Hlavní navigace

Benevolence u silniční daně končí, nezapomeňte do 15. října doplatit zálohy

7. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nejpozději do 15. října musí podnikatelé uhradit zálohy na daň silniční, a to včetně záloh původně splatných do 15. dubna a 15. července.

Končí totiž prominutí úroků za pozdní úhradu záloh. Kdo zálohy včas nedoplatí, budou se mu úroky počítat od původního termínu. Nejpozději 15. října navíc musí mít finanční úřad peníze na účtu, podnikatelé by je tak raději měli zaslat s předstihem.

V rámci liberálního balíčku bylo v první polovině roku 2020 u daně silniční rozhodnuto o prominutí příslušenství daně spojeného s pozdní úhradou záloh na daň silniční splatných do 15. 4. 2020 a do 15. 7. 2020, dojde-li ke splnění platebních povinností nejpozději do 15. 10. 2020. Tato lhůta vyprší již za týden. Uvedené prominutí se vztahuje i na případy, kdy bylo povoleno posečkání s placením těchto záloh na delší období než do dne 15. 10. 2020 a daňový subjekt přesto zálohy na dani silniční do 15. 10. 2020 uhradí, doplnila finanční správa na svém webu.

Finanční správa dále připomíná, že zálohu na daň silniční je třeba uhradit tak, aby byla nejpozději do 15. 10. 2020 připsána na účet správce daně. Kdo to nestihne, budou se mu úroky počítat od původních termínů, tedy o půlky dubna a od půlky července.

Pro zdaňovací období roku 2020 se snížily sazby daně u automobilů s největší povolenou hmotností nad 3, 5 tuny (týká se všech vozidel s výjimkou osobních automobilů). Zálohy na rok 2020 se tedy stanovují z těchto případně snížených sazeb.

Kdo je poplatníkem daně

Poplatníkem silniční daně je fyzická nebo právnická osoba, která provozuje vozidlo registrované v České republice a je zapsána v technickém průkazu. Poplatníkem daně může být také zaměstnavatel, který vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití jeho osobního automobilu při výkonu práce, jestliže daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla. Pokud existuje u jednoho vozidla poplatníků více, hradí daň společně a nerozdílně.

Klíčovým faktorem pro samotnou daň je však fakt, zda vozidlo patří do předmětu daně. Pokud ano, teprve v druhém kroku se určuje, kdo daň platí. Může se tak stát, že jiná osoba vozidlo používá a jiná osoba je za toto vozidlo poplatníkem silniční daně.

Z čeho se daň platí

Silniční daň se platí z motorových vozidel a jejich přípojných vozidel, která jsou registrovaná a provozovaná v Česku, jestliže jsou používána v souvislosti s podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností. Nákladní vozidla a přípojná vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny registrovaná v ČR patří do předmětu silniční daně vždy, a to bez ohledu na to, zda slouží k podnikání.

Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).