Hlavní navigace

#EET farmářské trhy nezničí, tvrdí ministerstvo. Náklady si prý odečtou z daní

23. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podle ministerstva se prodejci na farmářských trzích nemusí obávat, že je EET zničí. Podle ministerstva si náklady na zařízení budou moct odečíst z daní.

Prodejci na farmářských trzích se podle ministerstva financí nemusí bát toho, že je elektronická evidence tržeb (EET) přivede na buben. Jak uvedlo na svém webu ministerstvo, obavy farmářů pramení zejména z nedostatečné znalosti zaváděného opatření. Podle ministerstva je totiž zařízení na EET nebude nic stát, jelikož si náklady na pořízení budou moci odečíst z daní.

Zavedení EET nás zlikviduje, říkají farmáři

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Zavedení EET se nezamlouvá Asociaci farmářských tržišť, která sdružuje pořadatele farmářských trhů v České republice. Podle asociace totiž elektronická evidence tržeb omezí nabídku tradičních českých potravin na farmářských trzích. Jedním z hlavních důvodů jsou vysoké náklady na pořízení technologie k EET. Náklady jsou pro mnohé z nich vyšší než je samotný zisk. Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezónní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce. Kvůli tomu si těžko budou pořizovat potřebné technologie a software, protože náklady na ně budou vyšší, než je nepatrný a sezónní zisk z prodejů jejich produktů, vysvětlil předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček ze spolku Archetyp a provozovatel farmářských trhů Jiřák a Náplavka.

Čtěte více: Nechceme #EET, protože náklady na to jsou pro nás vysoké, stěžují si farmáři

Náklady si můžete odečíst z daní, oponuje ministerstvo

S tím však nesouhlasí ministerstvo financí, podle kterého jde o neopodstatněné obavy. Podle ministerstva neznamená pro farmáře zavedení EET zdražení či dokonce konec podnikání. Pouze při počítání tržby vymění obyčejnou kalkulačku za mobil, tablet či pokladnu s internetovým připojením, jejichž pořízení je bude stát jednorázově maximálně několik tisíc korun a další náklady se omezí pouze na měsíční platbu za internet ve výši cca 200 – 300 korun. Ti nejmenší podnikatele, mezi které farmáři jednoznačně patří, nebude pořízení zařízení dokonce stát nic. Náklady na vybavení si totiž díky slevě na dani ve výši 5 000 korun odečtou od daně z příjmů, uvedla Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.

Jak navíc doplnila Štěpanyová, kromě minimální administrativní zátěže, která je omezena pouze na nákup pokladního zařízení a tisk účtenky při každé tržbě, nestojí za řeč ani časová náročnost, které se farmáři rovněž obávají. Zaevidování tržby proběhne okamžitě a celá transakce prý nebude trvat déle než platba kartou. Ve výjimečných případech, pokud by se trhy konaly na místě, kde je prokazatelně problém s připojením k internetu, lze požádat Finanční správu o zjednodušený (offline) režim a data zasílat do pěti dní. V žádném případě tedy zavedením EET nedojde k tvorbě front z důvodu časové a administrativní zátěže či případného výpadku internetu, ujistila Štěpanyová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).