Hlavní navigace

Co rozhodnutí Ústavního soudu znamená? Změny #EET v otázkách a odpovědích

20. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ústavní soud zrušil na konci minulého týdne několik částí zákona o evidenci tržeb. Připravili jsme přehled, co konkrétně a odkdy se mění.

Většina změn je účinná až od 28. února 2018, některé však až od roku 2019. A přestože soud například zrušil povinnost evidovat platby kartou, podnikatelé kvůli tomu systémy měnit nemusí a mohou tyto tržby evidovat i nadále.

Čtěte také: Ústavní soud zrušil #EET na platby kartou a také náběh 3. a 4. vlny

Ruší se EET?

Nikoli, Ústavní soud zrušil jen některé části zákona o evidenci tržeb. Evidenci nebudou podléhat platby bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat. Jinými slovy se EET už nebude týkat plateb kartou, přes platební brány a další podobné způsoby.

Ústavní soud zrušil také povinnost uvádět na účtenkách daňové identifikační číslo poplatníka (DIČ), které v případě, že jde o fyzickou osobu, obsahuje jeho rodné číslo. Povinnost zasílat DIČ do informačního systému správce daně nicméně nadále zůstává v platnosti. Soud dále zrušil i náběh třetí a čtvrté vlny EET a vládě odňal možnost stanovit nařízením, že některé tržby lze evidovat ve zjednodušeném režimu, některé tržby vyloučit úplně a rozšířit seznam dočasně vyloučených tržeb.

Jsou změny už platné?

Nejsou. Zrušení evidence plateb kartou, online plateb apod., uvádění DIČ na účtence a zrušení 3. a 4. vlny začne platit 28. února 2018. Do té doby musí „jet“ podnikatelé postaru. Část nálezu, ve které soud odňal vládě stanovit nařízením, že některé tržby lze evidovat ve zjednodušeném režimu, některé tržby vyloučit úplně a rozšířit seznam dočasně vyloučených tržeb, nabude účinnost až na konci roku 2018.

3. a 4. vlny se EET vůbec týkat nebude?

Prozatím se 3. a 4. vlny EET týkat nebude. Vzhledem k délce legislativního procesu je jasné, že do začátku března, kdy měla startovat 3. vlna, nestihne být schválena novela zákona o evidenci tržeb, kterou musí ministerstvo kvůli rozhodnutí soudu předložit. Nicméně je možné, že se povinnost mít EET opět vztáhne i na podnikatele spadající do 3. a 4. vlny, i když v pozdějším termínu.

Platí rozhodnutí soudu i pro první dvě vlny?

Ano, zrušení povinnosti evidovat platby kartou a zrušení povinnosti uvádět na účtence DIČ se týká všech podnikatelů, kteří už evidují či teprve budou evidovat.  

Musí podnikatelé měnit softwary a přestat platby kartou evidovat?

Nemusí, podnikatelé klidně mohou platby kartou a online platby evidovat i nadále. Od konce února to ale již nebude povinnost a bude čistě na rozhodnutí podnikatelů, zda své systémy změní nebo nikoli.

Zůstává v platnost výjimka pro nevidomé, hluchoslepé a prodejce kaprů, když ji vláda stanovila nařízením?

Část nálezu, ve které soud vládě bere možnost stanovit výjimky nařízením, je účinná až od konce roku 2018, tj. nařízení vlády ohledně nevidomých osob a vánočního prodeje ryb bude pro letošní a příští rok platit. Ministerstvo má tedy čas vyřešit tuto problematiku formou zákona.

Nastanou ještě další změny v EET?

Vzhledem k tomu, že ministerstvo prý již chystá novelu, dá se předpokládat, že ano. Hovoří se o tom, že by se EET nevztahovala na drobné podnikatele do určitého obratu, kteří by požádali o paušální daň. Podobný návrh již vloni Andrej Babiš předložil. Sněmovou ale neprošel. Babiš tehdy dokonce sliboval podnikatelům, že pokud výjimka z EET pro živnostníky s paušální daní projde, že těm, kteří na ni dosáhnou, ale pokladnu si již pořídili, proplatí vynaložené náklady.

Ostatně i Ústavní soud ve svém rozhodnutí uvedl, že bude třeba i zvážit, zda zde nejsou skupiny osob, které s ohledem na jejich specifikum, případně malý rozsah jejich podnikatelské činnosti, nebude nezbytné pod tuto jinak plošnou a povinnou regulaci zahrnout, popřípadě jim nechat možnost volby, zda ji vést, protože to shledají pro sebe výhodným.

Dotkne se rozhodnutí soudu Účtenkovky?

Ústavní soud přímo účtenkovou loterii neřešil, přesto se jeho rozhodnutí Účtenkovky dotkne. Jeden z povinných údajů, který se zadává při registraci účtenky, je totiž DIČ poplatníka. To však od konce února nebude povinné na účtence tisknout. Ministerstvo tak bude muset přijít s jiným řešením nebo přizpůsobit systém registrace.

Pokud máte další otázky a nejasnosti ohledně EET, napište nám je do diskuze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).