Hlavní navigace

Chcete po padesátce podnikat? Možná se i v Česku brzy dočkáte výraznější podpory

21. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 329515
Jestli vše nezůstane jen na papíře, nezaměstnaným nad 50 let, kteří chtějí podnikat, se blýskne na lepší časy. Dobré příklady, jak je podpořit, existují.

Ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu vyvěsilo k veřejnému připomínkování první verzi Národní strategie podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 – 2017. V reakci na stárnutí populace nastiňuje celkovou vizi změn ve společnosti v oblasti celoživotního učení, zaměstnanosti starších osob a seniorů, dobrovolnictví a mezigenerační spolupráce, zdraví a zdravotní péče či celkové péče o seniory.

Čtěte také: Chtěl jsem postavit místo pro život, ne pro dožití, říká stavař Jaroslav

Hledat složitě práci? Raději začít podnikat

Do hledáčku ministerstva se v oblasti zaměstnanosti seniorů dostalo také podnikání. V návrhu strategie se konstatuje, že je podle statistických údajů pro starší občany obtížné nalézt v případě nezaměstnanosti nové pracovní místo. Rozjezd vlastního podnikání, v němž mohou starší lidé uplatnit své znalosti a zkušenosti, je jedním ze způsobů, jak se znovu zapojit na trhu práce. Ve strategii se ale také zároveň píše, že by měli mít lidé nad padesát let možnost získat pro rozjezd vlastního byznysu nějakou pomoc a podporu.

Čtěte také: Na věku nezáleží. Víme, jak podnikat v důchodu v roce 2012

Ministerstvo proto navrhuje také konkrétní opatření. V programovacím období 2014 – 2020 plánuje vyhlásit pod hlavičkou Evropského sociálního fondu výzvy zaměřené speciálně na pomoc s rozjezdem podnikání pro starší zájemce, což zahrnuje i budování sítě neziskových organizací, které budou mít právě tuto agendu v popisu práce. Chce také rozjet kampaň, která bude informovat o výhodách vlastního podnikání, a to už v příštím roce. Plánuje monitorovat počet osob ve věkové kategorii 50+, kteří rozjeli vlastní podnikání. Mezi další navrhovaná opatření patří podpora vstupu do podnikání prostřednictvím poskytování úvěrů pro začínající podnikatele do výše 200 tisíc korun s minimálním nebo dokonce žádným úrokem.

Kdo se stane českým princem Charlesem?

Příkladem pro změny a nová opatření by měla být také dobrá praxe ze zahraničí. Rozjezdu podnikání lidí ve věkové kategorii 50+ se věnuje například britská neziskovka Prime, na kterou se strategie také (mj.) odvolává. Vznikla z iniciativy prince Charlese (který ji nejen založil, ale je také jejím prezidentem) a nové podnikatele podporuje poradenstvím, tréninkem, službami, mentoringem apod. Také se ale věnuje výzkumu, kampaním a ukazuje příklady dobré praxe.

Proč se podle organizace Prime vyplatí začít i ve vyšším věku podnikat?

Kvůli:

  • finanční nezávislosti
  • využití všech dovedností získaných během dosavadního pracovního života
  • flexibilní pracovní době
  • novým výzvám
  • osobnímu rozvoji a motivaci
  • boji proti sociální izolaci
  • možnosti vybrat si určitý životní styl

A tamní příklady dobré praxe? Třeba: Jon Golding, který v šedesáti rozjel svůj konzultantský byznys. Nebo Marvo Straughn, která v 51 letech začala podnikat v oblasti dětské stravy. Nikdy předtím nepracovala a využila „jen“ své know-how matky tří dětí na plný úvazek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).