednictvím kterého dodavatel prokazuje kvalifikaci. Tato firma navíc nesmí dostat dotaci podle právního předpisu upravujícího rozpočtová pravidla nebo investiční pobídku podle právního předpisu upravujícího investiční pobídky.

Čtěte také: Lex Babiš vyřeší svěřenský fond. Vlk se nažere a Agrofert zůstane celý

Agrofert už je ve svěřenských fondech

Ministr financí Andrej Babiš se v důsledku novely zákona o střetu zájmů rozhodl převést své firmy Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Fondy založil celkem dva. První fond AB priváte trust I obsahuje 90 % akcií společnosti Agrofert a 100 % akcií společnosti SynBiol, přičemž správcem tohoto fondu byl ustanoven Zbyněk Průša, který působí jako předseda představenstva společnosti Agrofert. Do fondu AB private trust II, svěřenský fond, bylo vloženo zbylých 10 % akcií společnosti AGROFERT a správcem byl ustanoven právník Alexej Bílek, člen představenstva Agrofertu.

Jak doplnila společnost Agrofert ve svém prohlášení, systém dvou fondů byl zvolen jako pojistka a kontrola, neboť v určitých záležitostech se oba správci budou muset dohodnout na společném postupu. Na každý fond bude dohlížet kontrolní orgán, tříčlenná rada protektorů, ve složení Alexej Bílek, Václav Knotek a Monika Babišová u prvního fondu a u druhého fondu ve složení Zbyněk Průša, Václav Knotek a Monika Babišová.

Svěřenské fondy jsou nicméně nastaveny tak, že v případě, kdy Andrej Babiš v budoucnu ukončí své působení ve veřejné funkci, akcie firem se vrátí do jeho rukou.

Čtěte také: Pokrytectví koalice. „Lex Babiš“ Babiše neomezí, paradoxně mu spíše může pomoct

Na Česko míří stížnost

Představenstva společností jsou navíc přesvědčena o tom, že část novely zákona o střetu zájmů je v rozporu s evropskou legislativou, a proto jedna z dceřiných firem podala stížnost k Evropské komisi pro porušení unijního práva ze strany členského státu. Jde nám o princip. Předem avizujeme, že nebudeme chtít po státu jakékoli finanční kompenzace, uzavřel Josef Mráz, výkonný ředitel společnosti Agrofert.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).