Hlavní navigace

Další chyba v zákoně, tentokrát dokonce na oficiálním webu ministerstva

23. 1. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Hledáte aktuální znění zákona, vsadíte proto na jistotu a jdete na oficiální Portál veřejné správy. Jenže i na tomto webu mohou být zákony v chybné verzi.

Přestože už politici údajně konečně makají, v některých oblastech se zdá, že spíše makat přestali. V rozmezí několika týdnů se totiž objevila další chyba v již schváleném zákoně. Od 1. ledna 2015 měla opětovně platit minimální pokuta pro firmy za nelegální zaměstnávání, a to ve výši 50 tisíc korun. Zákonodárci však nedomysleli formulaci novely zákona a v důsledku toho žádná minimální výše pokuty zatím aktuálně neplatí. Na oficiálních stránkách ministerstva vnitra se však nachází zákon v podobě, kde je minimální pokuta stanovena. Tato verze zákona se ovšem nezakládá na pravdě. Je smutnou skutečností, že se podnikatelé nemohou v oblasti aktuálních zákonů spolehnout ani na oficiální stránky ministerstev. Podle odborníků navíc podnikatelé nemají šanci nic po nikom nárokovat, jelikož je na nich, aby si pravdivou verzi zákona obstarali.

Slovíčkaření udělalo čáru přes rozpočet

Ústavní soud sice v loňském roce zrušil minimální výši pokuty za nelegální zaměstnávání ve výši 250 tisíc korun, už v té době ale procházela legislativní procesem novela zákona o zaměstnanosti, která výši minimální pokuty snižovala na 50 tisíc korun. Zákonodárci však celou situaci nedomysleli. Novela totiž obsahovala frázi, že se částka „250 tisíc korun mění na 50 tisíc korun“. A právě tato věta způsobila stávající problémy. Ústavní soud totiž zrušil celou větu „nejméně však ve výši 250 000 Kč“. A tak novela sice prošla, ale minimální pokuta neplatí, jelikož zmíněná věta již v zákoně není. Stávající znění ustanovení § 140 odst. 4 písm. f) zákona o zaměstnanosti s účinností od 1. 1. 2015 zní: „Za správní delikt se uloží pokuta do 10 000 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písmene c) a e), 50 000 Kč.“. Text spočívající ve slovech „nejméně však ve výši“ stávající znění tohoto ustanovení zákona o zaměstnanosti neobsahuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vynakládá veškeré úsilí, aby byla odstraněna zřejmá stylistická nesrovnalost v stávající právní úpravě u sankce za spáchání správního deliktu umožnění výkonu nelegální práce, avšak nelze v této chvíli odhadnout délku legislativního procesu, potvrdil serveru Podnikatel.cz Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva.

Na oficiálním webu je nepravdivý zákon

Konkrétně v této věci se nejedná až o tak závažný problém. Z pohledu podnikatelů jde momentálně spíše o výhodu, jelikož mohou dostat pokutu nižší. Navíc se dá chyba ve stávající konstelaci (nejprve návrh změny zákona, pak nález Ústavní soudu ČR) i pochopit. Jenže s minimální pokutou se pojí ještě jeden problém, a to mnohem závažnější. Na oficiálním Portále státní veřejné správy, který spadá pod ministerstvo vnitra, je totiž příslušný zákon a paragraf uveden v této chybné podobě: „10 000 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písm. c) a e), nejméně však ve výši 50 000 Kč.“

Vzhledem k tomu, že ze znění zákonů na tomto webu vychází řada podnikatelů a dokonce i právníků, jde o poměrně velký problém. Ne snad přímo v tomto paragrafu, ale co kdyby byly uvedeny chybně například sazby daně? Tato chyba navíc podnikatelům naznačuje jednu nepříjemnou věc, a to, že ani zákonům na oficiálních stránkách státní správy nejde úplně věřit. A zde jde již o fatální problém, protože kde jinde mají podnikatelé hledat své povinnosti a práva, když ne na státních portálech?

A co je snad ještě horší, že podnikatelé nemají šanci se domoct nějaké kompenzace či nároků, kdyby jim vznikla škoda v souvislosti s chybou na webu veřejné správy. Bohužel Portál veřejné správy je i pro advokáty jedním ze stěžejních prostředků, a to vzhledem k tomu, že na tomto místě by měly být zákony aktuální. V současné době činí Sbírka zákonu několik tisíc předpisů a opravdu kde jinde by měl člověk získávat nejnovější dostupné informace. V každém případě se uplatní zásada vigilantibus skripta sunt tj. právo náleží bdělým a tudíž je na každém, aby si aktuální znění obstaral, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jan Horák z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Na chybu v zákoně na oficiálním webu upozornil server Podnikatel.cz ve středu MPSV, které se na svých stránkách na Portál veřejné správy rovněž odkazuje. To přislíbilo, že chybu napraví. Do dnešních tří hodin odpoledne se však nic nestalo a stále lze na odkazu dohledat zmíněný chybný zákon.

Chyba byla i v nařízení o reverse – charge

Chyba v zákoně o zaměstnanosti navíc není jediným přešlapem politiků, ke kterému v poslední době došlo. Na konci prosince totiž vyšlo ve Sbírce zákonů nařízení vlády, které stanovovalo, že se systém reverse – charge rozšiřuje o další kategorie zboží od 1. ledna 2015. Podle ministerstva financí ale šlo o tiskovou chybu a platí původní termín, který schválila vláda, tedy 1. dubna.

Content First

Čtěte více: To, co vyšlo ve Sbírce zákonů, neplatí. Reverse – charge se rozšíří až od dubna

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).