Hlavní navigace

Bojíte se nespolehlivých plátců DPH? Víme, na jaké firmy si dávat pozor

11. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Počet nespolehlivých plátců DPH překonal magickou hranici. Přesto jich za srpen přibylo nejméně za posledních pět měsíců.

Srpen má má v oblasti nespolehlivých plátců DPH rekord. Vymazáno bylo historicky nejvíce subjektů. 

Za poslední měsíc letních prázdnich jich bylo 125. Zároveň těch nových přibylo 264, je to ale nejméně za posledních pět měsíců. Celkově však počet nespolehlivých plátců DPH překonal magickou hranici 10 000. Dostal se na celkový počet 10 038 subjektů. 

Pozor na čtyřleté firmy

Na koho si nejvíce dávat pozor? Jak vyplývá z analýzy společnosti Bisnode, nejvíce jsou nespolehlivé firmy ty, které byly založeny před třemi až pěti lety. Největší prim pak mají aktuálně čtyřleté firmy. 

To souvisí s tím, že prvních pět let podnikání si budují své postavení na vysoce konkurenčním trhu a první roky existence jsou pro úspěch podnikání klíčové, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Živnostníci mezi nespolehlivými plátci? V drtivé většině jde o muže

Kmenové listy získávají stále na větší oblibě

Obezřetní musejí být podnikatelé také u eseróček, jejichž jednatelé se učí skrývat vlastnictví firem za pomoci kmenových listů. Tento nový instrument už využilo několik tisíc podnikatelů.

Vydání kmenových listů umožňuje od roku 2014 zákon o obchodních korporacích a zájem podnikatelů o tuto možnost narůstá. V loňském roce vydalo kmenové listy 726 čerstvě (v roce 2016) založených společností s ručením omezeným, tedy 2,5 % ze všech nových firem. V roce 2014 šlo přitom jen o 487 nových společností s ručením omezeným.

skoleni_15_4

Čtěte také: Firmy za korunu táhnou, ale podnikatelé dál sází na ty za statisíce. Víme proč

Že zájem o kmenové listy narůstá, potvrzuje i Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies. Podle něj na tom má velký podíl zákon o zadávání veřejných zakázek, který platí od října 2016. Ten umožňuje z výběrového řízení vyloučit účastníka, který je akciovou společností a nemá zaknihované akcie. Na s.r.o. se však toto ustanovení nevztahuje. Nejde sice o akcie, ale princip fungování takových s.r.o. je obdobný, firma se chová v řadě konsekvencí vlastně jako akciovka, uzavírá Dobrovolný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).