Hlavní navigace

Den po pádu vlády, před kterým podnikatelé varovali

25. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Vláda Mirka Topolánka včera neustála páté hlasování o důvěře. Podle analytiků pád vlády ničemu nepomůže, naopak může situaci v Česku zhoršit a destabilizovat domácí hospodářství.

Páté hlasování o nedůvěře se vládě stalo již osudným. Opozici se podařilo sehnat hlasy přeběhlíků a vyslovit jí těsně nedůvěru. Otázkou však zůstává, co se bude dít dále. Sociální demokraté předeslali, že chtějí vládě umožnit dokončit české předsednictví. Poté však chtějí vládu odborníků a předčasné volby. Úřednickou vládu však odmítá ODS, která požaduje nové volby v co nejbližším termínu. Jistý také není ani postup hradu, který může sestavením vlády opět pověřit Mirka Topolánka.

Výsledek hlasování nepotěšil podnikatelský sektor ani odborníky, podle kterých může současnou kritickou situaci dále destabilizovat. Do ohrožení se tak též dostávají protikrizová opatření, jejichž budoucnost je teď nejistá. Podle některých dokonce hrozí podobné problémy, jako teď zažívají například v Maďarsku.

O konci vlády rozhodly i hlasy ODS

Poslanci včera zahájili schůzi, na níž se mělo hlasovat o nedůvěře vládě, ve dvě hodiny odpoledne. Po osmnácté hodině už bylo jasné, že vláda čtvrté hlasování o důvěře neustála. Opozice svrhla vládu poměrem hlasů 101:96. Nakonec rozhodly hlasy Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela z ODS a bývalých poslankyň Strany zelených Věry Jakubkové a Olgy Zubové. Topolánek nyní podá demisi. Prezident, v případě, že ji akceptuje, pak pověří předsedu nové vlády jejím sestavením. Nová vláda pak bude muset získat v poslanecké sněmovně nadpoloviční většinu.

Opozice neskrývala nadšení, v České televizi šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že vláda dostala, co zasloužila. Ladislav Jakl, tajemník prezidenta, řekl pro Radiožurnál, že pád vlády nebude mít žádný vliv na české předsednictví Radě Evropské unie. Topolánek se naopak domnívá, že pád vlády oslabí vyjednávací sílu Česka. Toto je mimo mé chápání. Absolutně tomu nerozumím, prohlásil pro ČT24 Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti. Vondra hovoří také o oslabení České republiky v zahraničí. Čtěte více: Farský: Předsednictví EU je pro podnikatele rozhodně důležité

Přeběhlíci napínali do poslední chvíle

Včerejší hlasování o nedůvěře vládě patřilo rozhodně mezi nejtěsnější. Do poslední chvíle nebylo zřejmé, jak vše dopadne. Před začátkem jednání se médii šířily zprávy, jak se který poslanec při hlasování zachová. Nejasnosti panovaly především kolem rebelujících poslanců. Za ODS se to týkalo Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela. Z přeběhlíků ČSSD visel otazník nad Milošem Melčákem, Evženem Snítilým a Karlem Wolfem. Do poslední chvíle se rozmýšlel poslanec Ludvík Hovorka z KDU-ČSL. Do začátku hlasování také nebylo zřejmé rozhodnutí dvou vyloučených poslankyň Strany zelených Olgy Zubové a Věry Jakubkové.

Hlavním důvodem pro v pořadí již páté hlasování o nedůvěře vládě se stala kauza Dalík – Wolf, kdy se prvně jmenovaný snažil ovlivnit reportáž České televize o poslanci Wolfovi a jeho podezřelé činnosti. ČSSD navíc vadily i problémy v české justici a také vládní protikrizová opatření. Tato vláda škodí naší zemi. Vláda není schopná řešit dopady ani příčiny krize. Premiér Topolánek zde navíc vytvořil systém justiční mafie, uvedl na včerejší tiskové konferenci Jiří Paroubek, předseda ČSSD.

Co si myslíte o pádu vlády?

  • Nesouhlasím s tím, měla vládnout až do řádných voleb.
    71 %
  • Je dobře, že padla.
    26 %
  • Nevím.
    2 %

Co dále?

Vedení ČSSD již před hlasováním uvedlo, že vládě umožní v demisi dokončit české předsednictví. Poté by podle sociálních demokratů měla nastoupit vláda odborníků, která by získala podporu napříč politickým spektrem a dovedla by zemi k předčasným volbám. S úřednickou vládou ovšem nesouhlasí premiér Mirek Topolánek, který chce prosadit co nejbližší předčasné volby.

V případě, že by nebylo možno sestavit nový většinový kabinet bez podpory komunistů, pak by ODS jednoznačně podporovala nejrychlejší možnou cestu k předčasným volbám, a to ještě v létě letošního roku, sdělil ještě před hlasováním Mirek Topolánek. Podle sociálních demokratů však letní volby nejsou reálné. Jiří Paroubek řekl, že s volbami počítá buď letos na podzim, či na jaře příštího roku.

Otázkou také zůstává, jak se nyní zachová hrad. Vláda by teď podle Ústavy ČR měla bezodkladně podat demisi a prezident by ji měla také bez průtahů přijmout. Vláda ale do jmenování své nástupkyně může vládnout i v demisi. Přesné časové omezení přitom není dáno. Prezident také při jmenování nového předsedy vlády může jednat podle svého uvážení. Může se tak stát, že pověří opět Mirka Topolánka.

Stejně problematická je situace kolem předčasných voleb. Podle odborníků by se v létě opravdu uskutečnit nestihly. Mnohem reálněji vidí termín případných předčasných voleb na září, či říjen letošního roku nebo začátek roku 2010. Podle Marka Antoše z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK si lze představit dvě možnosti, jak se dostat k předčasným volbám. První možností jsou volby po rozpuštění Poslanecké sněmovny, které upravuje čl. 35 Ústavy ČR. Podmínky, za kterých může prezident republiky PS rozpustit, jsou však poměrně omezené, a pokud by se postupovalo touto cestou, zabralo by to přinejmenším několik měsíců. Volby se navíc mohou konat až 60 dnů po rozpuštění Poslanecké sněmovny, reálně tedy asi nejdříve na konci léta, dodal Marek Antoš.

Druhá možnost spočívá v příjetí zvláštního ústavního zákona, který by zkrátil volební období současné poslanecké sněmovny. Tato cesta je sice na hraně ústavnosti, ale byla už použita v roce 1998. Podmínkou přijetí ústavního zákona je však souhlas třípětinové většiny v poslanecké sněmovně i senátu, Pokud by se taková politická vůle našla, bylo by patrně možné cestu k předčasným volbám zkrátit zhruba na čtyři měsíce, domnívá se Marek Antoš.

Analytiky výsledky nepotěšily, podnikatelé před pádem vlády varovali

Výsledky včerejšího hlasování analytiky nepotěšily. Podle nich v dnešní době odvolání vlády ničemu nepomůže. Naopak situaci to může ještě zhoršit a při nejčernějším scénáři dokonce destabilizovat české hospodářství. Zařadili bychom se tak po bok Maďarska a Lotyšska, které se teď s politickou a ekonomickou krizí těžce potýkají. Čtěte více: Seriál Ekonomická recese

To by mohlo znamenat další odliv kapitálu z naší země s tlakem na depreciaci koruny a pokles kurzu akciových titulů obchodovaných na pražské burze, což by do budoucna podvazovalo hospodářský růst, vysvětlil pro business server Podnikatel.cz Petr Hlaváč, analytik X-Trade Brokers.

Brand24

Země potřebuje vládu, která bude reagovat na aktuální problémy vyvolané krizí. Bezvládí situaci rozhodně nepomůže, připojil se Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Také Hospodářská komora České republiky, zastupující podnikatele, již den před hlasováním o nedůvěře před pádem vlády varovala. Případný pád současné vlády by v žádném případě k řešení vážného stavu českého hospodářství nenapomohl, naopak by se zcela určitě zhoršilo vnímání České republiky z pohledu zahraničních investorů jako více rizikové a nestabilní země, varovala komora ve svém prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).