Hlavní navigace

Dostali v zaměstnání padáka, tak začali podnikat. Počet živností roste

16. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V květnu začalo v České republice podnikat 4 400 fyzických osob, čímž se počet nových podnikatelů zvýšil téměř o pětinu.

Podnikání ukončilo 1 150 živnostníků a necelých 3 900 pak svou živnost přerušilo. Data vyplývají z analýzy, kterou provedla společnost CRIF.

Podle Věry Kameníčkové, analytičky společnosti CRIF, je nárůst počtu nových podnikatelů reakcí na květnové otevírání ekonomiky. Motivy, které vedly lidi k založení živnosti, však mohou být různé. Od opatrného optimismu ohledně budoucnosti ekonomiky až po ztrátu dosavadního zaměstnání a potřebu nalézt jiný zdroj příjmů. Svoji roli mohlo sehrát také uvolnění pohybu osob, po kterém se na živnostenský úřad vydali lidé, kteří by si jinak zřídili živnost už v dubnu.

Počet nových podnikatelů byl v květnu o necelou pětinu nižší než v květnu minulého roku. Vzhledem k tomu, že v lednu i v únoru letošního roku byl počet nových podnikatelů vyšší než v roce 2019, můžeme předpokládat, že tento pětinový meziroční pokles je z velké části důsledkem pandemie a jejích dopadů na ekonomiku, dodává Věra Kameníčková.

Přečtěte si: Omezení ekonomiky způsobilo firmám a podnikatelům pokles tržeb o stovky miliard

Během prvních pěti měsíců tohoto roku začalo v České republice podnikat 24 209 lidí, což je o 4 450 méně než před rokem.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Počet ukončených a přerušených živností se snížil

Z hlediska odvětví přerušilo svoji činnost nejméně podnikatelů v obchodu (3,3 % aktivních podnikatelů) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (3,7 %). Nejvíce naopak v ostatních činnostech (6,9 %), ve stavebnictví a v ubytování a stravování (shodně 5,6 %).

Brand24

Psali jsme: Živnost v březnu přerušilo přes 10 tisíc podnikatelů. Nejvíce z gastronomie

Počet ukončených živností byl o pětinu nižší a počet přerušených živností se snížil o čtvrtinu. Byl tak druhý měsíc v řadě nižší než v loňském roce. Počet ukončených živností byl v květnu meziročně nižší už potřetí v řadě. Vzhledem k tomu, že i v květnu běžel vládní program na podporu živnostníků, bylo pro některé podnikatele výhodnější požádat o podporu než svoji živnost rušit či přerušovat, vysvětluje závěrem Věra Kameníčková s tím, že v tomto ohledu bude zajímavé sledovat vývoj v červnu a červenci tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).