Hlavní navigace

Brzy skončí některá prominutí v oblasti DPH. Jde například o kontrolní hlášení

27. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na konci července končí účinnost některých prominutí v oblasti DPH, která byla umožněna v souvislosti s koronavirovou pandemií. Jde o pokuty u hlášení k DPH.

Kvůli koronavirové pandemii byly některé termíny pro daňové povinnosti posunuty. Stejně tak Ministerstvo financí ČR stanovilo některá prominutí, díky kterým není nutné hradit některé pokuty a sankce. 

Finanční správa však upozorňuje, že účinnost některých prominutí v oblasti DPH  brzy vyprší. 

V pátek 31. července 2020 končí účinnost automatického prominutí pokuty 1000 Kč za pozdní podání kontrolního hlášení k DPH (bez výzvy správce daně) a prominutí pokut ve výši 10, 30 nebo 50 tisíc Kč za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

Psali jsme: Posunutí termínu podání se netýká jen daně z příjmů. Co dalšího můžete odložit?

Přiznání k DPH

Po 31. červenci nebude automaticky prominuta pokuta za pozdní podání daňového přiznání k DPH, jejíž prominutí je vázáno na současné prominutí pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

Finanční správa v této souvislosti plátcům DPH doporučuje, aby co nejdříve předložili podání v oblasti DPH, která nebyla doposud podána z důvodu vlivu mimořádné události a u kterých již uplynula zákonná lhůta.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz? 

Zabrousili jsme mezi české výrobce především dámského spodního prádla. Pouští se do něj mladé návrhářky a drží se ho také tradiční značka se stoletou historií. České podprsenky: Víte, kdo je tvoří, co frčí a kdy sáhnout po krajkách?

Paušální daň, tak jak je navrhována, využije jen menší část podnikatelů. Co tak kromě ní sloučit i odvody a přiznání a přehledy pro všechny OSVČ? Paušální daň využije jen část OSVČ, sloučení odvodů by pomohlo všem

Lhůta pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu vyprší 3. srpna. Ačkoli vyplnění formuláře zabere jen pár minut, dá se v něm napáchat řada chyb. Termín se blíží. Pozor na 5 chyb, které OSVČ dělají u přehledů zdravotka

Lidé, kteří pracují na dohodu a jejichž činnost byla kvůli koronavirové pandemii omezena, mohu už nyní podávat žádost o kompenzační bonus. Dohodáři, už teď můžete vyplňovat a zasílat žádosti o kompenzační bonus

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).