Hlavní navigace

Berňák provedl exekuční razii v Praze, hledal nedoplatky za 28 milionů korun

30. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[VIDEO] Podívejte se, jak finanční správa spolu s celníky zabavovala majetek od dlužníků. Exekuční akce dostala název STROMOVKA.

Příjemná procházka Stromovkou to rozhodně nebyla. Dlužníci na daních přišli o majetek za více než 11 milionů korun.

Finanční správa však celkově postrádá 28 milionů korun. I přesto se jí podařilo část nedoplatků vyřešit pomocí exekuce. Akce byla zaměřena na několik desítek daňových dlužníků se sídlem nebo provozovnou na území hl. m. Prahy. Největší podíl na celkové dlužné částce tvořily daňové nedoplatky na dani z přidané hodnoty.

Na exekucích se podílí berňák s celníky

Akce Stromovka se zúčastnilo celkem 6 exekučních týmů a 6 posádek z řad celníků. V hotovosti se podařilo vybrat 6,6 mil. korun, zabavit 6 motorových vozidel v odhadované hodnotě 1,6 mil. korun a další movité věci (oblečení a textil, kosmetický přístroj a vybavení na vaření piva) v odhadované výši cca 2,8 mil. korun. 

Pracovníci berňáku i celníci jsou při těchto akcích většinou úspěšní. Tvrdí to alespoň šéf finanční správy. Opět jsme ukázali, že nasazení a nadšení dotčených pracovníků může přinášet dlouhodobě velmi významné výsledky v podobě fiskálního přínosu do státního rozpočtu, říká Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy ČR. 

VIDEO: Exekuční akce Stromovka podkreslena rockovou hudbou

Podle finanční správy jsou tyto exekuční akce efektivním nástrojem snižování daňových nedoplatků. Mají však i preventivní účinky. Někteří daňoví dlužníci, které zatím exekuční akce nepostihly, se podle správy po medializaci případů většinou sami dostaví na finanční úřad, aby zcela uhradili svůj daňový nedoplatek, nebo si požádali o jeho splátkování. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).